Canon PowerShot S100

0

Új kompakt fényképezőgépet jelentett be ma a Canon, mely elsősorban a fényképezésben járatosabbakat célozza meg, hiszen rengeteg manuális szolgáltatás is rendelkezésünkre áll majd, így például kézzel állítható a rekeszérték és a záridő is.

A PowerShot S100 egyébként 12 megapixeles CMOS érzékelőt kapott, egy új DIGIC 5 feldolgozó processzorral és a legfrissebb Intelligent IS optikai stabilizátor rendszerrel.

A fényképezőgép optikája is érdekes, hiszen 24mm-nek megfelelő nagylátószöget kínál, F2,0 fényerővel. A gyújtótávolság 120mm-ig (ekv.) növelhető, ami 5x-ös optikai zoomot jelent. Az objektíven egyedileg beállítható gyűrűt is találunk, melyhez különféle funkciók rendelhetők.

Az S100 videofelvételkor Full HD felbontásra képes, gyors szenzorának és feldolgozórendszerének köszönhetően pedig teljes felbontásban is gyors sorozatot készíthetünk.

Extra szolgáltatásai közé tartozik a GPS vételi lehetőség is.

Mindez ezüst vagy fekete, teljesen fém vázban vásárolható meg, előreláthatólag 429 dolláros nyitóáron.

A Canon PowerShot S100 főbb tulajdonságai:

  • 12 megapixeles CMOS szenzor
  • DIGIC 5 feldolgozóprocesszor
  • 5x-ös optikai zoomátfogás (24-120 mm ekvivalens)
  • Nagylátószögnél F2,0 (1:2,0) fényerő
  • Intelligens optikai stabilizáció
  • Nagy felbontásban is gyors sorozat
  • Kézi beállítási lehetőségek
  • Egyedi funkciókkal programozható objektívgyűrű
  • Full HD videó
  • GPS szolgáltatás
  • Fém váz

Részletes adatlap hírünk alatti linken érhető el.

Sajtóközlemény:

Profi vezérlés, rendkívül kis méret: új Canon PowerShot S100 fényképezőgép

Budapest, 2011. szeptember 15. – A Canon, a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata bemutatta a sokoldalú és rendkívül kisméretű, új PowerShot S100 fényképezőgépet. Az új modell széles körű manuális beállítási lehetőségegeket, és kiemelkedő képminőséget kínál a fotósok számára. A PowerShot S-sorozat eddigi legnagyobb teljesítményű modellje az új f/2,0 Canon objektívnek és a továbbfejlesztett – nagy érzékenységű érzékelőt és az új DIGIC 5 processzort egyesítő – HS System rendszernek köszönhetően kitűnő választás a felhasználók számára.

A mindössze 26,7 mm-es, matt fekete és titánium ezüst változatban kapható modellben számos újítás található. A 24 mm-es ultraszéles látószög és az 5,0-szörös optikai zoommal rendelkező eredeti Canon objektív nagyobb teljesítményt és rugalmasságot biztosít a felhasználók számára. A Canon Intelligens képstabilizáló rendszerének köszönhetően pedig éles, tiszta állóképek és videók készíthetők. A GPS funkció segítségével rögzíthetjük a felvétel készítésének helyét és idejét. Az új fényképezőgéppel Full HD minőségű, gyönyörű videók készíthetők, a nagy teljesítményű DIGIC 5 processzor pedig – minden körülmények között – nagy felvételi sebességet és még jobb képminőséget biztosít a felhasználók számára.

A teljesítmény új szintje – Nagy teljesítményű DIGIC 5 processzor és HS System
Az új PowerShot S100 fényképezőgépben az eddigi legnagyobb teljesítményű HS System rendszer található, így még gyenge fényviszonyok mellett is kiváló minőségű, alacsony zajszintű képek készíthetők. A továbbfejlesztett HS System optimálisan egyesíti a DIGIC 5 processzort és a Canon EOS érzékelők alapján fejlesztett nagy érzékenységű, 12,1 megapixeles, 1/1,7 típusú CMOS érzékelőt, így még nagyobb teljesítménnyel támogatja a gyenge fényviszonyok melletti fényképezést. A teljes felbontás mellett 6400 értékű maximális ISO beállítást támogató fényképezőgép teljes mértékben kihasználja a CMOS érzékelő és a DIGIC 5 processzor teljesítményét annak érdekében, hogy csökkentse a képek zajszintjét.

Az új, fejlettebb képminőség elérésére kifejlesztett DIGIC 5 a képpontok létrehozásakor négyszer több képadatot elemez, így több részletet és színt rögzít a jelenetekből, mint korábban. A képfeldolgozási sebesség az előző processzorhoz képest hatszor gyorsabb, így hatékonyan kezeli a jelenet adatmennyiségének növekedését és a kép zajszintjének egyidejű, akár 75 százalékos csökkenését.

Eredeti Canon objektív Intelligens képstabilizáló rendszerrel
A PowerShot S100 fényképezőgépben található új, nagy teljesítményű objektív ugyanazzal a módszerrel és szakértelemmel készül, mint a Canon vezető EF objektívei. Az objektív a horizont és a tájképek fényképezéséhez a 24 mm-es ultraszéles látószögű lefedettséget is biztosítja, a távoli témák nagyításához pedig kiterjesztett 5,0-szörös optikai zoomot, illetve nagy fényerejű (f/2,0) maximális blendét és könnyű, kompakt kialakítást kínál a falhasználók számára.

Az Intelligens képstabilizáló rendszer az állóképek és a Full HD videók készítésekor a Canon 4 fokozatú optikai képstabilizátorának segítségével ellensúlyozza a fényképezőgép kézremegés miatti bemozdulását. A hétféle stabilizálási üzemmódot (Normál képstabilizátor, Mozgásos képstabilizátor, Makró képstabilizátor, Dinamikus képstabilizátor, Erőteljes képstabilizátor, Dinamikus makró képstabilizátor, Állvány üzemmód) kínáló rendszer automatikusan azonosítja a jelenetet, és beállítja az optikai képstabilizátort az optimális kompenzációra. A Mozgásos képstabilizátor biztosítja, hogy a rendszer csak a mozgás irányára merőleges tengelyen korrigáljon, így ideális a versenypályák eseményeinek követésére. A Makró képstabilizátor a Hybrid képstabilizátor technológiával együtt elősegíti az éles, közeli képek készítését. Az Erőteljes képstabilizátor a zoom használatakor a Canon videokamera-technológiájával rögzíti a távoli témákat, az Állvány üzemmód pedig kikapcsolja a képstabilizátort, amikor a fényképezőgép stabil felületen vagy állványon áll.

Továbbfejlesztett vezérlés
A PowerShot S100 a felvételi beállítások és üzemmódok teljes körű kézi vezérlését biztosítja a felhasználók számára. A fényképezőgép – melyet úgy terveztek, hogy zökkenőmentesen illeszkedjen a fényképészek munkafolyamataiba – támogatja a RAW formátumú felvételeket, valamint kompatibilis a Canon Digital Photo Professional (DPP) szoftverrel is, így tökéletes második fényképezőgép a DSLR felhasználók számára.

A népszerű objektív vezérlőgyűrű használatával – amelynek neve egybeforrt a modern PowerShot S-sorozattal – könnyedén szabályozhatók az olyan képbeállítások, mint a fókusz vagy az expozíció. A felhasználók számos különböző képparaméterhez – például a zársebességhez, az ISO érzékenységhez és a blendéhez – hozzárendelhetik az objektív vezérlőgyűrűt, így 1/3-os lépésekben végezhetik el az expozíció finomhangolását. A Gyűrűfunkció gomb és a hátsó többfunkciós tárcsa is hozzárendelhető más, előre kiválasztott funkciókhoz, így maximálisan rugalmasan alkalmazkodik a különböző felhasználói stílusokhoz.

Nagy sebesség és rendkívül egyszerű használat
A DIGIC 5 teljesítményének köszönhetően a PowerShot S100 ideális a gyorsan mozgó témák rögzítéséhez. A kiváló minőséget biztosító Nagysebességű sorozatfelvétel üzemmód a sporteseményektől kezdve a különböző rendezvényekig minden eseményhez tökéletes, és akár 9,6 kép/másodperces sebességgel nyolc képet készít teljes felbontásban. A Szuperlassú videó mód – amellyel 240 képkocka/mp (QVGA minőség) vagy 120 képkocka/mp (VGA minőség) sebességű videók is rögzíthetők – kiváló a nagyon gyors események drámai hangulatának rögzítésére.

A Canon integrált Smart Auto technológiája segítségével – amely 32 változó közül kiválasztja a jelenetek optimális beállításait – egyszerűen készíthetünk kiváló felvételeket. Az új, több területes fehéregyensúly érzékeli a két különböző fényforrást tartalmazó jeleneteket, és a természetesebb felvétel eléréséhez az adott területekre érvényes fehéregyensúly-korrekciót alkalmazza. Ha például izzólámpás világítás mellett készítünk portrét, a fényképezőgép egyidejűleg alkalmazza a háttéren az izzólámpás fehéregyensúlyt és az arcon a vakus fehéregyensúlyt, amely biztosítja, hogy a fotóalany és a háttér is természetesen nézzen ki.

Számos további funkció
A PowerShot S100 modellben található beépített GPS-egységnek köszönhetően rögzíthetjük a fényképek készítésének helyét és idejét, így könnyedén nyilvántarthatjuk hol készítettük a felvételeket. A fényképezőgéphez tartozó, a Google Maps3 szolgáltatással integrálható Map segédprogram segítségével a GPS naplózó funkció rögzíteni tudja a felhasználó útját is annak érdekében, hogy egyszerűen áttekinthetők legyenek az utazások.

A fényképezőgéppel másodpercenként 24 képkockás sebességgel, sztereó hanggal rögzített Full HD (1080p) videókat is készíthetünk. Az 5,0-szörös optikai zoom videorögzítéskor is használható, az Intelligens képstabilizáló rendszerbe integrált Dinamikus és Erőteljes képstabilizátor pedig korrigálja a fényképezőgép remegését, ha mozgás közben, vagy a zoom használatával készítünk videofelvételt. A HDMI-CEC csatlakozó megkönnyíti a videók megosztását, valamint lehetővé teszi a képek visszajátszását a kompatibilis HDTV készülékeken a tv távirányítójával.

A nagyméretű, csúcsminőségű, 7,5 cm (3,0,”) képátlójú PureColor II G LCD-kijelző tökéletes a képek megkomponálásához és lejátszásához, 461.000 képpontos felbontásával pedig kiváló részletességet, nagy kontrasztot és kiemelkedő színvisszaadást biztosít a felhasználók számára. Az edzett üvegből készült külső karcálló réteg nagy látószöget biztosít, a fényképezőgép elején és hátulján található új fogóknak köszönhetően pedig a fényképezőgép jobban kezelhető.

Bővítse ki a lehetőségeit
A PowerShot S100 számos Canon tartozékkal kompatibilis. A beépített vaku kiegészíthető az új HF-DC2 külső vakuval, így a felhasználók többféle témát fényképezhetnek. Az új, külön megvásárolható WP-DC43 vízálló tokkal pedig a víz alatti fényképezést is felfedezhetik. A 40 méterig vízálló tok a portól, szennyeződésektől és sérülésektől is megvédi a fényképezőgépet, ezért ideális a sznorkelezéshez vagy búvárkodáshoz.

Történetek megosztása a CANON iMAGE GATEWAY segítségével
A fotók és videók megosztásához a PowerShot S100 tulajdonosainak lehetősége nyílik a CANON iMAGE GATEWAY weboldalhoz is csatlakozni. A felhasználók így akár egy 2 GB kapacitású személyes tárhelyen őrizhetik a kiváló minőségű fényképek százait. A webhely támogatja a mobil böngészést is, amely megkönnyíti a fotók megtekintését út közben is (a szolgáltatás nem minden régióban érhető el.).

Canon PowerShot S100 legfontosabb jellemzői

  • Nagy érzékenységű 12,1 megapixeles Canon CMOS (1/1,7 típusú)
  • HS System, nagy teljesítményű DIGIC 5 processzorral
  • Ultraszéles, 24 mm-es, f/2,0, 5-szörös zoom objektív. Intelligens képstabilizáló rendszer
  • Objektív vezérlőgyűrű, NR-vezérlés és RAW
  • GPS
  • Full HD, HDMI
  • Nagyméretű, 7,5 cm (3,0 ”) képátlójú LCD-kijelző
  • Nagy sebességű, kiváló minőségű sorozatfelvétel
  • Integrált Smart Auto technológia, több területes fehéregyensúly
  • Külön megvásárolható vízálló tok

Technológiai ismertető

HS System rendszer
A HS System rendszer egy nagy érzékenységű érzékelő és egy nagy teljesítményű DIGIC képfeldolgozó processzor kombinációja. A Canon új, DIGIC 5 processzora akár hatszor több információt képes feldolgozni, mint a korábbi DIGIC 4 processzor, így a felhasználók egyedülálló minőségű képeket készíthetnek szinte bármilyen fényviszonyok között, különösen alacsony megvilágítás esetén.

A Canon HS System rendszerének új generációja kiváló képminőséget biztosít, és rossz fényviszonyok mellett is nagyszerű teljesítményre képes. Ezen kívül figyelemreméltó előnyöket biztosít a HS System rendszerrel nem rendelkező modellekkel szemben.

  • Jobb képminőség minden helyzetben – A HS System rendszer jelentősen kevesebb zajjal képes rögzíteni a képeket minden ISO érzékenységen, mint a HS System rendszerrel nem rendelkező modellek. A HS System rendszerrel nem rendelkező fényképezőgépekkel készített nagy ISO érzékenységű fényképek meglehetősen zajosak és szemcsések, főleg rossz fényviszonyok esetén. Ezzel ellentétben a HS System rendszer több részletet ismer fel és rögzít, valamint jelentősen csökkenti a képzajt, így szebb és élethű felvételek készíthetők.
  • Kiemelkedő teljesítmény rossz fényviszonyok mellett – Amikor a fotósok rossz fényviszonyok között – például gyengén megvilágított helyiségben, vagy a szabadban naplemente után – fényképeznek, állvány használata nélkül könnyen elmosódott lehet a felvétel. A vaku használata ilyen helyzetekben teljesen tönkreteheti a jelenet hangulatát, miközben nem biztosít elegendő fényt ahhoz, hogy világos kép készülhessen. A HS System rendszert úgy alakították ki, hogy gyenge fényviszonyok között is kiválóan működjön, és kiemelkedő felvételeket eredményezzen. A magasabb ISO érzékenységi szinteken készített felvételek lehetővé teszik, hogy a felhasználók nagyobb zársebességeket alkalmazzanak, ezáltal kimerevíthetik a tárgyak mozgását, megakadályozhatják az elmosódást, és elkerülhetik az állvány használatát. Ha gyengén megvilágított környezetben vakura van szükség, a HS System rendszer kiterjeszti a vaku hatókörét, ezáltal a felhasználók többet rögzíthetnek a háttérből, és jobban megvilágíthatják a fő témát is.
  • Nagyobb ISO tartomány – A HS System rendszer a nagy és az alacsony ISO beállítások által biztosított kiváló teljesítményt egyaránt kihasználja. Így a nagyobb, akár ISO 6400 értékű érzékenységnek köszönhetően minden jelenet hangulata kiemelkedő minőségben örökíthető meg.
  • Dinamikatartomány – A HS System rendszer megnövelt érzékenységének köszönhetően változatosabb fényviszonyok mellett nagyobb dinamikatartományban rögzíthetők felvételek, mint a HS System rendszer nélküli modellek esetében.

DIGIC 5 Képfeldolgozó processzor
A Canon DIGIC processzor új generációja a részletesebb képadatokat minden eddiginél gyorsabban dolgozza fel. Az új DIGIC 5 processzor négyszer több képadatot képes elemezni, hogy pontosan visszaadja a kép minden egyes képpontját, mely nagyobb részletgazdagságot és élethűbb színeket eredményez. A képadatok feldolgozása is hatszor gyorsabb, mint a korábbi DIGIC 4 processzor esetében. A megnövekedett adatfeldolgozó képességnek, és a továbbfejlesztett zajcsökkentő algoritmusoknak köszönhetően a nagyfelbontású képek akár 75 százalékkal kisebb zajszinttel rögzíthetők a korábbi DIGIC 4 modellekkel készített felvételekhez képest, ISO 1600 sebességen.

Több területen mért fehéregyensúly
Az új DIGIC 5 processzor exkluzív új funkciója a több területen mért fehéregyensúly. A legtöbb digitális fényképezőgép a jelenet legdominánsabb fényforrása alapján határozza meg a fehéregyensúly mértékét. Ha azonban több fényforrás van jelen a képen, ez a megközelítés inkonzisztenssé teheti a színek megjelenítését. Ha a felhasználó például a vakut arra használja, hogy egy izzólámpával megvilágított környezetben jobban megvilágítsa a fő témát, a téma természetesnek fog tűnni, de a környezet túlságosan „melegnek” látszódhat mellette. Ez a vaku és az izzólámpák színhőmérséklete közötti különbség miatt van így.
A megfelelő egyensúly kialakítása érdekében a több területen mért fehéregyensúly funkció észleli a különböző fényforrásokat, és kiegyenlíti az izzólámpák, a napfény és a vaku fénye közötti különbségeket, ezáltal élethűbbé és egyenletesebbé teszi a felvételeket.

1/1.7 típusú, 12,1 megapixeles nagy érzékenységű Canon CMOS érzékelő
Az új, 1/1.7 típusú, 12,1 megapixeles nagy érzékenységű Canon CMOS érzékelő jelenleg a Canon legfejlettebb, digitális állóképek rögzítésére szolgáló kompakt érzékelője. Az érzékelő fizikai mérete nagyobb, mint a legtöbb hagyományos, kompakt fényképezőgépekbe épített érzékelőé, és a Canon EOS digitális tükörreflexes fényképezőgép-család érzékelő-technológiáit használja. Ezáltal jobb teljesítményt biztosít rossz fényviszonyok között, és jobb képminőséget nyújt a Canon korábbi kompakt digitális fényképezőgép modelljeinél.

A fotocellák és a mikrolencsék konstrukciója terén elért fejlődésnek köszönhetően az érzékelő kisebb zaj mellett több fényt tud befogni minden ISO érzékenységi szinten. A lapkára épített zajcsökkentő technológia az új DIGIC 5 processzorba épített fejlett zajcsökkentési rendszerrel együtt hatékonyan csökkenti a kép rögzítésének pillanatában jelen lévő zajt. Ennek köszönhetően a felhasználók egészen ISO 6400 érzékenységig teljes felbontáson készíthetnek képeket. A megnövelt fényérzékenység jobb dinamikatartományt biztosít a rögzített képek esetében. A négycsatornás érzékelő-kiolvasási technológia lehetővé teszi a gyors álló-, és mozgóképrögzítést. Ennek köszönhetően a PowerShot S100 nagy sebességű sorozatfelvétel módban teljes felbontáson készít gyors sorozatfelvételeket akár 9,6 kép/mp sebességgel (legfeljebb 8 kép), valamint akár 240 kép/mp sebességű szuperlassú videó rögzítésére is képes.

Eredeti Canon f/2.0, 24 mm, 5,0x ultranagy látószögű objektív
Az eredeti Canon objektív ugyanazon folyamatok és szakértelem felhasználásával készült, amelyeket a Canon a profiknak szánt, EF-családba tartozó objektívek fejlesztése során is alkalmaz. A kompakt kialakítás érdekében az objektívház jelentősen kisebb lett, ez azonban nem csökkenti a fényképezőgép teljesítményét: az új PowerShot modell egy 24 mm-es, ultranagy látószögű objektívvel rendelkezik, amely 5-szörös optikai zoomra képes. A PowerShot S100 2,8 mm-rel vékonyabb elődjénél, mindössze 26,7 mm.

Optikai képstabilizátor (4 fokozatú)
A Canon rendkívül hatékony optikai képstabilizátor (IS) technológiája jelentősen csökkenti a fényképezőgép bemozdulásának hatásait, és ezzel megakadályozza a képek elmosódását. Abban az esetben, amikor a fényképezőgép bemozdulása miatti elmosódás valószínű – például sötétebb környezetben vagy a zoom használata esetén – az optikai képstabilizátor segíthet az éles képek készítésében. Ehhez apró giroszkópokat használ, amelyek érzékelik a fényképezőgép, kéz remegése miatti mozgását. A jeleket egy önálló képstabilizátor-vezérlő chip dolgozza fel, amely megkülönbözteti a kéz remegése miatti, és a szándékos mozgást. A jelek ezután a képstabilizátor-egységbe érkeznek, amely az egyik objektívelem elmozdításával összehangolja a beérkező fénysugarakat, és kiküszöböli a kéz remegésének hatását.

Intelligens képstabilizáló rendszer
Az Intelligens képstabilizáló rendszer észleli a felvételkészítés körülményeit, és az elmosódás megakadályozása érdekében automatikusan kiválasztja a legmegfelelőbb optikai képstabilizáló üzemmódot. Mivel a fényképezőgép mozgásának jellege a felvételkészítés körülményeitől függ, hét különböző képstabilizáló üzemmód közül lehet választani:

  • • Normál képstabilizátor: olyan állóképek rögzítéséhez használható, ahol csak a fényképezőgép alapvető remegését kell korrigálni. A fényképezőgép a legjobb teljesítmény érdekében a téma fókusztávolsága és a fókuszhossz függvényében alkalmazza a megfelelő mértékű elfordulási és eltolódási korrekciót.
  • • Mozgásos képstabilizátor: ha mozgó témáról, például haladó autókról vagy kerékpárosokról készítünk felvételt, a Mozgásos képstabilizátor észleli a fényképezőgép oldalirányú elmozdulását. Az üzemmód a fényképezőgép elmozdulási tengelyével ellentétes irányban alkalmazza a képstabilizátort, amely biztosítja az egyenletes elmozdulást és a téma élességét.
  • • Makró képstabilizátor: a közeli témák, például virágok fényképezésekor az elfordulást és a jelentősebb oldalirányú remegést egyaránt korrigálja.
  • • Állvány üzemmód: ha a fényképezőgép érzékeli, hogy a felhasználó egy állványhoz csatlakoztatja, automatikusan kikapcsolja a képstabilizátort, mivel nincs rá szükség.
  • • Dinamikus képstabilizátor: mozgóképek rögzítése vagy mozgás közbeni felvételkészítés esetén ellensúlyozza az alacsony frekvenciájú vibrációt, ezáltal a felhasználó stabilabb videofelvételeket készíthet.
  • • Erőteljes képstabilizátor: ha a felhasználó távoli témáról a lehető legnagyobb teleobjektív zoom beállítással készít videofelvételt, az Erőteljes képstabilizátor a teleobjektív használatakor fokozottan jelentkező fényképezőgép-remegés ellensúlyozásával biztosítja, hogy a téma éles maradjon.
  • • Dinamikus és makró képstabilizátor: ha a felhasználó közeli témáról készít videofelvételt az üzemmód bekapcsol és kijavítja a jellemzően makro felvételek készítésekor felmerülő oldalirányú bemozdulás és elfordulás miatt elmosódott területeket.

Objektívvezérlő gyűrű
A PowerShot S100 fényképezőgépen az objektívház aljánál egy kiemelkedően intuitív objektívvezérlő gyűrű található. A felhasználók így egyszerűen és kényelmesen megadhatják a fényképezőgép számos különböző beállítását. Szabadon forgatható jobbra és balra is az olyan lehetőségek módosításához, mint az ISO érték, a blende, a zársebesség, a fehéregyensúly, a manuális fókusz és a zoom.
A fényképezőgép beállításai így még nagyobb mértékben testre szabhatók, mivel ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a különböző felvételi üzemmódokban előre beállítsák az objektívvezérlő gyűrű és a hátsó többfunkciós tárcsa használatát. Av üzemmódban például az objektívvezérlő gyűrű alapértelmezés szerint a blendét szabályozza, de ez módosítható az ISO, a fehéregyensúly vagy az expozíció-kompenzáció beállítására. Ilyenkor a felhasználók a többfunkciós tárcsával módosíthatják a blendét. Az egyes felvételi módok beállításai egyéni üzemmódba menthetők, így a felhasználó igényeinek megfelelően testre szabható az objektív-vezérlőgyűrű és a tárcsa használata.

RAW és DPP
A PowerShot S100 támogatja a RAW felvételek készítését, így lehetővé teszi a tömörítetlen képinformációk rögzítését, amelyeket a Canon által mellékelt Digital Photo Professional (DPP) szoftverével ezután a felhasználók módosíthatnak és felhasználhatnak a végleges kép elkészítéséhez.
A DPP kialakítása során a professzionális felhasználók és elhivatott amatőrök igényeit egyaránt szem előtt tartották, így a szoftver ugyanazt a szerkesztési környezetet használja, mint a Canon EOS rendszere. Számos feldolgozási lehetőséget biztosít a PowerShot S100 fényképezőgéppel készített RAW-fájlokhoz, melyek többek között a képstílust, a kontrasztot, a fényerőt, az élességet, a zajszűrést, a fehéregyensúlyt és az expozíciót érintik. Az objektívkorrekciós funkcióval pedig a RAW-fájlokban kijavítható az objektívtorzítás, a periférikus megvilágítás, a színhiba és a színek elmosódása.

GPS
A PowerShot S100 egy GPS egységet is tartalmaz, amely rögzíti a felvételkészítés helyét, és lehetővé teszi a fényképezőgép beépített órájának frissítését az időzónának megfelelően, valamint helyszíninformációkat tartalmazó címkék hozzáadását a képekhez. A naplózó funkció segítségével a felhasználók azt is nyomon követhetik, hogy pontosan merre jártak egy adott utazás során. A műholdas helymeghatározás jeleit a fényképezőgép tetején elhelyezett antenna veszi. A helymeghatározási adatokat a rendszer a rögzített felvételekkel együtt menti a memóriakártyára, melyek a lejátszás során is megjeleníthetők.
A GPS naplózó funkciója beállítható úgy is, hogy az utazás során adott időközönként rögzítse a helyszíninformációkat, melyeket a rendszer a képektől elkülönítve, GPS naplófájlként ment. A naplófájl az egy napon belüli mozgásokat tartalmazza, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy áttekintsék utazásukat, és a Google Map szolgáltatással integrálható Map Utility szoftver segítségével2 pontosan megadják, hol készítették a képeket.
A GPS használata bizonyos országokban és területeken korlátozva lehet. A GPS használata során mindig be kell tartani az adott ország és terület törvényeit és szabályait, figyelembe véve az elektronikus eszközök használatának korlátozásáról szóló esetleges előírásokat.

Nagy sebességű funkciók
A nagy sebességű funkciók széles skálája lehetővé teszi, hogy a felhasználók gyors mozgásról és másképpen csak nagyon nehezen rögzíthető jelenetekről készítsenek felvételeket:

  • Nagy sebességű sorozatfelvétel mód – Lehetővé teszi, hogy a felhasználó a kioldó lenyomásával akár 8 darab, 12,1 megapixel felbontású állóképből álló, folyamatos sorozatfelvételt készítsen, 9,6 kép/mp sebességgel. Így számos felvétel rögzíthető, és gyorsan mozgó, változó témákat is megörökíthetők.
  • Kézi Éjszakai mód – Annak érdekében, hogy nagyon sötét körülmények között is lehessen képeket rögzíteni, a kamera nagy sebességgel egy képsorozatot készít, majd azt egyetlen közös képpé alakítja, hogy a lehető legkisebb legyen az elmosódás és a lehető legjobb az expozíció.
  • Szuperlassú videó mód – Kihasználja a CMOS érzékelő képességeit VGA felbontású (640×480 képpont) videók rögzítéséhez 120 képkocka/mp sebességgel; vagy 320×240 képkocka felbontás használata esetén 240 képkocka/mp sebességgel. Nagyon jó megoldás gyorsan mozgó jelenetek, például sportesemények lelassításához, és kiválóan használható például mozgássorok – egy golf- vagy teniszütés – kielemzéséhez.

Integrált Smart Auto technológia
Az integrált Smart Auto technológia a létező legjobb automatikus fényképezési mód, amely ötvözi a Canon által kifejlesztett technológiák – például a témafelismerés, a mozgásérzékelés és az arcfelismerés – által nyújtott előnyöket. A technológia segítségével a felhasználók a lehető legjobb képeket készíthetik el, melyekhez egyszerűen csak a témára kell irányítani a fényképezőgépet, és meg kell nyomni a kioldó gombot. Az integrált Smart Auto technológia a témafelismerő technológia használatával a téma fényerejének, kontrasztjának, távolságának és általános színárnyalatának elemzésével meghatározza a felvételi körülményeket. A fényképezőgép ezután kiválasztja a jelenet típusát, majd az optimális eredmény érdekében a legjobb beállításokat alkalmazza a 32 változó esetében.

Az integrált Smart Auto technológia használatakor az LCD kijelzőn egy színes ikon jelenik meg, amely jelzi az érzékelt jelenet típusát és fényviszonyait. A technológia része a továbbfejlesztett i-Contrast technológia és az Intelligens vakuexpozíció is, amelyek a túlexponált világos területek és az alulexponált árnyékok kiküszöbölésével biztosítják, hogy a gép a végső képen megfelelő részletességgel rögzítse a világosabb és sötétebb területeket. Ezáltal azok a felhasználók is kiváló minőségű képeket készíthetnek, akik nem ismerik a fényképezőgép beállításait.

Arcfelismerő technológia
Az Arcfelismerő technológia segítségével minden eddiginél egyszerűbben készíthetünk kitűnő felvételeket. A rendszer gyorsan és pontosan érzékeli az arcokat, majd úgy optimalizálja a fényképezőgép beállításait, hogy mindenki a lehető legjobban mutasson. Mivel a gép egy képen belül akár 35 arcot is felismer, így nem csak portrékhoz, hanem csoportképek készítéséhez is kitűnően használható.

  • Arcfelismerés AF: nem a legközelebbi témára, hanem az arcokra állítja a fókuszt.
  • Arcfelismerés AE: az expozíciót minden fényviszony esetén az arcokra optimalizálja – hasznos a hátulról megvilágított jeleneteknél és a beltéri felvételeknél.
  • Arcfelismerés FE: vaku használatakor kiküszöböli a túl világos arcokat – tökéletes éttermekben, szórakozóhelyeken vagy más, gyengén megvilágított helyeken készített közeli felvételekhez.
  • Arcfelismerés WB: a fehéregyensúly optimalizálásával, valósághű, természetes bőrszínt eredményez a bőrszíntől és a fényviszonyoktól függetlenül.
  • Vörösszem-korrekció: automatikusan eltávolítja a vakuval készített fényképek nem kívánt hatásait a felvétel elkészítése után. A lejátszási módban egy gombnyomással természetessé tehető a szemek színe.

Fejlett témafelismerés
Az Integrált Smart Auto technológia egy további funkciója, a fejlett témafelismerés lehetővé teszi a mozgó, nem emberi témák, például állatok azonosítását és követését, amely biztosítja, hogy a téma a zár kioldásáig fókuszban és jól exponált maradjon.

Szervo AF/AE
Ha a téma a fényképezőgép felé mozog vagy onnan távolodik, és a felhasználó félig lenyomja a zárkioldó gombot, akkor a szervo AF/AE folyamatosan követi a témát, hogy biztosítsa annak élességét és jó exponáltságát a zár teljes lenyomásakor.

Követési AF
A Követési AF segítséget nyújt a mozgó tárgyak követéséhez, illetve elősegíti a kreatív kompozíciók összeállítását. Az üzemmódban a fotós kiválaszthatja a kép közepén található témákat, és követheti azokat, ha azok elmozdulnak, illetve ha újra megkomponálja a képet.

Mozgásérzékelő technológia
A mozgásérzékelő technológia felvételkészítés közben automatikusan felismeri a mozgást. Az elmosódottság minimalizálása és a képminőség optimalizálása érdekében a fényképezőgép, a mozgás érzékelését követően növeli az ISO érzékenységet és a zársebességet.

Intelligens zár
Az intelligens zár funkció az arcfelismerő technológia segítségével biztosítja, hogy a felhasználók egyszerűen, és nyugodtan készíthessenek csoportképeket, és akár önarcképet is. A zár távolról háromféleképpen oldható ki:

  • Mosolyfelismerés: ha a fényképezőgép mosolygó arcot érzékel a képen, kioldja a zárat.
  • Kacsintásra induló önkioldó: két másodperccel azután oldja ki a zárat, hogy a képen látható szereplő kacsintott, így nem szükséges a távirányítás.
  • Új arcra induló önkioldó: tökéletes csoportképek és önarcképek készítését teszi lehetővé azáltal, hogy a zárat egy új arc megjelenését követően két másodperccel oldja ki.

Pislogásfelismerés
A pislogásfelismerő technológia az arcfelismerés segítségével meghatározza, hogy a felvétel készítésekor valakinek csukva volt-e a szeme. A felvétel áttekintésekor egy keret jelenik meg a csukott szemű személy arcán, és az LCD kijelző jobb oldalán megjelenik a „Pislogás ikon”.

Full HD minőségű film sztereó hanggal és HDMI-CEC csatlakozással
A gép 1080p felbontással, 24 kép/mp sebességgel rögzít Full HD videókat sztereó hanggal, amelyek kiváló minőségben, közvetlenül lejátszhatók HD képernyőkön. Egy külön videofelvételi gomb aktiválja az azonnali videorögzítést. A HDMI-CEC csatlakozón keresztül – egy külön megvásárolható kábellel – a készülék közvetlenül csatlakoztatható HD-kijelzőkhöz, például nagyfelbontású tv-készülékhez. Amennyiben a felhasználó HDMI-CEC csatlakozást támogató kijelzővel is rendelkezik, a fényképezőgépen lévő képek lejátszását a televízió távirányítójával vezérelheti.

Miniatűr effektus videókban
A miniatűr effektus a videók rögzítése során is használható, így lehetővé teszi a makettszerű jelenetek készítését 720p felbontásban. A miniatűr effektus alkalmazásakor a jelenet teteje és alja, illetve bal és jobb oldala fokozatosan egyre homályosabbá válik, így hangsúlyozva a perspektívát. A felhasználó kiválaszthatja a videó képsebességét (6, 3 vagy 1,5 kép/mp), így a videó a lejátszáskor olyan hatást kelt, mintha hosszú időközű, makettről készült videó lenne.

Kreatív felvételi módok
Az új modell további felvételi módokkal rendelkezik, amelyek könnyebbé teszik csúcsminőségű, kreatív felvételek készítését. Ezek a felvételi módok többek között:

  • Kreatív szűrők – A különböző szűrő effektusokkal hatásosabb, vagy különféle hangulatú képeket készíthetünk, amelyek szórakozatóvá varázsolják a fényképezést
    • Játék-fényképezőgép effektus – sötétebbé teszi a kép széleit, valamint a kép feldolgozásával növeli a teljes kép kontrasztjában jelentkező különbségeket, így egy régebbi vagy lyukkamera típusú fényképezőgéppel készült képre emlékeztető hatást kelt. Ezen kívül háromféle effektustípussal lehet tovább gazdagítani a képet: meleg, normál vagy hideg.
    • Monokróm effektus – a felhasználók számára háromféle egyszínű effektus használatát teszi lehetővé a felvételkészítéshez: fekete-fehér, szépia vagy kék.
    • Halszem effektus – a hal szemének torzító hatását utánozza három választható szinten (gyenge, közepes, erős).
    • Szuperélénk mód – az intenzívebb színhatás érdekében növeli a kép színeinek telítettségét.
    • Poszter effektus – csökkenti a színátmenetek szintjét a régi poszterek nyújtotta retró hangulat felidézése céljából.
    • Miniatűr effektus videókban – nagyon kis mélységélesség hatást kelt, ezért úgy néz ki, mintha a téma egy kisléptékű modell lenne. Felvételek készítése közben a kép tetejének és aljának – vagy ha a felhasználó a fényképezőgépet függőlegesen tartja, akkor jobb és bal oldalának – bizonyos kijelölt részeit homályossá teszi, míg a kép többi része éles marad.
  • Képcsoport lejátszása – A Nagysebességű sorozatfelvétel mód sok, hasonlóan megkomponált képet készít. A fényképezőgép a Nagysebességű sorozatfelvétel módban készült képeket csoportosítja, így lehetőség van csak a csoport első képének megjelenítésére. Ez a lejátszás menü csoportos megjelenítési beállításai között adható meg.
  • iFrame videók – Az Apple® iFrame videoformátuma egy számítógépbarát videó formátum, mely jelentősen megkönnyíti a fényképezőgéppel rögzített videók feldolgozását. Az iFrame alkalmazásnak köszönhetően a fényképezőgép ugyanabban a formátumban rögzíti a felvételeket, mint amelyben azokat szerkeszteni fogja, így nagyon gyorsan importálhatók a videók. Azonnal elkezdhető a videók szerkesztése és megosztása, többféle platformra és készülékre. Mivel az iFrame olyan szabványos technológiákra épül, mint a H.264, az AAC, az MP4 és a QuickTime, ezért PC és Mac rendszerre készült alkalmazásokkal is használható.

PureColor II G LCD kijelző
A 7,5 cm (3,0”) képátlójú, 461.000 képpontos PureColor II G LCD-kijelző még jobb lehetőségeket biztosít a képek és videók rögzítésére és lejátszására. A képernyőt edzett üvegből készült külső réteg borítja, amely erősebbé teszi, illetve javítja a kontrasztot és a színek visszaadását is. A vékony PureColor II G képernyő rendkívül széles látószöget biztosít, amely megkönnyíti a szokatlan szögekből történő felvételkészítést és a képek megosztását.

Eye-Fi csatlakozási funkciók
A PowerShot S100 Eye-Fi kapcsolatot használó funkciói lehetővé teszik a felhasználók számára a vezeték nélküli tartalomátvitelt. Az átvitelhez a modell felhasználói felületén a funkciót vezérlő ikonokat tartalmazó külön terület található, amely az adattovábbítás során letiltja az automatikus kikapcsolási funkciót, lehetővé téve a tartalom egyszerű, megszakítás nélküli továbbítását.
A termék nem biztos, hogy minden esetben támogatja az Eye-Fi kártyák funkcióit (beleértve a vezeték nélküli adatátvitelt). Amennyiben problémája merül fel egy Eye-Fi kártyával kapcsolatban, lépjen kapcsolatba a kártya gyártójával. Ezenkívül vegye figyelembe, hogy sok országban és régióban engedélyre van szükség az Eye-Fi kártyák használatához. Engedély nélkül a kártyát nem használhatja. Amennyiben nem biztos benne, hogy a kártya használata engedélyezett-e egy adott területen, lépjen kapcsolatba a kártya gyártójával.

Többféle oldalarányú felvétel
A többféle oldalarányú felvétel funkció segítségével a felhasználók különböző formátumban készíthetnek felvételeket anélkül, hogy utómunkára lenne szükség. A 4:3, 1:1, 16:9, 4:5 és 3:2 arányok közül azonnal kiválaszthatják azt a kompozíciót, amely a legjobban megfelel a témának és a kívánt eredményeknek.