Canon EOS-1D X

0

A professzionális DSLR szegmensben eddig két csúcsgép szériával jelentkezett a Canon. Akciódús fotózáshoz a gyors sorozatsebességre képes 1D szériát, nagy felbontású, teljes kisfilmes képkockát kívánó, műtermi, vagy reklámfotóhoz pedig 1Ds sorozatukat kínálták. A ma bejelentett EOS-1D X modell a két széria összeolvadását jelenti, hiszen egy vázban egyesíti a kisfilmes méretű szenzort és a villámgyors sorozatot, valamint autofókuszt.

A fényképezőgép egy 18 megapixeles fullframe érzékelőt kapott, dupla DIGIC 5+ képfeldolgozó processzorral és 14 bites A/D átalakítással. E rendszer sebessége 17x gyorsabb a korábbi DIGIC 4 szériánál. Sorozat teljesítménye ennek köszönhetően JPEG-ben akár 14 kép/mp, RAW formátumnál pedig 12 kép/mp. A képérzékelőn hézagmentes mikrolencséket alkalmaztak mind jobb fénygyűjtő képesség érdekében. A „mindössze” 18 megapixelesre méretezett felbontás előnye, hogy az előző modelleknél nagyobb képpontméretet sikerült elérni, mely jó hatással lesz a képminőségre. Az érzékenységet ISO100 és 51200 között állíthatjuk, de akár ISO50, valamint ISO 102400 és 204800 értékekig is kiterjeszthető..

Továbbfejlesztették a fénymérést is, melyhez egy 100 000 pixeles RGB érzékelőt alkalmaztak 252 mérőmezővel. A szenzor szorosan együttműködik az új EOS iTR, azaz intelligens követő és felismerő autofókusszal, így a korábbinál pontosabb témakövetés, és arcfelismerés érhető el.

Az AF rendszer is teljesen megújult. A 61 fókuszpont közül 21 db található a középső zónában. Mindegyikük normál keresztszenzor. A központi 5 fókuszmező különösen nagy érzékenységű keresztszenzorral rendelkezik és a fókuszterület két oldalán is találunk 10-10 nagy érzékenységű keresztszenzort. A megfelelő AF pont kiválasztása az EOS-7D-nél bevezetett módszer szerint történik.

Az EOS-1D x videofelvételre is használható. Új szenzorának és két új tömörítési formátumának köszönhetően a gyártó a legendás 5D Mark II-nél is jobb mozgóképet és könnyű utólagos szerkesztési lehetőséget ígér. A felbontás 1920 x 1080 pixel, választható frissítési sebességekkel (24, 25 és 30 kocka/mp), 720 soros HD felvételnél 50 vagy 60 képkockás frissítést is választhatunk. Egy fájl maximum 4 GB (kb fél óra) lehet, de a gép automatikusan új fájlt kezd, ha elértük a limitet. A hangfelvételt bízhatjuk a beépített mono mikrofonra, de külső sztereó mikrofon is csatlakoztatható. Az adatok a készülék dupla kártyafoglalatába helyezett CompactFlash kártyákon tárolhatók.

A készülék természetesen hosszú távú munkára lett kifejlesztve. Szigetelt fémvázat kapott, zárszerkezete pedig 400 000 expozícióra tervezett.

A Canon EOS-1D X-hez egy kompakt, könnyű vezeték nélküli fájlátjátszó (WFT-E6A), valamint egy GPS egység (GP-E1) is kapható lesz, 600 illetve 300 dolláros áron. A fényképezőgépváz 2012. március végén kerülhet a japán boltokba kb. 6800 dollár körüli nyitóáron.

A Canon EOS-1D X főbb tulajdonságai:

 • Időjárásálló szigetelésű fémváz
 • 400 000 expozícióra tervezett zárszerkezet
 • 18 megapixeles fullframe CMOS szenzor
 • 14 bites A/D konverter, 16-csatornás kiolvasás
 • Dupla DIGIC 5+ processzor
 • ISO100-51200 érzékenység (kiterjeszthető: ISO50-204800)
 • 3,2″ méretű, 1,04 millió képpontos ClearView LCD kijelző
 • 12 kép/mp (RAW), vagy 14 kép/mp (JPEG), teljes felbontásban
 • Full HD videó (24, 25,30 kocka/mp), HD (50 és 60 kocka/mp is)
 • 61-mezős AF rendszer (46 keresztszenzorral, ebből 5 db különösen nagy érzékenységű)
 • Új fénymérési rendszer
 • Továbbfejlesztett témakövető és felismerő rendszer
 • Dupla CF foglalat

Sajtóközlemény:

Canon EOS-1D X – Az újraértelmezett teljesítmény

Budapest, 2011. október 18. – A Canon, a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata bemutatta a professzionális digitális SLR fényképezőgépek következő generációját, az EOS-1D X modellt. Az új fényképezőgép a sebesség, a felbontás és a képminőség kiemelkedő kombinációját nyújtja a felhasználók számára, így a hivatásos fényképészek stúdiókban vagy sportpályákon egyaránt lenyűgöző felvételeket és Full HD minőségű videókat készítetnek. Az eddigi legfejlettebb EOS modell a Canon professzionális rendszerének 10. generációjához tartozik, és a Canon DSLR kínálatának vezérterméke.

Az EOS-1D Mark IV, és az EOS-1Ds Mark III modell teljesítményét felülmúló EOS-1D X fényképezőgép páratlan használhatóságot és képminőséget biztosít a felhasználók számára. A modellben található új, 18,1 megapixel felbontású, teljes méretű érzékelőnek, az átalakított autofókusz (AF) rendszernek valamint az új, két DIGIC 5+ processzort használó és a nagy teljesítményű fénymérési technológiának köszönhetően a fotósok a jeleneteket még pontosabban és gyorsabban rögzíthetik.

„Az EOS-1D X fényképezőgép a tökéletes megoldást jelenti a fényképészek számára, és a gyorsan változó helyzetekben is biztosítja a szükséges funkciókat és kiemelkedő teljesítményt. A hivatásos szakemberek igényeit figyelembe véve olyan sokoldalú, nagy teljesítményű fényképezőgépet készítettünk, amely minden eddiginél több fényképész igényeinek felel meg” – mondta Kieran Magee, a Canon Europe professzionális termékekért felelős marketingigazgatója.

A fényképezés etalonja
Az EOS-1D X számos új technológiát és továbbfejlesztett műszaki jellemzőket kínál a felhasználók számára. Az új fejlesztésű, teljes méretű, 18,1 megapixeles CMOS-érzékelővel a fényképeszek többféle jelenetet és témát fotózhatnak nagy felbontásban. Az átalakított architektúra 100–51 200 közötti, akár 204 800-ig bővíthető ISO tartományt kínál, míg a két fokozatos képzajcsökkentést biztosító két DIGIC 5+ processzorral még rendkívül gyenge fényviszonyok között is egyszerűbben készíthetők kiemelkedő minőségű, alacsony zajszintű képek.

A nagyobb érzékenységet biztosító új, 61 pontos, nagy látószögű autofókusz rendszer tovább növeli a pontosságot és a sebességet. A fényképezőgép 41 pontos (ebből 5 kettős), kereszt típusú autofókusz rendszere egyedülálló pontosságot biztosít a kép teljes területén. A kifejezetten nehéz témák felvételéhez kialakított új autofókusz előbeállításokkal pedig a fényképezőgép nehéz felvételi körülmények között is kivételesen megbízható teljesítményt nyújt a felhasználók számára.

Az EOS-1D X modellben található új tervezésű RGB fénymérő rendszer hihetetlen pontosságot eredményez. Az autofókusz rendszerhez saját DIGIC 4 processzorral rendelkező 100.000 képpontos RGB fénymérő érzékelő kapcsolódik. Az érzékelő az arcok és a színek felismerésével biztosítja a megfelelő expozíciós szinteket és a jobb autofókusz-követést, még a legnehezebb jelenetekben is.

Kiemelkedő teljesítmény
Az új generációs képfeldolgozási technológiára épülő EOS-1D X az első fényképezőgép, amelyben két DIGIC 5+ processzor található. A normál DIGIC 5 processzornál akár háromszor gyorsabb processzorok óriási mennyiségű képadat kezelésére alkalmasak, miközben csökkentik a kép zajszintjét is. A két processzor az érzékelő 16 csatornás kiírásával együtt – 14 bites A/D konverzióval és teljes körű fényképezőgép-beállítással – akár 12 kép/mp sebességű, teljes felbontású sorozatfelvételt tesznek lehetővé, amely a jelenleg forgalomban lévő DSLR fényképezőgépek közül a leggyorsabb1. A Szupergyors üzemmóddal a felvételi sebesség akár 14 kép/mp sebességre növelhető2 az új zár- és tükörszerkezet pedig csökkenti a zár késését és a tükör elmozdulását, így nagy sebességű felvételkészítésekor is egyenletesen jó minőséget biztosít a felhasználók számára.

A filmkészítők DSLR gépe
Az EOS-1D X minden olyan hivatásos fényképész számára ideális választás, aki az állóképek vagy HD videók készítése során használni szeretné az EOS rendszer széles objektív- és kiegészítő kínálatát. A felhasználók a teljes méretű érzékelővel Full HD (1920x1080p) felbontású videókat készíthetnek, a kézi beállítások teljes kínálatával pedig szabályozhatják az expozíciót, a fókuszt és a képfrekvenciát3. Az LCD kijelzőn megjeleníthetők és beállíthatók a hangszintek, így a felvétel minden szempontból teljes mértékben szabályozható.

A két DIGIC 5+ processzornak köszönhetően csökkenthető a moiré hatás is, az EOS mozgókép-rögzítési módja pedig hosszabb felvételt biztosít, és a fájlméret 4 GB-os határértékének elérésekor automatikusan új fájlt hoz létre. A lehető legjobb videó minőséget az új, képen belüli videocodec is biztosítja, amely korlátozza a képadatok tömörítését, így az utómunkálatok során végzett szerkesztéskor több információ áll a felhasználók rendelkezésére.

Profiknak tervezve
Az EOS-1D X a klasszikus EOS-1 sorozat korábbi modelljeinél nagyobb, jobban kitapintható gombokat kínál a felhasználók számára, amelyek szélsőséges körülmények között – például kesztyű viselése esetén – megkönnyítik a beállítások vezérlését. Az érintésérzékeny vezérlőkeréknek és a két többfunkciós vezérlőnek köszönhetően könnyebben módosíthatók a beállítások, a testre szabható funkciógombok segítségével pedig egyéni igényeiknek megfelelően állítható be a fényképezőgép, illetve gyorsan elérhetők a leggyakrabban használt funkciók és előbeállítások. A 100 százalékos méretű keresővel a jelenetek könnyedén megkomponálhatók, az intelligens kereső funkció pedig szükség esetén azonnal megjelenít egy hálót. A nagy méretű, 8,11 cm (3,2”) képátlójú Clear View II LCD kijelző 1014k képpontos felbontást biztosít a fotósok számára, a tükröződésgátló szerkezet pedig az erős fényben készített felvételeknél megakadályozza a fény tükröződését és a becsillogást. Az edzett üveg borításának köszönhetően a fényképezőgép ellenállóbb a menet közben készített felvételek készítésekor gyakran előforduló ütésekkel és karcolásokkal szemben. A menürendszerben található átalakított felhasználói felület és súgófunkciók gyorsabbá, egyszerűbbé és könnyebbé teszik a fényképezőgép használatát. A fényképészek egy új, külön autofókusz lapon elérhetik és testre szabhatják a gyakori felvételi helyzetekhez és témákhoz használt autofókusz-előbeállításokat, így a felvételek rögzítésére összpontosíthatnak anélkül, hogy folyamatosan a fényképezőgép beállításait kellene módosítaniuk.

Tartós kialakítás
Az EOS-1D X kiváló minőségű magnézium ötvözetből készült tartós és könnyű váza védi a fényképezőgépet az időjárás viszontagságaitól és a mindennapi használat során szerezhető sérülésektől. A Canon EOS integrált tisztítási rendszerének legújabb változata a Canon objektívektől átvett technológiát használja, amely az ultrahangos motorokhoz hasonló hullámalapú rezgésekkel még hatékonyabban távolítja el az érzékelőről a port és a szennyeződéseket.

A továbbfejlesztett zárszerkezet jobb tartósságot és 400.000 zárciklust biztosít a fényképészek számára, így biztosak lehetnek abban, hogy a fényképezőgép készen áll az ismételt, nagy kihívást jelentő felvételekre. A vezérlők és a borítás illesztései körül található Canon védőtömítések por- és vízállóvá teszik az EOS-1D X fényképezőgépet a Canon időjárásálló EF objektívek használatakor, szélsőséges időjárási körülmény között is.

A széles körű csatlakoztatási lehetőségeknek köszönhetően a fényképészek gyorsan és biztonságosan küldhetik el az elkészült felvételeket a szerkesztőségnek vagy stúdiónak. Az integrált gigabites Ethernet port még adapter használata nélkül is gyors és megbízható képátvitelt biztosít a helyszíni eseményekről vagy stúdiókból.

Az EOS rendszer – korlátlan kreativitás
Az EOS-1D X modell kompatibilis a világ legnagyobb objektívkínálatával, a Speedlite EX vakukkal és kiegészítők széles választékával, valamint számos EOS kiegészítővel is, így az új váz tökéletesen használható a meglévő EOS-1 sorozatú felszerelésekkel. Az EOS-1D X fényképezőgéppel együtt megjelenő új WFT-E6 –, kis méretű WiFi jeladó – segítségével akkor is továbbíthatók a felvételek, ha nem érhető el vezetékes kapcsolat. A WFT-E6 segítségével – amely támogatja a 802,11n WiFi szabványt és a külső GPS eszközökhöz való csatlakozáshoz használható Bluetooth kapcsolatot – a képek és videók biztonságosan feltölthetők egy FTP kiszolgálóra vagy DLNA4 kapcsolaton keresztül megjeleníthetők egy kompatibilis képernyőn.

Az EOS-1D X a GP-E1, új GPS-vevővel is kompatibilis, amellyel a felhasználók helyinformációkat adhatnak az EXIF-adatokhoz, és földrajzilag követhetik a különböző helyeken készült felvételeket. Ez főként a természetfotósok vagy a terepen dolgozó fényképészek számára hasznos, akik a későbbi használatra rögzíteni szeretnék a jelenet helyszínét.

A Canon EOS-1D X legfontosabb jellemzői

 • 18,1 MP teljes méretű CMOS érzékelő
 • Akár 12 kép/mp vagy 14 kép/mp sebességű sorozatfelvétel
 • 100–51 200 ISO, akár H:204 800 értékig
 • 61 pontos autofókusz rendszer
 • 100 000 képpontos RGB AE fénymérés DIGIC 4 technológiával
 • Full HD felbontású 1080p EOS videó
 • Két DIGIC 5+ processzor
 • 8,11 cm (3,2”) képátlójú Clear View II 1040k LCD
 • Ethernet port