Készül a Sony többrétegű BSI-CMOS szenzora

0

A Sony bejelentette új, több rétegű BSI (hátsó megvilágítású) CMOS szenzorát, mely elsőként mobiltelefonokban kerülhet alkalmazásra.

Az újítás lényege, hogy a korábban pixelek körül elhelyezett vezérlő és feldolgozó elektronikát a fényérzékeny pixel alá, egy új rétegre helyezik. Ezáltal a pixel aktív felülete megnövelhető, amely nagyobb érzékenységet és jobb jel/zaj arányt, összességében pedig kisebb zajszűrést így jobb képminőséget eredményez.

Az új technológia segítségével mind a fényérzékeny felületet, mind a logikai áramkörök területét megnövelték, így komolyabb képfeldolgozási feladatok is elvégezhetők lesznek szenzoron belül, így például HDR videófelvétel is készíthető lesz. Az újításnak köszönhetően 1/3,06″ típusú szenzoron 13 millió effektív pixelt lesznek képesek elhelyezni.
Az új szenzorra egyébként új színszűrő is kerül, a korábbi RGBG (vörös-zöld-kék-zöld) megoldás helyett RGBW (vörös-zöld-kék-fehér) módszert alkalmaznak, amelynél a „fehér” valójában színszűrő nélküli nagy érzékenységű pixel.

A többrétegű BSI-CMOS szenzor első mérnöki mintáit márciusban kezdi szállítani a Sony.