Ultrazoom bajnok: Nikon Coolpix P510 és L810

0

Nikon Coolpix L810

A Coolpix L810 az olcsó ultrazoom gépek táborát erősíti. Szériatársaihoz hasonlóan (L-sorozat) ez is AA elemmel vagy akkumulátorral működik (4db), és CCD érzékelővel szerelik, mely ezúttal 16 megapixeles.

Nikon Coolpix L810

Nikon Coolpix L810

Nikon Coolpix L810

Nikon Coolpix L810

Érzékenységét ISO100 és 1600 között állíthatjuk, vagy rábízhatjuk az automatikára is, mely egyébként jobbára az egész gépet vezérli. A komolyabb kézi beállításokról itt le kell mondanunk. Van viszont helyette zoom! Ha nem is olyan tág határok között, mint a P510-es csúcsmodellnél, de azért a 26x-os átfogás is szép, főleg a 22,5 mm-nek megfelelő nagylátószöggel, mely kényelmesen széles. A tele végállás 585mm (ekv.), és akár 1 cm-ről és készíthetünk vele makró fotókat. A kézremegés hatását ezúttal optikai stabilizátor csökkenti.

Nikon Coolpix L810

Ahogy már megszokhattuk, az olcsóbb gépekben nincs elektronikus kereső (EVF), van viszont egy kiváló felbontású (921 ezer képpont), 3”-os LCD, mely ebben a gépben fixen beépített.

Ha mozgóképet rögzítenénk, legfeljebb 1280 x 720 pixeles felbontásban tehetjük, sztereó hangfelvétellel egybekötve. A képfrissítés sebessége 30 kocka/mp.

Adataink az 50 MB-os belső memóriában, vagy SD, SDHC és SDXC kártyákon tárolhatók.

A Nikon Coolpix L810 főbb jellemzői:

  • 16 megapixeles CCD
  • EXPEED C2 feldolgozórendszer
  • ISO80-1600 érzékenység
  • 26x optikai zoom (22,5-585mm ekv.)
  • F3,1-F5,9 fényerő
  • Optikai stabilizátor
  • 1 cm-es makro munkatáv
  • HD (720p) videofelvétel, 30 fps
  • Sztereó hangfelvétel
  • Felnyíló vaku
  • 3”-os (7,5 cm) LCD, 921 ezer képponttal
  • SD/SDHC/SDXC támogatás

Nikon Coolpix P510

Akár a P310 nagyobb bőrbe bújt bátyjának is nevezhetnénk ezt a gépet, hiszen sok tekintetben ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálják. A Coolpix P510 azonban egy több mint háromszor olyan nehéz, jóval méretesebb, tipikus bridge vázba bújtatott ultrazoom lett, 41,7x-es zoomátfogással, mely az új rekord a digitális fényképezőgépek között. A hihetetlen zoomátfogás kisfilmes értéken 24-1000mm-nek megfelelő gyújtótávolságot jelent, és ehhez mérten elég jó, F3,0-5,6 fényerőt. A gépből persze nem maradhatott ki a stabilizátor sem, mely itt is a BSI-CMOS szenzor elmozgatásával működik.

Nikon Coolpix P510

Nikon Coolpix P510

Nikon Coolpix P510

Nikon Coolpix P510

A manuális módokat is kínáló gép másik előnye az LCD, mely a kistestvérhez hasonlóan 3”-os, és 921 000 képpontos, de kihajtható, így könnyebb vele a képkomponálás. Az LCD mellett egy elektronikus kereső is került a gépre, ahogy azt a jobb ultrazoomoktól megszokhattuk.

A Coolpix P510 további előny, hogy beépített GPS vevőt is tartalmaz.

A fényképezőgép várhatóan 430 dollár körüli áron kerül majd a boltokba, még idén februárban.

A Nikon Coolpix P510 főbb jellemzői:

  • 16 megapixeles BSI-CMOS
  • EXPEED C2 feldolgozórendszer
  • ISO100-3200 érzékenység (ISO6400-ig kiterjeszthető)
  • 41,7x optikai zoom (24-1000mm ekv.)
  • F3,0-F5,6 fényerő
  • Szenzor-elmozdításos stabilizátor
  • Manuális üzemmódok (A, S, M)
  • 2 cm-es makro munkatáv
  • Full HD (1080p) videofelvétel, 30 fps
  • Sztereó hangfelvétel
  • Felnyíló vaku
  • 3”-os (7,5 cm) kihajtható LCD, 921 ezer képponttal
  • Elektronikus kereső
  • Témakövető autofókusz
  • GPS
  • Lítium-ion akkumulátor (~200 kép)

Sajtóközlemény:

A Nikon új szuperzoom-objektíves fényképezőgépei
A COOLPIX P510 és a COOLPIX L810 bemutatása

Amszterdam, Hollandia, 2012. február 1. – A Nikon Europe két új szuperzoom optikás fényképezőgépet mutatott be. A COOLPIX P510, a rendkívül népszerű COOLPIX P500 utódja kimagasló, 42-szeres nagyítású NIKKOR zoomobjektívvel van felszerelve, amelynek gyújtótávolsága a fantasztikus 1000 mm-es szupertelefotótól a 24 mm-es nagylátószögig terjed. A készülék 16 megapixeles háttérvilágítású CMOS-érzékelővel és fejlett objektív-eltolásos rázkódáscsökkentési funkcióval rendelkezik. A COOLPIX L120 utódja, a 16 megapixeles L810 a 26-szoros nagyítású, extrém nagylátószögű optikai zoomobjektívjének köszönhetően közelebb hozza az eseményeket, mint gondolná.

A világcsúcs 1000 mm-es gyújtótávolságú P510 olyan részleteket is képes visszaadni, amelyek más fényképezőgéppel már túl messze lennének. „A fejlett objektív-eltolásos rázkódáscsökkentési funkciónak köszönhetően minden helyzetben garantált a stabil fényképezés” – magyarázta el Nicolas Gillet a Nikon Europe termékmenedzsere. „Az L810 könnyen használható szuperzoom-modell. Az előd COOLPIX L120 modellhez képest javult a beállítható gyújtótávolság-tartomány, és részletesebb, 16 megapixeles képérzékelőt kapott.”

Zoom a végtelenbe: a nagy teljesítményű COOLPIX P510
Nagyszerű teljesítmény és páratlan tartomány. A kompakt COOLPIX P510 42-szeres zoommal, dönthető, nagy felbontású, 921 000 képpontos LCD-monitorral rendelkezik, és képes Full HD (1080p) formátumú videót rögzíteni sztereó hanggal.

A COOLPIX P510 döbbenetes, nagylátószögtől a szupertelefotóig terjedő tartománya minden körülmények között megállja a helyét, legyen szó széles szögű csoportfelvételről vagy a tengerben messze úszó delfinekről. A 16 megapixeles, háttérvilágítású CMOS-érzékelő és a fejlett objektív-eltolásos rázkódáscsökkentési funkció gondoskodik arról, hogy a fényképek minden fényviszony közepette élesek legyenek, és a felvétel még nagy gyújtótávolság esetén is stabil maradjon. A videomód egyetlen gombnyomással elérhető, így az állóképek készítéséről könnyedén átválthat a Full HD- (1080p) videók rögzítésére sztereó hanggal. Az optikai zoom és az automatikus élességállítás még filmkészítés közben is elérhetők. A COOLPIX P510 lassított és gyorsított felvételt is képes készíteni, akár 120 képkocka/másodperc sebességgel (VGA). A videók iFrame formátumban rögzíthetők, a beépített HDMI-csatlakozóval pedig a fényképezőgép közvetlenül HDTV-készülékre csatlakoztatható, így a fényképeket és filmeket egyszerűen megtekintheti a családjával vagy barátaival.

A dönthető, nagy felbontású LCD-monitorral felfedezheti a saját kreatív oldalát: felső vagy alsó nézetből készített fényképek izgalmas perspektívát kínálnak. A beépített GPS-vevő rögzíti a fényképek elkészítésének helyét.

A COOLPIX P510 három színben érhető el: Fekete, vörös és sötétszürke.

Elérhető teljesítmény a mindennapokra: a COOLPIX L810
A szuperzoom-objektívvel és 720p formátumú videórögzítő-képességű COOLPIX L810 könnyedén használható nagyszerű technológiát kínál, így hitelesen örökíti meg az emlékezetes pillanatokat. Az egyszerű automatikus mód a fényviszonyokhoz igazodva kiválasztja a megfelelő beállításokat, így a fényképezés gondtalan marad.

A NIKKOR 26-szoros extrém nagylátószögű optikai zoomobjektívje (22,5-585 mm) a panorámaképektől a távoli eseményekig mindenre használható. A készülék oldalán található, innovatív vezérlő lágy, folyamatos zoomolást biztosít a teljes fókusztartományban, legyen szó akár videó-, akár képkészítésről. Az objektíveltolásos rázkódáscsökkentés ellensúlyozza a fényképezőgép rázkódását. A 16 megapixeles CCD-képérzékelőnek és a négy különböző, automatikus elmosódáscsökkentő funkciónak köszönhetően mindig tűéles képek készíthetők.

A fényképezőgép szabványos AA méretű akkumulátorokkal használható, így garantáltan soha nem fog kellemetlen helyzetbe kerülni akár utazik, akár otthon van. A COOLPIX L810 négy színben kapható: Fekete, vörös kék és lágy szürke.

P510: További tulajdonságok

  • Automatikus HDR mód: HDR módban a képek lenyűgöző színrészletességgel készíthetők bármilyen helyzetben. Egyetlen kioldás alatt a fényképezőgép két, eltérő expozícióval készült felvételt kombinál, és ezekből hoz létre nagy dinamikai tartományú és gazdag színskálájú képet.
  • Egyszerű panoráma 360/180: dinamikus panorámaképek létrehozása függőleges vagy vízszintes pásztázással.
  • 3D-s fényképezési mód: a mozdulatlan témákról létrehozott térhatású képek lejátszhatók a 3D-s technológiát támogató televíziókon és számítógépeken. A fényképezőgép két különböző pozícióból felvett képet kombinál; automatikusan elkészíti a második felvételt automatikusan készíti el, amint a fényképezőgép megfelelő pozícióba kerul.
  • Gyors sorozatfelvétel: akár 5 teljes felbontású kép készíthető 6 képkocka/másodperc sebességgel, illetve 30 teljes felbontású kép 1 képkocka/másodperc sebességgel.
  • Módválasztó tárcsa: manuális expozíciómódok (P/S/A/M) és Felhasználói mód, ahol azonnal kiválasztható a kívánt fényképezőgép-beállítás.
  • Vezeték nélküli átvitel: kompatibilis az Eye-Fi X2 (vagy újabb) kártyákkal. A digitális fényképek (JPEG formátumban) közvetlenül a telefonra vagy a számítógépre átvihetők. Ha ezután csatlakozik az internetre, használhatja a Nikon my Picturetown nevű képmegosztó szolgáltatását is.
  • Retusálás menü: a fényképek a fényképezőgép beépített szűrőeffektusaival tovább javíthatók. A funkció olyan beállításokat tartalmaz, mint a Szelektív színbeállítás vagy a Csillagfény effektus. Az előbbi monokrómmá alakítja a képet, majd a kiválasztott területet kiszínezi, az utóbbi pedig csillogó hatást ad a fényes elemekhez.

L810: További tulajdonságok

  • Tűéles videórögzítés 720p formátumban: a mozgó témák is könnyedén felvehetők. A külön videofelvétel-gombbal egyszerűen kezdhető a rögzítés, az optikai zoom és az automatikus élességállítás pedig filmfelvétel közben is használható.
  • Elmosódásgátlás: Az objektíveltolásos rázkódáscsökkentés ellensúlyozza a fényképezőgép rázkódását. A magas ISO-érzékenység (legfeljebb 1600) még kevés fény mellett is éles képeket eredményez. A mozgásérzékelés kiegyenlíti a fényképezőgép és a téma mozgását. A legjobb kép kiválasztása (BSS) kiválasztja a legélesebbet legfeljebb 10 egymást követő kép közül.
  • 3D-s fényképezési mód: a térhatású képek lejátszhatók a 3D-s technológiát támogató televíziókon és számítógépeken.
  • Könnyed megosztás: a fényképezőgép beépített HDMI-csatlakozójával közvetlenül HDTV-készülékhez csatlakoztathatja a fényképezőgépet.
  • Intelligens portré rendszer: minden helyzetben elkészíthető a tökéletes portré. A Mosolyidőzítő akkor készíti el a felvételt, amikor a portréalany mosolyog. A Pislogásmentesítés figyelmeztet, ha a felvétel elkészítésekor a portréalany szeme csukva van. A Bőrlágyítás finomítja az egyenetlen bőrtónusokat a lágyabb hatású bőrért. A vörösszemhatás-korrekció kijavítja a vaku használatakor előforduló vörösszem-hatást.
  • Vezeték nélküli átvitel: kompatibilis az Eye-Fi X2 (vagy újabb) kártyákkal. A digitális fényképek (JPEG formátumban) közvetlenül a telefonra vagy a számítógépre átvihetők. Ha ezután csatlakozik az internetre, használhatja a Nikon my Picturetown nevű képmegosztó szolgáltatását is.

ViewNX 2
A ViewNX 2 olyan átfogó, integrált szoftvercsomag, amely lehetővé teszi a fényképek és videók gyors és könnyed importálását, böngészését, szerkesztését és megosztását. A rendkívül sikeres ViewNX szoftver alapján készült ViewNX 2 a PC-k operációs rendszereinek funkcióinál sokkal többet nyújtó felhasználóbarát programcsomag. Az újonnan beépített videoszerkesztő funkciókat egyenesen a Nikon díjnyertes digitális tükörreflexes termékeiből vettük át, így a felhasználók lenyűgöző videofelvételeket készíthetnek. A ViewNX 2 minden Nikon digitális fényképezőgép tartozéka, de ingyenesen letölthető az internetről is.

EXPEED C2
Az eredeti EXPEED képfeldolgozó rendszer a Nikon hosszú történelme során összegyűjtött tudásának és kifejlesztett technológiáinak legjavát ötvözte. A Nikon kiváló rendszerének legújabb fejlesztése, az EXPEED C2 a fényképészet nyújtotta lehetőségeket még tovább bővíti továbbfejlesztett videofelvétel, valamint nagy érzékenység és maximális képminőség biztosításával. A kiváló fényképek és videók érdekében az EXPEED C2 maximalizálja az érzékelő teljesítményét, így élénk színű, alacsony képzajú, folyamatos színátmenetű, tiszta és életszerű képeket ad.

Nikon my Picturetown
Egyszerűen és biztonságosan tárolhatja fényképeit a Nikon my Picturetown (www.mypicturetown.com) ingyenes online digitális képtároló és -megosztó szolgáltatásával. Könnyedén megoszthatja fényképeit barátaival, illetve online gyűjteményekbe rendezheti a megörökített kedves emlékeket. A 2 GB-nyi ingyenes tárhelyen több ezer fényképet tárolhat. Amennyiben még több helyre van szüksége, bármikor frissítheti tagságát Gold szintre.