Phottix Variable ND szűrő

0

A Phottix új kiegészítőt jelentett be, melynek segítségével az objektív elé helyezve befolyásolhatjuk a bejutó fény mennyiségét.

A változtatható fényáteresztő képességű természetes szürkeszűrő (Variable Neutral Density filter) 2 és 8 Fé közötti tartományba állítható (ND2-ND256, 50%-0,4% fényáteresztésű) szűrő segítségével a mélységélesség befolyásolása nélkül csökkenthetjük a képérzékelőre jutó fény mennyiségét, így pl. szikrázó napsütésben is készíthetünk hosszú expozíciós idejű felvételt, vagy használhatunk vakus derítést kis mélységélességű portrénál nagy sebességű vakuszinkron szükségessége nélkül (olcsóbb rádiós vakukioldók nem támogatják a HSS módot).

A változtatható ND szűrő alkalmazásakor az élességállítás is egyszerűbb lehet, hiszen 2 Fé-re állítva egy f/2,8 fényerejű objektív f/5,6 fényerejű lesz, mely még elegendő az autofókusz használhatához (nem úgy, mint amikor fix 8 Fé-es ND256 szűrőt alkalmazunk, hiszen ilyenkor már az AF nem működik, csak ha a szűrőt AF előtt letekerjük).

A Phottix VND szűrő ára 38 dollártól indul, mely az 52 mm-es méretűre vonatkozik. A legnagyobb 77 mm-es szűrő ára 59 dollár lesz. A sorozat tagjai már idehaza is megrendelhetők az McGoat weboldalán.