Készülj fel augusztus 20-ára!

0

Akár minden évben kinyomhatnánk ezt a bejegyzést, de ha jobban belegondolunk, talán egész évben is aktuális lehet, hiszen ma már egy szülinapi rendezvényen, vagy esküvőkön sem ritka a tűzijáték. Hogyan érdemes fotózni? Segítünk! Jelen írásunkban azoknak kívánunk egy kis segítséget nyújtani, akik szeretnének idén valami jó fotóval hazatérni a tűzijátékról, legyen szó akár egy kisváros önkormányzata által szervezett rövidebb eseményről, vagy akár a Nagy Nemzeti Tűzijátékról (mert hogy nem országosnak hívják, az már egyszer biztos 😀 ).

No de félre a tréfával és elő a gépekkel. A tűzijáték fotózáshoz olyan fényképezőgépre lesz szükséged, amelyiken lehetőség szerint van manuális üzemmód. Értsd itt most a teljes manuális módot, mert így lesz a legkönnyebb dolgod. Meg lehet próbálni rekesz előválasztással is, de számíts rá, hogy a fénymérő (természetes módon) több időt akar exponálni, mint amire szükség lenne (persze olyan géppel is találkoztam már, amely 1 mp-nél hosszabb záridőt csak témamódban volt hajlandó használni). Ha esetleg csak olyan géped van, ami nem kínál manuális beállítást, sőt, félautomata programot se, ne csüggedj, még nem szállt el minden esélyed.

Kezdük azzal, hogy hogyan ne csináld: – ne használj nagy érzékenységet, nem attól lesz jó a kép! – felejtsd el a rövid záridőt, ide másodpercek kellenek! – ne villogj a beépített vakuval! – eszedbe ne jusson kézből exponálni, használj fotóállványt! – ha RAW képes géped van, ne felejtsd el ellenőrizni, hogy RAW mentésre is be van-e állítva! – ha a fényképezőgépeden van hosszú expozíciós zajcsökkentés szolgáltatás, azt erre az időre kapcsold ki, mert egy 4 mp-es expozíciót követően a következő 4 mp-ről le is maradsz!

S bár nem lehet általános, minden lehetőségre kiterjedő beállítást javasolni, pár ötlettel próbálunk ebben is segíteni: Kezdd a fotózást alacsony érzékenységen. A tűzijátéktól való távolság függvényében ISO100-ISO400 közötti érzékenység lehet a legmegfelelőbb. A legjobb képeket akkor kapod, ha 2-3 tűzijátékot sikerül lekapnod úgy, hogy azok a fellövéstől kezdve a szétrobbanásig a fotódon szerepelnek (az a legjobb, ha egy-egy olyan tűzijáték effektet kapsz el, ahol még csak 2/3-ig nyílt ki a „tűzvirág”, s nem kókadt még le a gravitáció áldásos hatásától). Ne várd meg, míg lehullnak a szikrák, ezek már az elmúlás jeli (olyan mintha hervadófélben lévő virágot fotóznál). Ez már nem esztétikus.

Azok a képek sem érdekesek és nem szépek, amelyeken csak egy pillanata látszik a „tűzvirágnak”. Ebből adódóan érdemes hosszú záridőt használni, s itt most nem az 1/10 mp-re gondolok, hanem 1-2 mp-re, esetleg még 4 mp is jó lehet, ha ritkább, de magasabb a fellövés. A legjobb zársebességet tesztképek segítségével állítsd be az első fellövéstől kezdődően. Ha van lehetőséged, válassz B módot, s távkioldóval indítsd a gépet, illetve állítsd le az expozíciót, így tényleg az szerepel majd a fotón, amit te szeretnél, s nem csak a szerencsén múlik majd

A rekeszt szintén a tűzijátéktól való távolság függvényében válaszd meg, de célszerű F5,6-F13 közötti tartományban maradni (a választott és szükséges (DOF!) rekesz és záridő páros után az érzékenységgel tudsz játszani a megfelelő expozíció elérése érdekében).

Készíts néhány „üres” fotót, felhelyezett objektívsapkával, ISO100-zal, ISO200-zal és ISO400-zal 2 és 8 mp-es záridővel. A kikapcsolt hosszú expozíciós zajszűrés miatt ugyanis (főként CCD-s gépeknél) hotpixelek jelenhetnek meg a képeiden. Ezek a fotóid szolgálnak majd a hotpixelek referencia képének. Otthon a végső képekből e referencia képek segítségével tüntetheted majd el a hotpixeleket (akár automatikusan (pl. PixelFixer-rel), akár manuálisan a képfeldolgozó programban).
Tipp 1.: a lightroom zajszűrő algoritmusa jó hatásfokkal szűri a hotpixeleket is, de jobb félni, mint megijedni.
Tipp 2.: A Canon EOS DSLR gépeinek (s jelek szerint Nikon gépeknél is) a manuális szenzortisztítás üzemmód a hotpixelek felderítését is jelenti, így indulás előtt érdemes sötét szobában, objektív nélkül, de bajonettzáró kupakkal, illetve keresőzáró kupakkal egy manuális szenzortisztítási műveletet indítani (Setup/Sensor Celaning/Celan manually), s 8-10 mp-ig a tükröt felcsapott állapotban hagyni (a kupakokat ne távolítsuk el!). A fenti idő után kapcsoljuk ki a fényképezőgépet, s ha minden jól ment, máris hotpixel mentes képeket készíthetünk. Ellenőrizzük! Olympus masináknál pedig eleve elérhető a hotpixel felderítés az egyéni (custom) menüben, Pixel Mapping név alatt.

Az állványra helyezett fényképezőgépnél már előre állítsd be a fókuszt, akár egy világos, a tűzijátékhoz hasonló távolságban lévő témára AF-fel fókuszálva, akár LiveView-ban kézi élességállítással. Mindenesetre készíts egy tesztképet és ellenőrizd a fókusz helyességét. Ha minden oké, rögzítsd a fókuszt (manuális fókusz).

Ennyit a technikáról, hiszen hiába a jól beállított fényképezőgép, ha egyébként unalmas, mindenki által készített tucatfotót lövünk, ahol valójában csak a fekete háttér előtt néhány tűzijáték effektet mutatsz. A képed előre tervezd meg, készülj fel rá, hogy előteret/hátteret is kell a fotódra komponálni, hogy ne csak a levegőben lógjon az „egész”.

A háttér lehet a városod egy része, közvilágítással megvilágítva (ez esetben a záridőt természetesen a közvilágításhoz kell igazítani, már ha a tűzijáték idejére nem kapcsolják azt le). De választhatsz előtérnek is épületet, akár sziluettként, akár kivilágítva, sőt, életet is vihetsz a fotódba, ha a nézelődő tömeget is rákomponálod (itt is eldöntheted, hogy sziluettként, ellenfénnyel, vagy vakuval enyhén oldalról megvilágítva fotózod). Ha van rá lehetőséged, használj rádiós kioldóval, vagy offcamera shoe kábellel rendszervakut, s egy sárga színmódósító szűrővel villants az előteredre (pl. az emberekre).

A gyújtótávolságot természetesen annak megfelelően kell megválasztanod, amit a kompozíciód igényel, ez lehet ultra-nagylátószög, de egy távoli pontból fotózva lehet enyhe tele is). Nem feltétlenül kell nagy teleobjektívet használni, hiszen nem az a cél, hogy a csak és csupán a tűzijátékot mutasd, mert az unalmas és tucatszerű. A feladatod az, hogy érdekes, látványos és olyan képet lőj, ami a szomszéd Józsi bácsinak nem jut eszébe 😉

Inspirációhoz pedig álljon itt Bálint Álmos példaszerű tűzijáték fotója még 2010-ből:

Sok sikert! Várjuk a képeiteket, akár itt, akár facebook postunkon.