8 és 13 megapixeles Sony Exmor RS mobilokba

0

A technológia januári, majd a gyártásba ölt 1 milliárd dollár júniusi bejelentése után a Sony ma bemutatta a készterméket az Exmor RS fantázianéven megjelenő, mobil eszközökbe szánt fényképezőgép érzékelőket.

IU135F3-Z, IU134F9-Z, IUS014F-Z (balról jobbra) kamera modulok és az Exmor RS CMOS szenzorok (balról jobbra: IMX135, IMX134, ISX014)

Exmor RS szenzor felépítése

A két 8,08 megapixeles (1/4″ méretű IMX134 és ISX014) és egy 13,13 megapixeles (1/3,06″ méretű IMX135) szenzor különlegessége, hogy a pixelekhez tartozó elektronika a hagyományos BSI CMOS szenzorokkal ellentétben nem a pixel mellé, hanem egy teljesen külön rétegre, az alá került. Ennek köszönhetően azonos pixelméret és felbontás mellett a minőség romlása nélkül tudták csökkenteni a lapka méretét, illetve azonos méretben tudtak nagyobb felbontású szenzort építeni.

Összehasonlítás a hagyományos mobil szenzorokkal (balra hagyományos, jobbra Exmor RS) 10 lux megvilágításnál

Az új felépítéssel együtt a Sony az Exmor RS lapkákban vezeti be a mobil szenzorok piacára az RGBW pixel elrendezést és a HDR videó módot. Előbbi a három szín mellé épített fehér pixeleknek köszönhetően gyenge fénynél ad világosabb, részletgazdagabb képet, míg utóbbival nagyobb kontrasztkülönbségű témáról készített videón nő meg drasztikusan a dinamikaátfogás. Ezt a két funkciót a két új 8 megapixeles szenzor közül csak az egyik (IMX134) kapta meg.

Videó részlet (balra hagyományos, jobbra Exmor RS HDR)

A három új szenzorhoz három optikai modul is készült. A 13 megapixeles érzékelőre egy 5 különálló lencsetagból álló, 28 mm ekv. gyújtótávolságú, f/2,2 fényerejű optika került. A 8 megapixeles érzékelőkre 4 különálló lencsetagon keresztül f/2,4-es fényerővel érkezik a kép szintén 28 mm-nek megfelelő gyújtótávolsággal. Természetesen mindhárom modul rendelkezik automatikus élességállítással.

A Sony a saját mobil részlege mellett több nagy mobiltelefon és tablet gyártót, köztük az Apple-t és a Samsungot is ellátja kamera modulokkal, így az új technológia több gyártónál is felbukkanhat. Az új szenzorokkal szerelt első eszközök októbertől várhatók a piacon.