Korcula Fotósziget

0

Tizedik alkalommal rendezik meg a horvátországi fotósworkshopot, melyet idén új helyszínen, Korculán tartják. Az új helyszín mellé új előadó is társul, a Munkácsy-díjas Gerhes Gábor, nemzetközi hírű képzőművész, egyetemi és főiskolai tanár. A workshopot Illés Barna, Pécsi József ösztöndíjas, Hungart-díjas képzőművész, főiskolai tanár szervezi és tartja.

A worskhop ára (szállás + fél panzió + tandíj): 335 euró, utazás egyénileg.

Sajtóközlemény:

Korcula fotósziget

2013. szeptember 06 – szeptember 15.

ÉnKép, ÖnKép, Miképp?
Priscapac 1.0

mottó:
Ki az az én, és ki az a mi?
Mi az a ki, és milyen a ti?

A korábbi évek sikeres tengerparti fotós workshopjait tovább gondolva, idén egy új, még belakatlan, távolabbi, egzotikus ám kiváló körülményeket kínáló helyszínre, Korcula szigetére várunk benneteket. A gazdagon felszerelt üdülőtelep a kikapcsolódáson és a feltöltődésen túl, számos lehetőséget kínál a szakmai elmélyülésre és a koncentrált alkotómunkára is.

Olyan, fotózással foglalkozó résztvevők számára állítottuk össze a tíznapos szakmai tábor programját, akik szeretnék ismereteiket egy szervezett tematika mentén tovább tökéletesíteni, és olyan alkotói szempontokkal megismerkedni, melyből a további munkáik újabb tartalmakkal gazdagodhatnak és töltődhetnek fel.

A most induló workshop idén – metaforikusan is – az önkeresés és az önmeghatározás, vagyis az identitás tematikájával foglalkozik, természetesen elsősorban a fotográfia képi- és formanyelvét használva.

– valaki, bárki, senki: az önidentitás formái a közösségi médiák (pl: Facebook) profilképeit vizsgálva
– én, mint valaki, bárki, senki – önarckép
– a fotográfiai személy
– a kitalált személy, a személyleírás
– a kisajátított ego
– társadalmi szerepek, nemi szerepek
– filmhősök, irodalmi alakok, idegen a képen – napozó szuperhős
– a vakációzó ember természetrajza
– a strand mint élettér

A tábor kiváló alkalmat kínál az egyéni és a közös munkára egyaránt. Lehetőséget teremt a kollektív együttgondolkodásra, mások alkotói és művészi szempontjainak megismerésére, saját magunk tudatosabb alkotói módszerének kifejlesztésére. Ezt színesítik az ide vonatkozó szakmai előadások, beszélgetések, prezentációk, vetítettképes előadások, konzultációk, eszmecserék.

Vezető tanárok:
Illés Barna fotóművész, főiskolai oktató (BKF)
Gerhes Gábor képzőművész, egyetemi (MOME) és főiskolai oktató (BKF)

A szigetről és egyebekről:
Korcula a dalmát szigetvilág egyik legnagyobb szigete kb. 16 ezer bennszülöttel, de mégis igen ritkán lakottan. Egy városa (Korcula) és néhány falvacskája igazán nem emlékeztet a Ruhr-vidéki agglomerációra. Kis utak, szerpentinek kötik össze a településeket és a mintegy száz kilométernyi partszakasz egyaránt megadja a felfedezés, az elvonulás és az aktív pihenés lehetőségét és varázsát.

Van legmagasabb pontja is a Klupca, ami a maga 568 méteres langalétaságával jó esélyt biztosít némi körültekintésre a dalmát sziget(ek) világában. Lokációja mediterrán hangulatot sejtet, mint ahogy neve is a Fekete Korfu görög elnevezésből született az őshonos fekete fenyők révén. Szeptemberben itt már nagy nyugi van. Az apartman közvetlenül a tengerparton áll, saját félszigettel és kavicsos stranddal. Minden apartmanhoz van terasz vagy erkély. Vannak két szoba, étkezős, (konyhás) fürdőszobás apartmanok és két szobásak konyha nélkül is. Hogy ki melyik apartmanba kerül az a csoport összetételétől és igényétől függ. Az étkezés félpanziós. Reggel svédasztalos büfé reggeli, amit az apartman hotel éttermének panoráma teraszán leanderek és pálmafák társaságában fogyaszthatunk el, míg este kétfogásos bőséges mediterrán vacsora vár mindenkit. Tenger gyümölcsei és dalmát specialitások minden mennyiségben! Az ebéd egyéni megoldást igényel, de eddig még senkinek sem hiányzott. Ha mégis, akkor a strand melletti fedett grill teraszon frissítő italokat, könnyű sülteket és pizzát fogyaszthat az aktív pihenésben megfáradt workshopper. Supermarket, étterem és hangulatos kávézó-kocsma van a közelben több is.

A szállás és az étkezés 25 euro/fő/éjszaka, ami rendkívül barátinak mondható.

A workshop ára 110 euro.

Utazás: Autóval egyénileg 10 órás út, autópályán Splitig (Budapest-Split 715 km). Onnan két és háromnegyed órás út hajóval a szigetre. Mivel a hajón történő autószállítás drága, külön fejezetben részletezzük a lehetőségeket! Lehet délebbre is menni a parton, akkor többet kell vezetni, de kevesebbet kell fizetni a hajóért.

Érkezés, találkozás szeptember 6-án, pénteken kb. 21.00 órakor a Priscapac apartman hotelnél. Visszaút szeptember 15-én vasárnap reggel.

Program: Első nap este „velkámdrink”. Második naptól reggel szakmázás, a feladatok kiadása, megbeszélése. Napközben free. Mindenki dolgozik. Este konzultáció és előadások, kötetlen beszélgetés művészetről és bármiről. Fakultatív: kirándulási lehetőség van bőven. Korcula városa 25 km-re van, gyönyörű mediterrán település a reneszánsz korából, a burek felejthetetlen. A partvidék vize kristály tiszta, palackos (akinek van rá jogsija) és úgynevezett discovery dive (oktatóval 10 m-ig) búvárkodásra jobbnál jobb helyek lelhetők fel a közelben. Ehhez magyar oktatók állnak a rendelkezésünkre és alternatív időtöltésként bárki kipróbálhatja, ha befizet rá. Egyszer mindenképpen érdemes egyet merülni! A sziget belseje dimbes-dombos olajfa ligetes, szőlő dűlős, fenyveses, köves, sziklás, azazmélymediterrán. Érdemes kicsit elemelkedni a vízszinttől is és behatolni a sziget belsejébe. A szállásunk partján és környékén kiváló lehetőség nyílik úszásra, napozásra, active beaching-re, meg amit akartok. Persze a legfontosabb, a munka!!

Elérhetőségek: Illés Barna: 30-9929-661 illesbarna@gmail.com