Nikon D5300

0

A Nikon bejelentette D5300 típusjelű digitális tükörreflexes fényképezőgépét, mely az első APS-C szenzoros Nikon DSLR, amely beépített Wi-Fi vezérlővel rendelkezik, így közvetlenül okostelefonról vagy táblagépről is vezérelhető. A DX formátumú gép képérzékelője a D7100-éhoz hasonlóan nem tartalmaz aluláteresztő szűrőt. A szűrő nélküli kialakítás elviekben jobb részletgazdagságot eredményez abban az esetben, ha az objektív feloldóképessége ezt lehetővé teszi.

A D5300 a képek készítésének helyét rögzítő GPS funkcióval is rendelkezik, képfeldolgozó processzora pedig immár az Expeed negyedik generációjából került ki.

Videofelvétel továbbra is Full HD felbontásban készíthető, 50 vagy akár 60 kép/mp frissítéssel, de immár progresszív módon.
Kis mértékben nőtt az LCD és annak felbontása, illetve újdonság még a jobb nagyítású kereső is, amely a D5200 0,78×-es nagyítása helyett 0,82×-es nagyítású, ez 5%-os keresőkép növekedést jelent. Ennek ellenére a gép tömege nem hogy nőtt volna, de csökkent, így akkumulátorral együtt is csak 480 grammot nyom.

A Nikon D5300 fekete, vörös és szürke színben lesz kapható, a váz ára 900 euró lesz.

A Nikon D5300 főbb jellemzői:

  • Képérzékelő: 24,2 Mpixel, APS-C méretű, aluláteresztő szűrő nélküli CMOS szenzor
  • ISO100-12800 érzékenység, kiterjeszthető ISO25600-ra
  • Objektív: F-bajonett
  • megnövelt, 0,82×-es nagyítású kereső
  • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
  • RAW formátum támogatása
  • LCD: 3,2″ 1.037.000 szubpixel
  • 1920×1080 pixeles videórögzítés 60 kép/mp frissítéssel max. fél óráig
  • 39 pontos fázis-különbség elvű fókuszrendszer
  • SD/SDHC/SDXC kártyahely
  • HDR és Aktív D-Lighting
  • Li-ion akkumulátor
  • Hi-Speed USB2.0 és HDMI csatlakozás

Sajtóközlemény:

Adjon szárnyakat kreativitásának: a Nikon bemutatta D5300 nevű új, DX-formátumú, beépített Wi-Fi és GPS funkcióval rendelkező digitális tükörreflexes fényképezőgépét.

Amszterdam, Hollandia, 2013. október 17. A Nikon ma bemutatta D5300 nevű modelljét, amely az első, beépített Wi-Fi és GPS funkcióval rendelkező, DX-formátumú digitális tükörreflexes fényképezőgép.

A D5300 kreativitásra és rugalmasságra született: felső belépő szintű digitális tükörreflexes fényképezőgép, amellyel tulajdonosai látványos fényképeket és videókat készíthetnek. Ez a Nikon első digitális tükörreflexes fényképezőgépe, amely beépített Wi-Fi funkcióval rendelkezik. Remek lehetőséget kínál a kreatív fotósoknak, akik lenyűgöző részletgazdagságban örökíthetik és oszthatják meg saját csodálatos világukat. A fényképezőgép innovatív, 24,2 megapixeles, DX-formátumú képérzékelője a különleges kialakítás miatt nem tartalmaz optikai aluláteresztő szűrőt (OLPF), ezért a gép még a legfinomabb részleteket és textúrákat is lenyűgözően részletgazdag felvételeken képes megörökíteni. A fényképek azonnal megoszthatók a beépített Wi-Fi funkció segítségével, amely közvetlenül egy okostelefonhoz vagy táblagéphez csatlakoztatja a fényképezőgépet; a GPS funkció pedig még a gépben geotag-adatokat ad hozzá az utazásai során készített felvételekhez. Ez az inspiráló fényképezőgép képes arra, hogy a kreatív ötleteket lenyűgöző élességgel keltse életre; minden felhasználója számára izgalmas új távlatokat nyit meg a fényképezésben. A fényképek megosztása minden eddiginél nagyobb élmény.

Marina Gurevich, a Nikon Europe haladó digitális tükörreflexes fényképezőgépekért felelős termékmenedzsere a következőket mondta: „A D5300 remek fényképezőgép azoknak a kreatív, közösségileg aktív fotósoknak, akik kiváló minőségű képeken keresztül szeretnék megosztani a világról alkotott elképzeléseiket. A gép a beépített Wi-Fi és GPS mellett egy sor más meggyőző szolgáltatást kínál. Ilyen például az ISO 12 800 értékig beállítható fényérzékenység, valamint a Nikon nagy teljesítményű, új EXPEED 4 képfeldolgozó rendszere. Ez a fényképezőgép új szintre emeli a megosztott képek minőségét. Ráadásul a nagy méretű és felbontású, dönthető képernyőnek köszönhetően a géppel igazi élvezet a fényképezés.”

Beépített Wi-Fi
A D5300 az első Nikon digitális tükörreflexes fényképezőgép, amely beépített Wi-Fi funkcióval rendelkezik, és ennek köszönhetően új szintre emeli a képmegosztás lehetőségeit. A fényképek a fényképezőgépről közvetlenül egy iOS™ vagy Android™ rendszerű intelligens eszközre küldhetők1, ahonnan egyszerűen feltölthetők a közösségi webhelyekre, például a Facebookra, az Instagramra vagy a Twitterre. A meggyőző képminőségnek köszönhetően az ön által megosztott, remek felvételek felkeltik majd ismerősei figyelmét. A Wi-Fi funkció a képek készítésénél is hasznos segítséget jelent, mert lehetővé teszi a fényképezőgép távvezérlését a csatlakoztatott intelligens eszközről, illetve az eszköz képernyőjén az éppen készülő kompozíció is ellenőrizhető. Ha mindehhez még hozzávesszük a fényképezőgép dönthető monitorát, akkor máris kitalálható, hogy önarcképek készítésére is korlátlan lehetőség kínálkozik!

Beépített GPS
Amikor eljön az izgalmas felvételek megosztásának ideje, akkor a D5300 beépített GPS funkciója tökéletesen működik együtt a Wi-Fi funkcióval. A GPS segítségével egyszerűen, külső adapterek használata nélkül adhat hozzá geotag-adatokat fényképeihez; így úti fotóinak EXIF-adatai tartalmazni fogják a földrajzi szélesség és hosszúság, valamint a tengerszint feletti magasság naplózott adatait is. Az utazás alatt készített képek így még információgazdagabbak lehetnek; miután pedig a GPS naplózó funkciója a fényképezőgép kikapcsolt állapotában is működik, még akkor is nyomon követheti saját megtett útját, amikor éppen nem fényképez2. A Nikon ViewNX 2 szoftverrel látványos úti térképeket állíthat össze, amelyeket a NIKON IMAGE SPACE szolgáltatás segítségével mutathat be, illetve közzéteheti őket más, a GPS szolgáltatást támogató közösségi webhelyen vagy fényképmegosztó szolgáltatásban, amilyen például a Flickr.

Hihetetlen képminőség
A D5300 kulcseleme a 24,2 megapixeles, DX-formátumú CMOS-érzékelő, amely a lehető leghűbb, leginkább részletgazdag képeket rögzíti. Az optikai aluláteresztő szűrő (OLPF) nélkül tervezett, innovatív érzékelő a lehető legtöbbet hozza ki minden egyes megapixelből, és még nagyobb pontossággal adja vissza az objektív által látott képet. Amikor a fényképezőgépet NIKKOR objektívvel használják, akkor a gép a legfinomabb textúrák, például a haj és a tollak részleteit is pontosan rögzíti, a képek tisztasága szinte zavarba ejtő.

A nagy ISO érzékenység (ISO 12 800, amely 25 600 egyenértékig kiterjeszthető) a Nikon nagy teljesítményű, új EXPEED 4 képfeldolgozó rendszerével együttműködve biztosítja, hogy a fényképek és videók még gyenge fényben is még tisztábbak legyenek. A lenyűgözően precíz, 2016 képpontos RGB fénymérő-érzékelő adatokat szolgáltat a fényképezési helyzetfelismerő rendszernek, az elsőrangú eredmény érdekében elősegítve az automatikus expozíció, élesség és fehéregyensúly optimális beállítását. A tovatűnő pillanatokat és arckifejezéseket pontosan a megfelelő pillanatban ragadhatja meg az akár 5 kép/mp sebességű sorozatfelvételnek köszönhetően, a 39 pontos, középen kilenc kereszt típusú érzékelőt alkalmazó AF-rendszer pedig precíz élességet biztosít.

Friss perspektíva
A sokoldalú D5300-at arra terveztük, hogy a fotósokat saját egyéni stílusuk megkeresésére ösztönözze. Ennek megfelelően a gép minden funkcióval rendelkezik ahhoz, hogy érdekes és inspiráló képeket készíthessen vele. A nagyméretű, 8,1 centiméteres, széles megtekintési szögű és nagy, 1 037 000 képpontos felbontású LCD-monitor jóvoltából teljes szabadsággal fényképezhet, tetszőleges szögből készíthet egyedi fényképeket és remek önarcképeket. A monitor forgatásával vagy döntésével új perspektívákat fedezhet fel: fűszerezze fényképeit egy csipetnyi titokzatossággal, videóit egy kis izgalommal!

Még több lehetőséget kínálnak a fényképezőgép beépített eszközei, amelyek a profik által évek munkájával elsajátított trükköket az ön számára is kényelmesen elérhetővé teszik. Nagy kontrasztú helyzetekben a HDR (széles dinamikatartomány) móddal érhet el optimális eredményt, a 16 különféle motívumprogram mód pedig egy sor helyzetben ad lehetőséget elsőrangú felvételek gyors elkészítésére. Ha különféle ötleteket szeretne kipróbálni, szabadítsa fel képzeletét a fényképezőgép speciális hatásaival, amelyek fényképekre és videókra egyaránt alkalmazhatók: teremtsen hangulatot meghatározott színek kiemelésével, vagy hozzon létre retró megjelenést a Játékkamera hatással.

Inspiráló teljes HD videók
Azok, akik kreatív elképzeléseiket videó formájában szeretnék megvalósítani, a D5300 D-videó funkciójával sima, részletgazdag teljes HD videoklipeket rögzíthetnek akár 50p/60p képkockasebességgel. A fényképezőgép biztosítja a HD videóknál annyira fontos, elsőrangú teljesítményt és kiemelkedő élességet; a rögzítés a külön videofelvétel gomb megnyomásával azonnal indítható. Élő nézetben a folyamatos automatikus élességállítás élesen tartja a témát még akkor is, ha annak mozgása gyors. Bízza csak nyugodtan a témakövetést a fényképezőgépre: a témakövető AF és az arc-prioritásos AF megoldja a feladatot. A D5300 beépített sztereó mikrofonja, valamint a Nikon ME-1 külső sztereó mikrofonnal való kompatibilitás jóvoltából tiszta, jó minőségű hangot rögzíthet videóihoz. Ha pedig szeretné megosztani a legutóbb létrehozott művét, a HDMI-kimenet használatával fényképezőgépét közvetlenül HDTV-képernyőhöz csatlakoztathatja, így rendkívül nagy felbontásban élvezheti videóit és fényképeit.

Intelligens kialakítás
A D5300 még kisebb és könnyebb, mint az elődje (a D5200), ugyanakkor nagyobb dönthető monitora van. Igazi élvezet vele a fényképezés. A fekete, vörös és szürke színben kapható fényképezőgép rendkívül könnyű (akkumulátor és memóriakártya nélkül a váz tömege mindössze 480 g), ennélfogva remek útitárs, a stabil markolat pedig megbízható fogást kínál. A nagy méretű és felbontású LCD-monitoron láthatja fényképei és videói valamennyi részletét, éles fényben vagy sötétben fotózva pedig módosíthatja a monitor fényerejét, hogy tisztább legyen a kijelzőn látható kép. Az újonnan tervezett pentatükör kb. 0,82-szorosra növelte a kereső nagyítását, ami még könnyebbé teszi a felvételek pontos komponálását. A Nikon elsőrangú ergonómiája, a jól átlátható menük és a gyakran használt funkciók (például a D-videó és az Élő nézet) számára elhelyezett külön gombok igazán gyorssá és értelemszerűvé teszik a gép használatát, így ön az ötleteire összpontosíthat.

NIKKOR, vaku és rendszerkompatibilitás
A D5300 egyik legnagyobb előnye, hogy kompatibilis a Nikon NIKKOR objektívjeinek széles választékával, valamint egy sor nagy teljesítményű rendszertartozékkal. Ha ezekkel a sokoldalú kiegészítőkkel kombinálja a D5300-at, akkor kreatív lehetőségei szinte határtalanok lesznek. A NIKKOR objektívek világszerte méltán híresek optikai teljesítményükről, a D5300 pedig kompatibilis a DX-formátumú objektívek teljes választékával. Az általános használatra vagy utazáshoz ideális, kompakt zoom objektívektől a csodálatos háttérelmosódást (bokeh) produkáló, gyors fix objektíveken át a nagy látószögű és mikro objektívekig minden fényképezési helyzethez található megfelelő objektív. Bármelyiket választja közülük, a rugalmas precizitás jóvoltából a legtöbbet hozhatja ki a fényképezőgép 24,2 megapixeles felbontásából; élénk színű, nagy kontrasztú fényképeket készíthet, vagy moziszerű effektusokkal kísérletezhet videofelvétel közben. Az objektíveken felül a Nikon vakui (például az SB-400 vagy az SB-700) további lehetőségeket kínálnak a fény kreatív vezérlésére; a külön megvásárolható vezeték nélküli távvezérlő eszközök (például a WR-R10 és a WR-T10) révén pedig távolról vezérelheti a fényképezőgép funkcióit, még akkor is, ha akadályok vannak a látómezőben.

A fő jellemzők összefoglalása

  • Beépített Wi-Fi és GPS
  • 24,2 megapixeles, DX-formátumú érzékelő optikai aluláteresztő szűrő nélkül
  • Remek gyenge fényes teljesítmény az ISO 100–12 800 (ISO 25 600 egyenértékig kiterjeszthető) érzékenységtartomány jóvoltából
  • Gyors és nagy teljesítményű EXPEED 4 képfeldolgozó rendszer
  • 39 pontos AF-rendszer, középen kilenc kereszt típusú érzékelővel
  • 2016 képpontos RGB fénymérő-érzékelő a Nikon fényképezési helyzetfelismerő rendszerével
  • 5 kép/mp sebességű sorozatfelvétel
  • Nagy, dönthető monitor: 8,1 cm-es, széles megtekintési szögű és nagy, 1 037 000 képpontos felbontású LCD-monitor
  • Teljes HD videók (1080/50p/60p)
  • A HDMI-kimenet támogatott
  • Beépített sztereó mikrofon, kompatibilitás a Nikon ME-1 sztereó mikrofonnal
  • HDR és Aktív D-Lighting
  • Speciális hatások állóképekhez és videókhoz
  • 16 motívumprogram mód
  • Megnövelt (kb. 0,82x) nagyítású kereső újonnan tervezett pentatükörrel
  • Kisméretű, könnyű váz: kb. 125 x 98,0 x 76,0 mm. Tömege mindössze 480 g (akkumulátor és memóriakártya nélkül)
  • Stabil markolat a biztonságos kezeléshez
  • Javított grafikus felhasználói felület, jobban átlátható menük
  • Háromféle színben kapható: fekete, vörös és szürke
  • Bővíthető rendszer: a gép kompatibilis a NIKKOR DX-formátumú objektívek teljes választékával, valamint egyes Nikon vakukkal
  • Kompatibilis a WR-R10/WR-T10 vezeték nélküli távvezérlőkkel

1 Ha intelligens eszközét szeretné felkészíteni a fényképek fogadására, csak töltse le rá az ingyenes Wireless Mobile Utility alkalmazást. A Wireless Mobile Utility az iOS™ és Android™ operációs rendszerű intelligens eszközökkel kompatibilis, és a Google Play™ vagy az Apple App Store™ áruházból töltheti le intelligens eszközére. Az Android, a Google, a Google Play, a YouTube és az egyéb jegyek a Google Inc. védjegyei.
2 A kompatibilitás országtól függően eltérő.