Fujinon XF 10-24mm f/4 R OIS

0

Úgy tűnik a MILC rendszerek egyik nyűgje az ultranagy látószög elérése, legalábbis a legtöbb rendszernél viszonylag sokat kellett várni az első 24 mm-nek megfelelőnél nagyobb látószögű zoomobjektívre. A Canonnál 10,5 hónap, a Nikonnál 15,5 hónap, az Olympus/Panasonic által uralt Mikro NégyHarmadnál 6 hónap, a Samsungnál 33,5 hónap után jelent meg az első ilyesfajta objektív.

A Fujifilm ma jelentette be első ultranagy látószögű zoomobjektívét az X bajonettes MILC rendszeréhez, a Fujinon XF 10-24mm f/4 R OIS-t. Ez azt jelenti, hogy a Fujifilmnél 21 hónapot kellett várni, hogy az első MILC váz után ultranagy látószögű zoomobjkektív jelenjen meg. De végre itt van és ez a lényeg!

A Fujifilm XF 10-24mm f/4 R OIS olyan látószöget kínál az X bajonettes APS-C szenzoros MILC gépeken, mint egy kisfilmes 15-36 mm-es objektív. Fényereje a teljes zoomtartományban 1:4, amely e kategóriában jónak, átlag felettinek számít. A gyenge fényben történő könnyű fotózást emellett hatékony optikai stabilizátor is segíti.

A belső élességállítású objektív kiváló képminőségének eléréséhez 4 aszférikus és 3 extra alacsony szórású lencsetagot is felhasználtak, a nemkívánatos tükröződések ellen pedig HT-EBC (High Transmittance Electron Beam Coating) bevonatot alkalmaztak. Az esetleges optikai hiányosságok, hibák korrekciójáért a Fujifilm vázakba épített Lens Modulation Optimizer (LMO) felel.

A Fujifilm új, Fujinon XF 10-24mm f/4 R OIS nagylátószögű zoomobjektívét jövő év márciusától lehet Európa-szerte megvásárolni, ára ~900 euró lesz.