Idén is lesz Medvesi Fotós Maraton

0

Drexler Szilárd dokumentumfilmes és Komka Péter fotóriporter ötlete alapján a tavalyi sikereken felbuzdulva idén is megrendezik a kétnapos, azaz 48 órás Medvesi Fotós Maratont. A Novohrad – Nógrád Geopark kiemelt rendezvényeként induló programra már most lehet regisztrálni, az eseményt 2014. október 11-12-én tartják.

Sajtóközlemény:

Újra fotós maraton a Medves-vidéken

Idén októberben újra több tízezer fénykép készül majd a Novohrad – Nógrád Geopark központi területén, a Medves-vidéken és a környező tájakon. Több száz fotóst várnak Közép-Európa egyik legnagyobb, kétnapos outdoor fotós rendezvényére.

Hova invitálnak?
Közép-Európa egyik kevéssé ismert, de történelmi, tájképi, ipartörténeti emlékekben bővelkedő tája a rendezvény területe, mely egyben a világ első határon átnyúló geoparkjának, a Novohrad – Nógrád Geoparknak is a központi területe. A vulkáni működés emlékét őrző csúcsok, ormok, gerincek, eldugott homokkő-szurdokok, Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű bazaltfennsíkja, történelmi várak, ipartörténeti emlékek sokasága színesíti a változatos tájképet, melynek meghatározó elemei az erdők is – a terület ugyanis Magyarország legerdősültebb vidékei közé tartozik. Itt kerül megrendezésre immáron második alkalommal a Medvesi Fotós Maraton 2014. október 11-12-én.

Mit mutatnak meg?
A nemzetközi eseményre mindenkit várnak, aki szeret fényképezni, szeret új tájakat felfedezni – mind Magyarországról, mind Szlovákiából. A program 48 órája során több helyszínen, számos egyedi, különleges, sok esetben csak és kizárólag az esemény alkalmából szervezett program várja majd a részvevőket. Fülek, Salgó és Somoskő várai, a Medves-fennsík legszebb helyei, Ajnácskő különleges sziklája egyenként is hívogatóak. Páncélos lovagok „védik” majd a középkori erődítményeket, melyeket éjszakára ki is világítanak.

Lesz madárgyűrűzés és –fotózás, de programot szerveznek a turistautaktól távoli, felfedezetlen, izgalmas fotótémákat rejtő helyekre is, valamint középkori hagyományőrzők, korhű ruhákban állnak majd modellt a fotósoknak. A rendezvény a Novohrad – Nógrád Geopark egyik kiemelt programja, így a fotósok az elsők között ismerkedhetnek meg az idei év geoparki fejlesztéseivel is, így például az új tanösvényekkel, vagy a Geopark Látogató-, valamint Oktató, Kutató és Irányító Központtal.

Mit nyújtanak?
A résztvevők egy helyszíni regisztráció után számos kedvezményben részesülnek majd a Medves-vidékén, Salgótarjánban és Fülek környékén. Kedvezményes szállást, étkezést kapnak, ingyen léphetnek be a múzeumokba, várakba. A program teljes időtartama alatt túravezetőket, folyamatos információs pontot, tanácsadást biztosítanak a részükre. A fotósok – a tavalyi eseményhez hasonlóan idén is – fotópályázaton vehetnek részt legjobban sikerült képeikkel.

Együttműködés a táj megismerése és védelme érdekében
Mivel a szervezők jól ismerik a tájat, ezért annak a legszebb részeit fogják megmutatni a résztvevőknek. Elviszik őket járatlan utakra is, amelyet az itt élők is alig ismernek. Az ősz a Medves-vidékén gyönyörű, a programok sokasága és a változatos táj tehát nem lehet akadálya annak, hogy fotók ezrei készüljenek. Ezeket közösségi oldalakon, valamint a sajtó segítségével és a fotópályázat révén a lehető legtöbb emberhez kívánják eljuttatni. Szövetséget szeretnének kötni a fotósokkal: a sok-sok programért cserébe segítsenek népszerűsíteni a Novohrad – Nógrád Geoparkot, a Medves-vidékét, valamint a természet- és tájvédelem fontosságát.

A programra már most lehet regisztrálni a magyar nyelvű www.fotosmaraton.hu és a szlovák nyelvű www.foto-maraton.sk honlapokon – ezt már több mint százharmincan meg is tették idáig. Szintén itt érhetőek el a legfontosabb tudnivalók, információk, a program helyszíneitől kezdve, a napkelte és napnyugta időpontján át a kedvezményeket nyújtó partnerek listájáig. A rendezvény a hozzá kapcsolódó blogon keresztül is megismerhető, melynek címe: www.medvesifotosmaraton.blogspot.hu. A szervezők 2014. októberének második hétvégéjén a Medves-vidékére várják a gyönyörű tájak és a fotózás szerelmeseit – amatőröket, profikat egyaránt!