Az igazán természetes hatású tilt-shift effekt

0

Ma már több fényképezőgép kínál tilt hatáshoz hasonlító képi effektust, ezek javarésze azonban túl egyszerű és túl látványosan mű. Egy online képszerkesztő szoftver segítségével azonban olyan precízen kivitelezett effektet helyezhetünk képeinkre, amelyről a szakavatott szemek is csak nehezen tudják megmondani, hogy valóban nem igazi tilt-shift objektívvel készült a fotó.

fotozz_247166-tiltshift
A legegyszerűbb módszer a tilt effektus utánzására egyszerű Gaussi elmosással játszik, amelyet átmenetesen átlátszó rétegen helyeznek el. Ez azonban eléggé messze van a valóditól, hiszen a valódi tilt hatásnál a fókuszsík döntöttsége miatt az egyre távolabb lévő dolgok egyre inkább kiesnek az éles tartományból, azaz nem elegendő egyetlen elmosást használni ennek utánzására. Photoshopban, vagy más, rétegeket támogató képszerkesztő programban viszonylag egyszerű ezt a hatást jól utánozni, ehhez többféle erősségben elmosott képeket kell létrehoznunk, majd ezeket rétegmaszk segítségével egyre magasabb mértékben átlátszóvá tenni. Ez azonban még mindig nem annyira precíz, mint a defókuszált képrészleteket is jól szimuláló online képszerkesztő, a Tiltshiftmaker.com. A weboldra mi magunk is feltölthetjük saját fotónkat, de akár az interneten már szereplő képeinket is megetethetjük vele. Előbbihez az oldal alsó részén lévő Upload Photo alatti gombra kell kattintanunk, míg utóbbihoz az „… or from the web:” alatti beviteli sorba kell másolnunk a kép URL-jét. Mi az oldal és képességei bemutatásához a fotozz.hu mellékletünk Macskacsajszi. nevű felhasználójától az Alkonyodó város fényei c. képét választottuk:
Miután a kép betöltődött, kezdődhet a játék. tiltshiftmaker_1 A kép mellett, jobb oldalon található egy nyilacska, amellyel a fókuszált terület helyét választhatjuk ki a nyíl elmozdításával. Ez alatt találjuk a paraméterezés csúszkáit, melyek a következőkre szolgálnak:

  • Focus size: Az élesen hagyott terület szélessége, lehet keskenyebb, vagy szélesebb
  • Defocus strength: A defókuszált rész elmosásának erőssége
  • Defocus gradient: A defókusz átmenetének szélessége, quick esetén gyorsan teljes életlenítéshez jutunk, míg slow esetén enyhe lesz az átmenet
  • Bokeh boost: A bokeh-t tartalmazó részek kiemelése (a bokeh hatás erősítése)
  • Bokh boost coverage: A bokeh kiemelés területének mérete
  • Enhance Colors: bekapcsolása esetén a színeket is korrigálja a szoftver

tiltshiftmaker_2 Az egyes módosítások után a Preview gombra kattintva megnézhetjük a változtatás hatását. Ha legalább 1024 pixel magas felbontású monitorunk van, használhatjuk a Large elrendezést, amely nagyobb előnézeti képet mutat számunkra, így jobban láthatjuk a tilt effekt hatását. tiltshiftmaker_3 Ha elkészültünk a végleges változattal, a Download gombra kattintva legeneráltatható és letölthető a kép módosított verziója.

fotozz_247166-tiltshift
Az ingyenes változatban maximum 2000×2000 pixeles képeket tudunk letölteni, de egy éves tagságot választva akár 20 Mpixeles fotókkal is dolgozhatunk. Ha éves tagságot kérünk, akkor mindössze évi 12 dollárba kerül számunkra az oldal használata.