Természetfotó tábor a Bakonyban

0

A Reflex Környezetvédő Egyesület immár 8. alkalommal rendezi meg a Rómer Flóris nevével fémjelzett természetfotó tábort, melyet a Bakony-Balaton Geopark területén tartanak. A fotós geotúrával egybekötött szakmai programot augusztus 3. és augusztus 9. között rendezik, jelentkezni június 30-ig lehet a részvételi díj befizetésével.

Sajtóközlemény:

Immár 8. alkalommal kerül megrendezésre a Reflex Környezetvédő Egyesület szervezésében Szabó Béla EFIAP fotóművész szakmai vezetésével Rómer Flóris nyomában a Bakonyban, Pápateszéri Természetfotó Tábor Fotós geotúrával a Bakony-Balaton Geopark területén.

A táborba a szervezők elsősorban 13-23 év közötti fiatalokat várnak, akiket érdekel a fényképezés, valamint a természet értékei, legyenek azok az élővilág részei vagy mutassák be a Bakony geológiai sokszínűségét.

Rómer Flóris nyomában a Bakonyban
8. Pápateszéri Természetfotó Tábor
Fotós geotúrával a Bakony-Balaton Geopark területén.
2014. aug. 3. (vasárnap) 14.00 órától – aug. 9 (szombat) 14.00 óráig.

A tábor létszáma maximum 24 fő.

Reflex Környezetvédő Egyesület szervezésében
Szabó Béla EFIAP fotóművész szakmai vezetésével.
www.reflex.gyor.hu
www.belafoto.hu

Rómer Flóris nyomában a Bakonyban.
Egy tudós bencés szerzetes, akinek a magyar tudomány sokat köszönhet, 1859 őszén nyakába vette az úti tarisznyáját és elindult a Bakony rengetegébe, hogy mint írja: „Midőn a mult évi szünnapok alatt tett utazásom tanulmányai eredményének, közzétételére magamat elhatároztam, sem alaposságot fitogtató szőrszálhasogatókra, sem elkényeztetett – egyedül regényekben gyönyörködő– közönségre nem számítottam. A honismertetés ezen, eddig járatlan, terén kalauz nélkül indulva, magamnak mintegy utat törve, szerzett tapasztalatimmal másokat hasznosan mulatni, és mulatva tanítni volt főcélom.”
A tudós bencés szerzetes, Rómer Flóris 1859 augusztusában járta végig a Bakonyt és készítette el első tudományos leírását: A Bakony, Természetrajzi és régészeti vázlatok címmel. A könyv nyomtatásban 1860-ban jelent meg.

A nagy tudós tiszteletére, akinek 2015-ben lesz születésének 200. évfordulója, a tábor mottója:
Rómer Flóris nyomában a Bakonyban.

A tábornak helyet adó Reflex Ökológiai Központ és Erdei Iskola (Pápateszér, Farkashegy 16.) a Bakony és a Kisalföld találkozási pontján fekszik. Pápateszér község még a Kisalföld, a hozzá külterületként kapcsolódó Farkashegy már a Bakonyalja tájegységhez tartozik. A 24 fő elszállásolására, a közösségi programok és az oktató tevékenység ellátására alkalmas épület egy közel két hektáros területen, erdő mellett fekszik, a telek határán ered a tíz pápateszéri ér egyike. Az egykor volt 25 pápateszéri vízimalom közül több a Reflex-ház közelében található. A Bakony legszebb részei elérhető közelségben vannak.
A táborba elsősorban olyanokat várunk, akik már rendelkeznek alapvető számítógépes és valamilyen szintű fényképezőgép használati ismeretekkel, de a napjainkban mindenkit elöntő képáradatban nincs meghatározó élőképzettségük a vizuális kultúra területén a „jó” kép kiválasztására. Ennek a képességnek a fejlesztése, az eszközhasználat tudatos szintre emelése, hogy tudja, a fényképezőgép mely funkciói milyen célt szolgálnak.
Megtanítani a résztvevőket a tudatos képkészítés alapjaira: „A kép először a fejben szülessen meg és csak utána nyomjuk meg az exponáló gombot.” Felhívni figyelmüket, megismertetni a részvevőket a természetfényképezés írott és íratlan szabályaival és egy „természetvédő”, környezettudatos, a világ dolgaira odafigyelő fotográfus képével. Szerezzenek készséget és képességet a fotográfia alapjainak használatában, ha elmennek kirándulni, tudják mit és hogyan érdemes lefényképezni, ha szükséges, akkor tudjanak jó minőségű képi dokumentációt készíteni.
Legyenek ismereteik a képek utólagos kiválasztásának és bemutatásának fő szabályairól. A tábor elsősorban 13-23 év közötti fiatalokat vár, de az életkortól való eltérés nem kizáró ok. Az egy hetes program során fotós geotúrán a résztevők bepillantást kapnak a Bakony-Balaton Geopark értékeibe is.

A saját fényképezőgép azonban követelmény, legyen az akár a legegyszerűbb eszköz is.

Tábor szakmai vezetője:
Szabó Béla fotográfus

A Bakony, Rómer Flóris nyomában, Vallomások képekben fényképezőgéppel (2013) című könyv szerzője.

Számára a FOTOGRÁFIA se nem munka, se nem hobbi, kikapcsolódás, hanem egy életforma. Hivatásos fotográfus és autonóm alkotó. Munkatársa volt 1986-tól a Kisalföld, Nyugati Hírlap, az Új Hírek napilapoknak, Győr Városi Újságnak, Győri Múzsa színházi-kulturális folyóiratnak, FotóArt Magazinnak, a Természetfotó Magazin szakírója és szerkesztője 2009-2012 között.

Szabadúszó fotográfusként dolgozik 1993-tól. Munkássága sokrétű.

Igyekszik átadni tudását minél szélesebb körben, a Győri Tánc és Képzőművészeti Iskolában tanít 1996-2003 között, Nemzetközi Multimédia Intézet oktatója 2006-2008 között, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Karán előadó 2008-től, Oktáv Zrt oktatója 2010-től. Nyaranta diákoknak vezet fotótáborokat.

Autonóm alkotóként bemutatkozott, majd 200 csoportos és több, mint száz önálló kiállításon Magyarországon és Ausztria, Szlovákia, Franciaország, Olaszország, Finnország, Belgium, Dánia, Románia, Szerbia, Írország kiállítótermeiben.

Szervező, közéleti tevékenysége is sokrétű: az 1958-ban alapított Győri Fotóklub Egyesület ügyvezető elnöke 2000-2010 között, Canon Pro Club alapító tagja és alelnöke, Kontraszt Fotográfiai Társaság alapítója, Fotó a természetben-Győri Fotópiknik fő szervezője 2001-2010 között, az 1978-ban alapított Pannónia Fotóművészeti Fórum társ koordinátora, „A Duna mely összeköt” projekt ötletadója és koordinátora, Dalmáciai Fotóművészeti Mesterműhely, Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely ötletadója és művészeti vezetője.

Rendszeresen vezet workshopokat idehaza és külföldön.

Eddig 16 könyv jelent meg képeivel és több mint egy tucatban volt közreműködő. Tagja a Magyar Újságírók Országos Szövetségének, a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Fotóművészek Nemzetközi Szövetségének (FIAP), European Photogroup of Art and Performance-nek (EPHAP), az Osztrák Fotográfiai Társaságnak (ÖGPh).

Részvételi díj: 25.000 forint, amely tartalmazza a szállás és a teljes étkezés költségét is.
A részvételi díjat legkésőbb június 30-ig kell befizetni, vagy átutalni a Reflex Környezetvédő Egyesület 11737007-20720786 számú számlájára.

Jelentkezés és bővebb információ:
Nagy Péter
programvezető, a tábor szervezője 30/28-99-940
e-mail: npluszp@gmail.com
skype: KULTINFO
Reflex Környezetvédő Egyesület
9024 Győr, Bartók Béla út 7.
www.reflex.gyor.hu