Pentax Q-S1

0

Új MILC modellel gazdagodott a Pentax cserélhető objektíves rendszerkompakt fényképezőgépek sora. A legfrissebb modell a Q-S1 nevet kapta, és úgy tűnik a külsején és néhány szoftveres képességén kívül nem sokban újult meg a tavaly nyáron kiadott elődjéhez, a Q7-hez képest.

Az apró gép jobban illeszkedik a manapság divatos retro külsőt imitáló trendhez, mint elődje. A markolati, előlapi rész igényesen megmunkált alumíniumból készült, míg a gép borítása műbőr. A Pentax hagyományokhoz igazodva a gépet 40 féle színkombinációban lehet majd kapni.

A Q-S1-ben egy 1/1,7″-os, 12,76 megapixeles CMOS szenzor dolgozik, melynek érzékenysége ISO100 és ISO12800 között állítható. A szenzor DR II portalanító technológiát és az elmozgatásán alapuló stabilizátort is magáénak tudhat. A képek feldolgozását a Q ENGINE nevű feldolgozórendszer végzi.

A fényképezőgép rengeteg automatikus, és kreatív üzemmódot kínál, például beépített ND szűrőt, HDR, time-lapse, vagy multi-expozíciós módokat és számos képeffektust. Emellett megtaláljuk benne a manuális beállítási lehetőségeket is, így a rekesz vagy záridő előválasztást, vagy például a RAW (DNG) képformátumot.

Sorozatban max. 5 kép/mp-re képes a gép, 5 fotó erejéig, videónál pedig maradt a 30 kocka/mp-es FullHD mozgókép, mono hangfelvétellel, melyet egy új követő AF rendszer egészít ki.

A készülék hátulján egy 3″-os, 460 000 képpontos LCD található. A képek és videók SD,SDHC és SDXC memóriakártyákra menthetők, melyek közül a vezeték nélküli Eye-Fi kártyák is használhatók.

A Q-S1 egy lítium-ion akkumulátort használ (D-LI68), melynek egy töltésével kb. 250 fénykép készíthető.

A Pentax Q-S1 főbb jellemzői:

  • Retro kivitel 1/1,7″-os CMOS szenzor
  • 12,4 megapixel effektív felbontás
  • ISO100-12800 érzékenység
  • Q-bajonett
  • Q ENGINE feldolgozórendszer
  • Beépített stabilizátor
  • DR II poreltávolító rendszer
  • RAW fájlformátum
  • Manuális üzemmódok (max. 1/8000 mp záridő)
  • Új követő AF videónál
  • FullHd videó, 30 kép/mp sebességgel, mono hanggal
  • 5 kép/mp sorozat
  • Quick Dial gyorsvezérlő
  • Time lapse, HDR és Multi-expo mód
  • 3″-os, 460 ezer képpontos LCD
  • Élkiemelés kézi élességállításkor
  • SD/SDHC és SDXC kártyák támogatása (Eye-Fi is)
  • 40 féle színkombináció

SAJTÓKÖZLEMÉNY

PENTAX Q-S1:
A mini cserélhető objektíves fényképezőgép 40 színkombinációban

Örömmel jelentjük be a PENTAX Q-S1 cserélhető objektíves digitális tükör nélküli fényképezőgépet. A kis méret miatti könnyű hordozhatóság mellett klasszikus design jellemzi a PENTAX Q széria új tagját, nem megfeledkezve a technikai kiválóságról, ami ideális hétköznapi fényképezőgéppé teszi mindenki számára.

A PENTAX Q széria népszerűségét kis méretének, könnyű kezelhetőségének, de ugyanakkor jó teljesítmények köszönheti, de ellentétben a mai DSLR fényképezőgépekkel divatosabb és felhasználóbarátabb. Funkciók tömkelege teszi a fotózást élvezetessé, beleértve a 1/1.7-encses hátsó megvilágítású CMOS képérzékelőt, mely jó minőségű képeket biztosít és akár ISO 12800-as érzékenységen is fotózhatunk, valamint a megbízható, csúcstechnológiás rázkódáscsökkentést. Rengeteg kreatív eszköz is megtalálható a Q-S1 fényképezőgépben, például Bokeh Control, amivel DSLR hatású képeket készíthetünk, illetve Smart Effect funkció, amivel könnyen kiválaszthatjuk a kívánt effektet.

A Q-S1 akár 40 féle színkombinációban elérhető (5 váz szín és 8 előlap szín). A PENTAX Q7 és PENTAX K-50 fényképezőgépeknél már bebizonyosodott, hogy a kombinálható színek megfelelő eszköz lehet a legtöbb felhasználó egyediségének és stílusának kifejezésére.

Főbb jellemzők

1. Nagyméretű 1/1,7 inch-es képérzékelő szenzor
A Q-S1 hátsó megvilágítású 1/1,7 incses CMOS szenzorjának kiemelkedő érzékenységet és alacsony zajszintet köszönhet, nagyfelbontású, árnyalatokban gazdag képek mellett még ISO 12800 legmagasabb érzékenységen is. A még a képszéleken is kontrasztos, árnyalatokban és textúrában gazdag fotókat a PENTAX hosszú időre visszanyúló tapasztalatával fejlesztett képfeldolgozó motorja és objektívei nyújtják. Az alacsony zajkarakterisztikának köszönhetően a felhasználó akár a teljes érzékenységi skálán nyugodtan fotózhat ISO 100-ISO 12800-ig, anélkül, hogy félnie kellene a zavaró, zajos fotóktól.

2. Klasszikus design
A Q-S1 klasszikus designt tudhat magáénak, ahol még a legapróbb részletekre is odafigyeltek. A Quick Dial kapcsoló és a markolat magas minőségű alumíniumból, a előlap pedig műbőrből készül, növelve az attraktív és egyedi megjelenést.

3. Kimagasló kezelhetőség
A Q ENGINE feldolgozómotor javított algoritmusainak köszönhetően még gyorsabbá vált a Q-S1 kezelése, beleértve a gyorsabb bekapcsolást (kb. 1mp.). Ugyanakkor ez gyorsabb reagálást is jelent fényképezés közben. A Quick Dial („gyorsvezérlő”) tárcsa négy állásához a négy leginkább kedvelt funkciót rendelhetjük, akár a dedikált AF/MF gomb, ND szűrő gomb, és fókuszsegéd gomb, melyekkel gyorsabbá tehetjük a fényképezőgép kezelését.

4. SR mechanizmus az éles képekhez
A Q-S1 giro-szenzorral felszerelt SR mechanizmusa csökkenti a zavaró bemozdulásokat hosszú záridőnél vagy teleobjektívet használva.

5. Jó minőségű Full HD videofelvétel, még magas érzékenységen is
A PENTAX Q-S1 a Full HD videofelvételeket H.264 kodek szerint tömöríti, lehetővé téve a jó minőségű hosszú klippek felvételét (1920 x 1080 pixel) 30 kép/másodperces képfrissítéssel*. A felhasználó videózásnál is igénybe veheti a fotóknál alkalmazott eszközöket, mint például a Smart Effect módokat és egyéb szerkesztési beállításokat, akár felvétel közben is. A Q-S1 már time-lapse felvételek készítésére is alkalmas, nem beszélve az új követő autófókuszról (AF-C)**, ami a mozgó témát élesen tartja felvétel közben.

* A képfrissítés az alkalmazott effektektől is függ. Egyes Smart Effect módok használata esetén az érték eltérhet a maximum értéktől.
** Ez a mód nem kompatibilis a UNIQUE LENS szériával (Egyedi hatású objektívek) és a TELEPHOTO ZOOM objektívvel.

6. Nagyfelbontású, 3.0-inch-es színes LCD monitor kb. 460,000 képponttal
A Q-S1 nagy felbontású (460 000 képpont), 3 incses, 3:2-es oldalarányú kijelzővel érkezik. A kijelző AR (Anti-Reflection) bevonatot kapott, hogy éles, jól látható képet nézhessünk még erős napsütésben is. A 170 fokos betekintési szög ráadásul még teljesen oldalról nézve is láthatóvá teszi a kijelzőt.

7. Képfeldolgozó eszközök palettája az egyéni fotókhoz
(1) Custom Image funkció az igazán egyedi képekhez
A „Custom Image” funkció segítségével egyedi vonásokat adhatunk képeinkhez, hogy még jobban kifejezhesse kreativitását a fotós és visszaadhassa a környezet hangulatát. Kilenc egyedi módból választhatunk, például Bleach Bypass módot, ami drámai, mozi-szerű hangulatot ad képeinknek.

(2) Digitális szűrők művészi vizuális hatásokhoz
A digitális szűrő segítségével vizuális effektek sora áll a fotós rendelkezésére utómunka szükségessége nélkül. Az összesen 19 digitális szűrőből 11, mint például Játékkamera, Színcsere, és Poszterizálás felvételkészítés közben is beállítható, míg a maradék 8 visszajátszásnál alkalmazható. A fotós utólag is váltogathat a szűrők között minden egyes képnél.

(3) Smart Effect funkció
A kreatív Smart Effect választást a fényképezőgép elején található gyorsvezérlőre állítva, a felhasználó gyorsan és egyszerűen kiválaszthatja a kívánt effektet, miközben a hátsó LCD-n előnézetet láthat a végeredményről. Mivel a gyorsvezérlő négy állásba állítható, a fotós a négy kedvenc effektusát állíthatja az egy-egy álláshoz a kilenc Smart Effect-ből (pl.: Brilliant Color, a szaturált képekhez, vagy Cross Process, ami drámaian egyedi tónusokat kölcsönöz a képeknek).

8. Könnyű mélységéletlenség vezérlés
A PENTAX Q-S1 egyedi mélységéletlenség vezérlő funkciója biztosítja a fotós számára tökéletes irányítást, hogy kiemelje a tárgyat a figyelmet elvonó háttérelemektől. A DSLR-ekre jellemző mélységéletlenséget így akár kezdő fotósok is egyszerűen elérhetik.

9. Egyszerű, felhasználóbarát Auto Picture és Scene módok
A PENTAX Q-S1 tartalmazza az Auto Picture módokat, amely automatikusan kiválasztja a helyzethez legjobban illő fényképezési módot, például a portré, tájkép, vagy makró, majd 3 hozzáválasztja a megfelelő érzékenységet, záridőt, rekeszértéket, fehéregyensúlyt, szaturációt, kontrasztot, és élességet. A fényképezőgép 21 Jelenet módot (Scene modes) is tartalmaz, beleértve az éjszakai portrét, állatportrét, vagy sziluett módot, lehetővé téve a tapasztalatlan fotósok számára is a megfelelő beállítások kiválasztását.

10. Megbízható, flexibilis expozíció módok
A PENTAX Q-S1 biztosítja az előnyeit és flexibilitását egy DSLR gép expozíciós módjainak. A különböző helyzetek megoldásához négy expozíciós mód elérhető, a minden célra megfelelő program mód (P), amely automatikusan kiválasztja az optimális záridő-rekesz kombinációt, záridő előválasztás (Tv), rekesz előválasztás (Av) és teljesen manuális mód (M). Az expozíciós módok között egy elektronikus kapcsolóval könnyen lépkedhetünk

11. Megbízható DRII mechanizmus a hatékony szennyeződéseltávolításhoz
A PENTAX Q-S1 DRII (Dust Removal II) mechanizmusa hatékonyan távolítja el a zavaró foltokat a képekről, akár objektívek cseréje után is. A PENTAX K-3 és 645Z-hez hasonlóan egy vibrációs mechanizmus segíti a szenzorra rakódott szennyeződések eltávolítását.

12. PENTAX Q-S1 a szivárvány színeiben
40 színkombináció, öt választható színnel a markolatnak, illetve nyolc az előlaphoz. Váz színek: Fekete, Gunmetal, Fehér, Pezsgő-arany, Fényes ezüst
Markolat színek: Tört-fekete, Krém, Vörös, Sárga, Keki, Királykék, Burgundy, Halovány, Pink
Négy standard kombináció lesz elérhető.
Az egyedi modellek specifikációi megegyeznek a standard modellek specifikációival. A Zoom Lens Kitek objektívei (02 STANDARD ZOOM) fekete és gunmetal szín esetén fekete, minden más színkombinációnál ezüst színben kerülnek a csomagba

13. Egyéb jellemzők

  • Kompatibilitás Eye-Fi vezeték nélküli LAN SD memóriakártyákkal
  • Nagysebességű képsorozat kb. 5 kép/mp-cel
  • HDR mód extra nagy dinamikatartományú fotók készítéséhez
  • CTE fehéregyensúly vezérlő mód az uralkodó színek kihangsúlyozásához
  • Multi-expo mód (max. 9 kép összeolvasztása egyetlen képben), auto expo-kompenzációval
  • Vezeték nélküli távkioldó érzékelők a kamera elején és hátulján
  • Digitális vízmérték a pontos kompozícióhoz
  • Digital Camera Utility 5 szoftver mellékelve