Google Maps

0

Nem mindennapi látvány egy fotós kiállításon a Google logójával találkozni, pláne ha nem is a vállalat valamelyik fotós szolgáltatása, hanem az online térképet biztosító Google Maps a kiállító. A Photokina egyik csarnokának legjobb helyén mégis ennek a szolgáltatásnak béreltek méretes területet. Google Maps a Photokina 2014 kiállításon  

Ahogy persze kiderült, alapvetően nem is a Maps-ről, hanem a Google Views-ról van szó. Hamarosan ez a szolgáltatás veszi át a Google által 2007-ben felvásárolt Panoramio szerepét, ami a térkép szolgáltatáshoz biztosít már évek óta jó minőségű fotókat a világ minden tájáról. A szolgáltatás jelenleg 80 millió képet tartalmaz, de ez érthetően nem elég a boldogsághoz, ezért a Google a nagyközönség, a fotósok felé fordult.

Google Maps a Photokina 2014 kiállításon

A hagyományos közösségi médiával ellentétben a Views szolgáltatásba feltöltött fotók nézettsége nem fullad ki az első néhány óra után, hiszen az érdekes helyen készült jó fotók akár évekig gyűjthetik a látogatókat, megismertetve velük a fotós munkáit. A fotókért és a munkáért cserébe a Google látogatókat, ismertséget és elismerést ígér.

Persze akár pénz is lehet a dologban. Ha egy szolgálató vagy turisztikai látványosság profi képekkel szeretne felkerülni a térképre, akkor megbízhatja a Google által felkészített fotósok valamelyikét, hogy készítse el a kültéri vagy beltéri panorámákat a helyszínen.

A Panoramio nem tűnik el azonnal, hiszen a Views nem ért még el arra az ismertségi szintre, hogy átvegye a helyét. De ahogy az új szolgáltatás felnő a feladathoz, a panorámafotósok körében népszerű Panoramio eltűnik a süllyesztőben.