Random:14 – Jelen-lét

0

2014. november 13-án, csütörtökön 18:00-kor nyílik meg a

Random:14
Jelen-lét

című fotókiállítása.

Helyszín: Kolta Galéria, Budapest, 1053 Semmelweis utca 4.

A kiállítást megnyitja: Pfisztner Gábor.

Sajtóközlemény:

RANDOM:14 – JELEN-LÉT
Csoportos fotóművészeti kiállítás

A kortárs fotográfiát és videó projekteket is bemutató RANDOM kiállítás sorozat 2014-ben a Fotóhónap Fesztivál programjaként mutatkozik be.

A RANDOM éves sorozat felhívásával minden évben megpróbál keresztmetszeti képet adni a kortárs magyar fotográfiáról, a kiállítást minden évben más helyszínen újabb kurátor felkérésével rendezi meg. A professzionális alkotók számára meghirdetett nyílt pályázatra idén 77 alkotás érkezett be, amelyben fotográfia mellett fotó felhasználásával készült installációk és videó munkák egyaránt szerepeltek.

Az idei év témája a JELEN-LÉT. A kiállító művészek ezt a témát mutatják be sajátos aspektusukból, az egyén és környezete kapcsolata, illetve a szubjektív határok viszonylatában vizsgálják a jelenlét fogalmát. Miképp definiálható a jelenlét? Tudatosan jelen lenni a hétköznapokban, megélni, észrevenni a pillanatokat saját (mindfulness) vagy mások életében, esetleg befolyással lenni makro- és mikrokörnyezetünk alakítására? S mekkora terepet hagy erre a minket körülvevő vizuális ingeráradat? Az idei hívószóra számos aspektusból érkezett reflexió, komplementer jelenségek játékaként rajzolódik ki a fogalom elméleti és tapasztalati megközelítése. Az alkotók közül többen a környezetünkkel való relációban értelmezik, s a jelenlét szubjektív határai mentén közelítik meg a témát, mások a jelen, a különböző momentumok valós idejű, illetve virtuális repzentálhatóságának lehetőségét vizsgálják. A valós és fiktív fogalmi és kép-párosítások és jelen –múlt –jövő viszonylatának megjelenítése mind a fogalom körüljárásának egy-egy aspektusaként értelmezhetőek.

A RANDOM:14 kurátora Somosi Rita művészettörténész

Kiállítók:
Borsay Márti, Bán András, Bényi Andrea, Biró Dávid, Deim Balázs, Götz Krisztina, Kaulics Viola, Kerekes Emőke, Kolozsi Bea, Martinkó Márk, Mucsy Szilvia, Neogrády-Kiss Barnabás, Regős Benedek, Szami, Rapi Mariann, Tomas Opitz, Urbán Ádám, Zagyvai Sári

Megynyitó: 2014. November 13. 18:00

Megnyitja: Pfisztner Gábor

Helyszín: Kolta Galéria, Budapest, 1053 Semmelweis utca 4.