Microdia Xtra Elite 512 GB-os SD4.0 memóriakártya

0

A hazánkban egyelőre nem annyira ismert Microdia bejelentette első SD4.0 szabványú memóriakártyáját, amely ultranagy átviteli sebességével hívja fel magára a figyelmet.

A Microdia Xtra Elite memóriakártyán jópár felirat található, amik közül elsőre nehéz kibogarászni, hogy melyik mit is jelent. Ráadásul a lényeg viszonylag kis betűkkel került a címkére, pedig a 2000×-es sebesség, illetve a 300 MB/s igencsak a különleges tulajdonságok közé sorolható, ahogy az UHS-II is.

Az SD4.0 szabványú memóriakártya kibővített adatbusszal rendelkezik, amely félduplex üzemmódban akár 300 MB/s átviteli sebességre is képes (az adatbusz elméleti maximuma 312 MB/s, a SanDisk Extreme Pro UHS-II kártyája 280 MB/s-ra képes). Persze ahhoz, hogy kihasználhassuk e kártyában rejlő lehetőségeket, olyan fényképezőgépre illetve kamerára van szükségünk, amely támogatja az UHS-II szabványt (ilyen a Fujifilm FinePix X-T1, a Panasonic Lumix DMC-GH4 és a Samsung NX1). Bár a kártya hátulján jól láthatóak az UHS-II-re jellemző plusz csatlakozók, a lefelé kompatibilitás miatt az UHS-I, illetve hagyományos memóriakártyákat fogadó eszközökben is használhatók az Xtra Elite kártyák (az SD, SDHC és SDXC típusokra természetesen figyelni kell).
Az UHS Class 3 besorolású kártya garantáltan képes 30 MB/s írási sebességre, így kis tömörítésű, akár 240 Mbit/s bitrátájú 4k videófelvétel is gond nélkül rögzíthető rá.

A Microdia új SD kártyái 2015 közepén kerülnek forgalomba, 16GB, 32GB, 64GB, 128GB, 256GB és 512GB kapacitással.