Samsung Organic-on-Si CMOS szenzor

0

Olvasóink közül bizonyára a többség már tisztában van a Foveon által fejlesztett X3 típusú CMOS szenzor működésének és előnyeinek. A Bayer alapszínszűrő rácsot nélkülöző három rétegű szenzor több Sigma DSLR és prémium kompakt fényképezőgépben szerepel már, ezek tesztjeinél már kitértünk a részletekre is (lásd pl. az SD14 tesztünket). A sokak által azóta is favorizált megoldásnak azonban vannak olyan hátrányai, amik miatt a gyártók egyelőre ódzkodnak a közvetlen átvételétől (pl. vörösök leképezése).

Mindenesetre az tény, hogy a külön utakon járás jó hatással van az innovációkra, így jópáran próbálkoztak már hasonló, de az X3-nál jobb szenzor fejlesztésével.

Most épp a Samsungon a sor, ők az Organic-on-Si, azaz organikus fényérzékeny réteg a szilíciumon módszerrel próbálkoznak.

A fenti ábra bal oldalán (a) a hagyományos, Bayer-színszűrős szenzor perspektivikus és metszeti nézete látható, míg a jobb oldalon (b) az új, Organic-on-Si megoldás figyelhető meg. Jól látható, hogy a Bayer alapszínszűrőből elhagyták a zöld színszűrőt, s egy teljes felületű zöld fényre érzékeny organikus réteget hoztak létre a szenzor felső részén (Organic Photodiode – OPD). A módszer segítségével a hagyományos megoldással szemben azonos felbontáshoz dupla akkora felületű pixeleket használhatnak, köszönhetően a külön zöld rétegnek.

A fényérzékenységet a spektrumon ábrázolva megkapjuk a hagyományos alapszínszűrős szenzorokéhoz nagyon hasonló hármas púpot, azaz a színérzékelés igen hasonló, így csak minimális korrekciók szükségesek, hogy jól használható, színes képérzékelőt építsenek ezzel a módszerrel.

A Samsung mérnökeinek egyelőre 5 Mpixeles prototípus áll rendelkezésükre, de a technológia természetesen ennél nagyobb felbontás elérését is lehetővé teszi. Ha beválik, akkor elsőként az okostelefonokban jelenhetnek meg ilyen képérzékelők, hiszen ott a kis méretek miatt a pixelméretek már az 1 mikronos kategóriába esnek, s itt igencsak hasznos volna a méretduplázás.