Fujinon XF 16mm f/1,4 R WR

0

A Fujifilm bejelentette APS-C szenzoros MILC gépeihez készült új, fix gyújtótávolságú nagylátószögű objektívét, a Fujinon XF 16mm f/1,4 R WR-t.

Az új objektív gyújtótávolságát tekintve a már piacon lévő 14mm f/2,8 és 18mm f/2 objektív közé ékelődik, fényereje azonban jelentősen jobb azokénál. A kisfilmes formátumban 24 mm-nek megfelelő látószöget adó objektív a Fujifilm MILC gépein olyan mélységélességet produkálhat, mint egy kisfilmes 24 mm f/2,1-es, ami már a nagylátószög ellenére néhány méteres tárgytávolság esetén is képes a távolabbi háttér elmosására. Az optika közelpontja mindössze 15 cm, így igen közeli képek készítésére is lehetőséget kínál.

Az időjárásálló szigeteléssel is ellátott Fujinon XF 16mm f/1,4 R WR-be 9 lamellából álló rekeszt építettek, amely a 2 aszférikus és 2 ED lencsetagot is, de egyébként összesen 13 lencsetagból felépített objektívbe jutó fény mennyiségét szabályozza, egészen F16 rekeszig. Az optika manuális zoomgyűrűvel és mélységélesség skálával is rendelkezik. A gyártó szerint akár 0,11 mp-es autofókusz sebesség is elérhető.

Az új objektív májustól lesz kapható, ára 1000 amerikai dollár lesz.