Phase One XF középformátumú rendszer

0

A Phase One most bejelentett, új XF rendszerében szabadon cserélhető az objektív, a fényképezőgép váz, a kereső, és a rácsatlakoztatott, szenzort tartalmazó hátlap is. A rendszer egyik lényeges újdonsága a saját fejlesztésű Honeybee Autofocus Platform (HAP-1) élességállító rendszer, de különlegesnek számít az érintőképernyő is, mellyel a szintén új Flexible OneTouch kezelőfelületet szabályozhatjuk.

Hátfalból többfélét is választhatunk. Egyrészt az eddigi IQ1 sorozat 40, 50, 60 és 80 megapixeles hátfalai is csatlakoztathatók a vázra, másrészt a Phase van bevezeti az új IQ3 szériát, melynek három darabja 13-14 fényértékes dinamikaátfogást, 50, 60 és 80 megapixeles felbontást, illetve akár ISO3200 vagy 6400 érzékenységi maximumot kínálnak. Az érzékelő méret a kisebb felbontású modellnél 44 x 33, a nagyobbaknál 53,7 x 40,4 mm, és újdonságként Wi-Fi kapcsolatot is kapunk. Az IQ3 szériás hátfalak expozíció kalkulátort, és zóna kijelzést, színhőmérséklet grafikont, a kiégett részek villogtatását, valamint élő hisztogramot és vízszint kijelzést is tudnak a korábbi sorozathoz képest.

A rendszerhez új XF objektívek is kiadásra kerülnek. Első körben kettő, egy 120 és egy 35mm-es, melyek kisfilmes értéken 75 és 22mm-nek számítanak. Természetesen adapterrel a gyártó korábbi P-bajonettes optikái is csatlakoztathatók.

Keresőből egy 90 fokos prizmával ellátottat kapunk 97%-os lefedettséggel és dioptria korrekcióval, de választhatunk felülről betekintést nyújtó fényaknás keresőt is.

Az XF gépváz, egy prizmás keresővel, és 80mm-es optikával a választott IQ3 hátlaptól függően 32 és 39 ezer euróba kerül, a két új objektív pedig egyenként 5500 euróba kerül majd.