A világ első Quantum Dot monitora

0

A Philips bejelentette a világ első Quantum Dot asztali monitorát, amely az MMD (mint a Philips monitorok gyártója) és a QD Vision közötti partneri megállapodásnak köszönhetően jött létre.

A 27″-os képátlójú Philips 276E6ADSW a Color IQ elnevezésű QD technológiára épül, így az IPS panel háttérvilágítása igen kis fogyasztású, fekete területeknél gyakorlatilag nulla, színtér lefedettsége pedig az Adobe RGB 99%-a. Igaz, a válaszideje viszonylag gyenge, a szürke-szürke válaszidő 14 ms, amely játékra nem igazán teszi alkalmassá. A monitor felbontása sem világbajnok, se nem 4k, de még csak nem is WQHD, csupán Full HD, azaz 1920×1080 pixel.

A Quantum Dot panelek háttérvilágítása az OLED-hez hasonló módon külön QD-LED-ekből állnak, amelyek alacsony energiaigényű kadmium-szelenid félvezetőből épülnek fel. Az energiafelvételi igény így igen alacsony maradhat, mindemellett széles színtér lefedettség érhető el.

A jövőben természetesen a kijelzők felbontását és válaszidejét is javítani lehet, a technológia akár 1000 ppi pixelsűrűséget is lehetővé tesz, így bőven van tartalék benne akár a 24″-os 4k monitorokhoz is. Ami pedig a válaszidőt illeti: a Philips 276E6ADSW-ből egyébként 5 ms-os válaszidőt is ki lehet csikarni a speciális üzemmódjában.

A DVI és HDMI csatlakozóval is ellátott új monitort elsőként Kínában kezdik el forgalmazni, az európai piacra kerülés az év közepére, azaz július elejére tehető. Az ár egyelőre nem ismert.