Papp Elek ötszörös világelső a világranglistán

0

Bár az első helynél nincs előbb, egy első helynél sokkal jobban hangzik két első hely.
Papp Elek fotóművész idén két kategóriában ért el első helyet az Amerikai Fotográfusok Szövetsége által nemzetközi pályázatok alapján készített Who‘s Who in Photography 2014 toplistáján.

Az ő nevén kívül további magyar fotográfusok nevével is találkozhatunk e kiadványban.
Kerekes István a színes vetített képek (Projected Image Color) kategóriában a 20. helyet, Nagy Lajos (Románia) a 21. helyet szerezte meg, míg a vetített monokróm (Projected Image Monochrome) kategóriában Nagy Lajos (Románia) a 10. helyezett, Papp Elek a 17. helyen található. A vetített természetfotók (Projected Nature) között Nagy Lajos (Románia) a 8. helyezett. A vetített riportfotók (Projected Photojournalism Images) között a TOP25 24. helyét csípte el Kerekes István.
A nagy méretű színes papírképek (Large Color Prints) kategóriájában Papp Elek a 10. helyet szerezte meg. A nagy méretű monokróm papírképek (Large Monochrome Prints) kategóriában viszont tarolt Papp Elek, itt ugyanis első lett, jópár hong kong-i fotóst megelőzve. Szintén első helyet kapott Papp Elek a kis méretű monokróm papírképek (Small Monochrome Prints) kategóriában.

Papp Elek: Vihar után

Sajtóközlemény:

Papp Elek fotóművész ötszörös világelső a PSA Top-listáján

OBJEKTÍV:

  1. valóságos, tárgyszerű, tényleges
  2. a fényképezőgép lencséje

Papp Elek sikeres tagja az Amerikai Fotográfusok Szövetségének (PSA). Ez a világ legjelentősebb fotós szervezete, amelyhez 500 fotóklub csatlakozott, és 70 országból mintegy 7 ezer hivatásos és amatőr alkotója van. A nagykőrösi születésű, Cegléden dolgozó mérnök, tanár és optometrista eddig már tizenötször szerepelt a világ legsikeresebb fotóművészeit felsoroló Top 25-ben a Szövetség évenként megjelenő kiadványában (PSA Journal „Who is Who in Photography”).

A 2012-es és a 2013-as nemzetközi versenyek eredményei alapján háromszor első lett a fekete-fehér nagyméretű papírképek és a fekete-fehér kisméretű papírképek kategóriájában a PSA világranglistáján.

A PSA most megjelent különszáma ismerteti a 2014-es eredményeket. Papp Elek mindkét említett kategóriában első lett, megelőzve például hongkongi, svéd, angol, indonéziai, indiai, német fotósokat. (Emellett még másik három kategóriában is a legjobbak között szerepel.) Kategóriánként 700 fotóst nevez meg a lista.

A Vihar után (After Storm) című fotójáért 2014-ben a nagyméretű fekete-fehér képek kategóriájában a PSA-tól megkapta „Az év képe” díjat. A PSA Journal címlapjára került kép „Primus inter pares” (Első az egyenlők között) elismerés, mivel az előző évben a nemzetközi versenyeken díjazott összes képet újból zsűrizve választják ki a legjobbat.

Papp Elek alkotásaira jellemző az emberközpontúság, amely nemcsak a figurális, hanem a tájat, tárgyat ábrázoló képein is megjelenik, s ez mérnöki precizitású komponálással, technikával párosul. Eddig 56 országban 950 díjat nyert.

SZUBJEKTÍV:

  1. az egyén tudatát és érzéseit tükröző
  2. valamely személlyel kapcsolatos

Portrét készítettem Papp Elekről. A szavak villanófényében. Egy szó – egy jellemvonás. „A kifejezések jellemünk tükrei.” (Illyés Gyula)

Betűrendben: siker, szorgalom, szerénység, tehetség.

A Papp Elek-i jellemkép(let) rendjében: tehetség + szorgalom + siker = szerénység.

Meglepő az eredmény? Mert vannak olyanok is, akik érvényesülésében, karrierjében az egyenlőségjel után ez áll: önhittség. Jellemsorukból hiányzik egy minőség. A meghatározó. Ami csak a legnagyobbak tulajdonsága. Mint Papp Eleké is. Az alázat. Az alkotómunkában. Az emberi kapcsolatokban. Az önjelentőség kimutatásában. Ha tehát az alázat szóval kiegészítjük a karakterjegyeket, pontossá és igazzá válik a Papp Elek-i „képlet”. Az erkölcs tanában.

Így párosul az emberi és művészi hitel, így lesz nemcsak esztétikai, hanem morális érték is egy alkotás. Ezt igazolja egy régi közmondás bölcsessége: Amilyen az ember, olyan a tettje.

Meggyőződöm erről:

  • amikor Papp Elek fotóit nézem,
  • amikor Papp Elekkel beszélgetek.

    Koltói Ádám