Light L16 – a DSLR-gyilkos?

0

A 2013-ban indult start-up cég, a Light bejelentette első L16 nevű fényképezőgépét, amelyet az alapítók csak DSLR-gyilkosként emlegetnek.

A főként indiai mérnököket alkalmazó, trenden kívüli terméket piacra dobó gyártó az L16-ot egyszerű formavilágú külsőbe öltöztette, s leginkább egy okostelefonhoz hasonlít, hiszen méretes, 5 colos LCD-jén kívül a hátlapot nem borítják kezelőszervek.

A gép érdekessége azonban nem ez, hanem az, hogy előlapján nem kevesebb, mint 16 kameramodul található: öt darab 35 mm-es (f/2,4), 5 darab 70 mm-es (f/2,4) és 6 darab 150 mm-es (f/2,4) ekvivalens gyújtótávolságú. A modulok felbontása egyenként 13 Mpixel. A tizenhat kameramodulból egyszerre 10 dolgozik, s különböző tárgytávolságokkal készít képetenek, azaz az éles, fókuszált kép mellett defókuszált, életlen fotó is készül, amelyeket szoftver illeszti össze, így érve el akár 52 Mpixeles felbontást. A gyártó szerint ezzel a módszerrel DSLR-hez közeli képminőséget kapunk. Ezen túlmenően azonban utólag módosítható a mélységélesség

A Light L16 nem lesz olcsó, 1700 amerikai dollárt kérnek érte, előjegyzéssel 1300 dollárért juthatunk hozzá. A terméket 2016 nyarán kezdik szállítani.

Sajnos teljes felbontású mintafotók egyelőre nem állnak rendelkezésre, ahogyan pontos specifikáció sem (nem tudni, mekkora szenzor található a gépben, de gyaníthatóan az okostelefonokéhoz hasonló 1/3″ típus körüli). Mintafotóból 1920 pixel széleseket közöl a gyártó saját weboldalának galériájában.