Olympus M.Zuiko Digital ED 300mm f/4 IS PRO

0

Az Olympus mikro NégyHarmados MILC fényképezőgépekhez tervezett profi teleobjektívet jelentett be, az M.Zuiko Digital ED 300mm f/4 IS PRO-t.

Az objektív fejlesztését még 2014 év elején adta közzé az Olympus, akkor úgy tudtuk, 2015-ben érkezik majd meg az új tele, de egy kis csúszással ebből 2016 év eleje lett.

Most azonban itt van és hamarosan kapható is az 5 tengelyes stabilizátorral szerelt fix gyújtótávolságú tele, amely időjárásálló kivitelű, s beépített, előre húzható napellenzőt is tartalmaz. A stabilizátor érdekessége, hogy képes együttműködni az OM-D E-M1 vagy E-M5 Mark II fényképezőgépek szenzorstabilizációjával, így együttesen akár 6 Fé előnyt is képesek adni.

Az Olympus M.Zuiko Digital ED 300mm f/4 IS PRO 2016 márciusától lesz kapható, ára itthon bruttó 799.000 Ft lesz.

Sajtóközlemény:

Az Olympus a professzionális M.ZUIKO PRO sorozatot a világ legkompaktabb, sokoldalúan használható, masszív teleobjektívjével bővíti

Útravaló profiknak: A világ legkompaktabb 300mm (600mm ekv.) teleobjektívje

2016. január 6., Hamburg – Azok a profi fotósok, akik nagyra értékelik a Mikro-NégyHarmad (Micro Four Thirds – MFT) fényképezőgépek hordozhatóságát és az így biztosított spontaneitást, hamarosan a kézből kitartott felvételkészítés lehetőségeinek teljes skáláját élvezhetik: tavasszal érkezik az Olympus első professzionális 300mm MFT-kompatibilis teleobjektívje, az M.ZUIKO DIGITAL ED 300mm 1:4.0 IS PRO. Az új objektívvel kiegészülve az Olympus PRO sorozat tökéletesen lefed minden igényt – sőt, nem kevesebb, mint három új világrekordot is magáénak tudhat (2015. decemberi adatok alapján, a cserélhető objektíves fényképezőgépek között.): mindenekelőtt az új objektív a világ legkompaktabb és legkönnyebb teleobjektívje, emellett a világ leghatékonyabb 6 FÉ-lépés korrekcióra képes képstabilizátor rendszerével rendelkezik (a megfelelő Olympus fényképezőgéppel együtt használva). A harmadik rekord a legkisebb tárgytávolság, amit makró-teleobjektív tud a kategóriában: mindössze 1,4m. Mindezek által ideális az állandóan mozgásban lévő profik számára, akik nagy teljesítményű, csúcsminőségű objektívet keresnek a kisméretű, sokoldalúan használható Mikro-NégyHarmad fényképezőgépükhöz. Az új objektív akkor fedi fel teljes tudását, ha például az Olympus OM-D E-M1, vagy az E-M5 Mark II fényképezőgépekhez csatlakoztatjuk. Például ekkor éri el a 300ms-nál is gyorsabb autofókusz sebességet, vagy a legkiemelkedőbb képstabilizátor hatékonyságot az egyedülálló 5-tengelyes OM-D képstabilizátor rendszerrel kiegészülve (2015. decemberi adatok alapján, a piacon elérhető cserélhető objektíves – ide értve az SLR – fényképezőgépek között, az Olympus saját tesztelési eljárásai és körülményei alapján). A csendes felvételkészítés funkció remekül egészíti ki a halk OM-D motorok használati előnyeit az idegen hangokra érzékeny környezetben, illetve témák esetében. A por-, fagy- és cseppálló kivitel által ez a remekül hordozható teleobjektív ideális természetfotózáshoz és az outdoor sportok világának megörökítéséhez. Az M.ZUIKO DIGITAL ED 300mm 1:4.0 IS PRO fekete színben 2016 márciusától érhető el, 799.990.- HUF áron – mely jellemzően a hasonló gyújtótávolságú objektívek árának töredéke.

Szuperkönnyű = spontán felvételkészítés
Az M.ZUIKO DIGITAL ED 300mm 1:4.0 IS PRO bemutatkozásával az Olympus a profi fotósok számára a teljes gyújtótávolság tartományra kínál csúcsminőségű, MFT-kompatibilis objektíveket – 14mm1-től 600mm1-ig. A PRO sorozat az M.ZUIKO első osztályú optikai pedigréjét és jellemzőit kombinálja a praktikummal, mely a kihívást jelentő projektekkel dolgozó fotósok számára a lehető legkisebb méretű felszerelés és maximális mobilitás igényének felel meg – bárhol a világon. Az SLR objektívekkel összehasonlítva szinte azonnal kitűnnek az új PRO objektív előnyei: 1270 gramm tömegével az M.ZUIKO kb. negyed olyan nehéz, mint az ezt a gyújtótávolságot tudó SLR objektívek. Mindössze 227mm hosszával az Olympus objektívje jóval kompaktabb, mind minden hasonló objektív. Minden profi fotós, aki próbált már valaha repülőgép fedélzetén használni teleobjektívet, megerősítheti: az SLR modellek a kényelem és használhatóság tekintetében nem is tudnak versenyezni vele.

Képstabilizátor = képminőség
Az Olympus a világ vezető szereplőjévé nőtte ki magát a kompakt rendszerfényképezőgépekbe épített képstabilizátorok fejlesztésében – és az így szerzett tapasztalatokat felhasználva bővítette szakterületét az objektívbe épített rendszerek technológiáira is. Az M.ZUIKO DIGITAL ED 300mm 1:4.0 IS PRO tulajdonosai a világ első Sync IS mechanizmusának előnyeit élvezhetik majd, mely tökéletesen kiegészítik az OM-D E-M1 és E-M5 Mark II modellek 5-tengelyes képstabilizátor rendszerét – ennek köszönhetően pedig akár 6 FÉ-lépésnyi korrekcióval dolgozhatnak. Ez a képesség a kézből kitartott fotók készítése mellett a kereső használatát is megkönnyíti – valamint jelentősen csökkenti a képremegést videofelvétel készítése közben.

Innováció és sokoldalú használhatóság
Az M.ZUIKO DIGITAL ED 300mm 1:4.0 IS PRO nem csak a súly, méret és stabilizáció szempontjából vonzó: több olyan átgondolt funkció egészíti ki, mely a piac egyik legsokoldalúbban használható teleobjektívjévé teszi – persze már csak a rendkívül könnyű használhatóságot figyelembe véve is igaz ez. A fókuszváltó kapcsoló segítségével az előre beállított fókusztávolság és a rendkívül gyors, rendkívül pontos AF használata között válthatunk. Az objektív palástjának tetején három kapcsolót találunk, melyek használata egy ujjal, a keresőből fel sem tekintve történhet. Balra az L-Fn gomb a 27 hozzárendelhető funkció egyikének azonnali elérését biztosítja. A következő a képstabilizátor ki-, illetve bekapcsoló gombja, melynek köszönhetően az állványra helyezett objektív stabilizátora kiiktatható. A harmadik kapcsolóval a fókuszterület váltását végezhetjük. Az objektív közeli témáknál való használata is rendkívüli: 0,48x nagyítás mellett akár 1,4 méter tárgytávolságot tesz lehetővé.

Építési minőség = nyugodt használat
Az M.ZUIKO DIGITAL ED 300mm 1:4.0 IS PRO kiváló tervezésének és gyártási minőségének köszönhetően egy zápor, vagy egy homokvihar sem állhat az utunkba kültéri fotózás közben. Ha a vadvilág, a szabadtéri sportok, illetve bármely más, múló pillanat megörökítéséről van szó a divatbemutatóktól az előadóművészekig, az új Olympus teleobjektív gyakorlatilag mindenre készen áll.

Minden Olympus objektív és fényképezőgép ingyenes hat hónapos jótállási idő hosszabbítással kapható – ehhez mindössze a MyOlympus online rendszerébe kell regisztrálnunk (a vásárlás helyén érvényes jogok szerinti kötelező jótállási idő meghosszabbítása hat hónappal.).

Kiegészítők

 • 1,4x telekonverter – mindössze 15 mm vékony, a nagyítás további növelésére, akár menet közben.
 • Utazótáska jellegű tok. Kompakt, biztonságos tárolási mód, mely gond nélkül szemmel tartható.
 • Védőszűrő ZERO bevonat technológiával. Az Olympus által szabadalmaztatott bevonat rendszer véd a szellemképesedés és a becsillanások ellen.

M.ZUIKO DIGITAL ED 300mm1 1:4.0 IS PRO főbb jellemzők:

 • Gondtalanul hordozható, professzionális Mikro-NégyHarmad rendszerű szuper-teleobjektív, mely három világrekordot is magáénak tudhat, például a világ legkompaktabb és legkönnyebb teleobjektívje címet
 • A világ leghatékonyabb, 6 FÉ-lépés korrekcióra képes kombinált képstabilizátor rendszere
 • A világ legkisebb tárgytávolsága tele-makró objektív esetében: 1,4m, maximálisan 0,48x zoom mellett
 • Egyedülálló kép reprodukció
 • Elképesztően gyors AF
 • Ideális a kézből kitartott, gondtalan teleobjektív használathoz
 • Kézipoggyászban is elfér a kompakt kivitelnek köszönhetően
 • Súlya kb. negyede a hasonló tudású DSLR objektívekhez képest
 • Az objektív testen elhelyezett, egy ujjal üzemeltethető kapcsoló az AF/előre beállított fókusz használatához
 • Képstabilizátor ki- illetve bekapcsolás funkció állvány használatához, L-Fn kapcsoló 27-féle hozzárendelhető funkcióval
 • Arca Swiss-kompatibilitás a gyors állvány-csatlakozás és kioldás érdekében (adapterrel)
 • Ellenálló kivitel: por-, fagy- és cseppálló

Műszaki adatok:

 • Gyújtótávolság: 600mm (35mm ekvivalens)
 • Látószög: 4.1°
 • Legkisebb tárgytávolság: 1,4m
 • Objektív felépítése: 17 lencse 10 csoportban
 • Legnagyobb nagyítás: 0.48x
 • Legkisebb látómező: 72,1 × 54,2mm
 • Legnagyobb rekeszérték: 1:4.0
 • Legkisebb rekeszérték: 1:22
 • Átmérő: 92,5mm
 • Hossz: 227mm
 • Szűrő átmérő: 77mm
 • Tömeg állvány-adapter nélkül: 1270g
 • Tömeg állvány-adapterrel: 1475g