Canon EOS-1D X Mark II

0

A DSLR-ek világában a 2016-os év úgy tűnik a legfelsőbb modellek frissítésével kezdődik. A Canon a Nikon profi full-frame és felső kategóriás APS-C szenzoros bejelentései után – kvázi arra válaszolva -, bemutatta a full-frame szenzoros, profi riporter és sportfotós EOS-1Dx Mark II-t.

Az EOS-1Dx Mark II a fotózásra kihegyezett Canon fényképezőgépek csúcsát jelenti. A 2011-es előd 1Dx-hez képest a friss modell vadonatúj CMOS képérzékelőt kapott, a 20,2 Mpixeles képérzékelőt elsőként ebben a gépben alkalmazzák. A gép érzékenységét ISO100 és ISO51200 között 1/3 Fé-enként állíthatjuk, valamint kiterjeszthetjük ISO50, ISO102400, ISO204800 és ISO409600 értékekre is.

Az időjárásálló szigetelésű, magnézium vázas Canon zászlóshajó az elődhöz képest nem csak nagyobb felbontással, de gyorsabb sorozattal is büszkélkedhet, hiszen immár 14 kép/mp is elérhető, folyamatos követő fókusz mellett is, illetve LiveView módban, felcsapott tükörnél 16 kép/mp a maximális sebesség (a sorozat sebesség értéke 1 kép/mp lépésekben változtatható). Mivel ilyen nagy sebesség mellett készülnek a nagy felbontású képek, a gyors kártya itt igazán fontos. Az EOS-1Dx Mark II a CompactFlash jelenlegi csúcsát képviselő UDMA/7 átviteli módú kártyák mellett a jóval nagyobb sávszélességet kínáló CFast 2.0 szabványú memóriakártyákat is támogatja. Előbbinél akár 73 darab teljes felbontésú RAW képig, utóbbi esetében pedig akár 170 darab RAW képig képes tartani ezt a sorozat sebességet.

A nagy sorozatsebesség nem csak a gyors kiolvasású szenzornak, a 400.000 expozícióra tervezett szénszál erősítésű redőnyzárnak, valamint az áttervezett tükörmozgató mechanikának, de a villámgyors Dual DiG!C 6+ processzoroknak is köszönhető.

Megújult az AF rendszer is, noha a fókuszpontok száma megegyezik az elődével, azt teljesen áttervezték. A 61 pontból álló fókuszrendszerben 41 keresztszenzor érhető el, ezek mindegyike f/8 fényerejű objektívvel is használható. A középső AF pont -3 Fé érzékenységű, azaz olyan gyenge fényben is használható, amely középszürke témánál f/2,8 fényerejű objektívvel 60 mp-es záridőt kíván (ez megfelel nagyjából a telehold fényének).
Az átdolgozást az is mutatja, hogy a mérnököknek a képmező szélesebb részét sikerült lefedni AF pontokkal, így függőlegesen 24%-kal, vízszintesen 8,6%-kal nagyobb területen dolgozhatunk. A követő fókusz hatékonyságán is növeltek, az új AI Servo AF III+ gyors működését egy külön DiG!C 6 processzor segíti.

Az új fókuszrendszer mellett a fénymérés is új, a korábbi 100 ezer pixeles helyett 360 ezer pixeles fénymérő modult kapott az EOS-1Dx Mark II, amely a korábbinál is pontosabb fénymérést tesz lehetővé. A gép fénymérése egyébként 1/8 Fé-enként finomhangolható, ahogyan a fókuszrendszer kézi finomhangolása is öröklődött az elődből. Érdekesség még, hogy a zárkésleltetési idő is állítható, így a normál kioldás mellett egy gyorsabb is választható (a menü szerint a normál mód a biztonságosabb, kímélőbb üzemet jelenti).

Jelentősen nőtt a hátsó LCD 3,2″ képátlójú LCD felbontása, az 1,62 millió képpontos kijelző érintésérzékeny felületű. Az érintéses vezérlés azonban csak LiveView módban, illetve videófelvételkor a fókuszmező kiválasztására használható, más funkciója egyelőre nincs.

Apropó videó: a Canon EOS-1Dx Mark II már teljes 4k videók felvételére is alkalmas, méghozzá 60 kép/mp frissítéssel. Ultra HD felbontás utólagos képkivágás alkalmazásával érhető el. Kisebb felbontásban Full HD felvételek készíthetők, akár 120 kép/mp frissítéssel, amely 30 kép/mp-es lejátszánál 4×-esen lassított time-lapse videók létrehozását nyújtja. A szenzor Dual Pixel CMOS AF nevű, dupla fotodiódás fázis-különbség érzékelő pixeleket is tartalmaz, így videófelvételkor is gyors automatikus élességállítás áll rendelkezésre.

Külsejét tekintve az új modell csak minimális eltérést mutat az elődhöz képest. Kissé áttervezték a markolatot, picit finomítottak a gombok használatán, s ami kívülről is jól látható, az a vakupapucs előtti enyhe dudor, amely a beépített GPS-vevőt rejti. Wi-Fi vezérlő ezúttal sem került a gépbe, azt külön kell megvásárolnunk. Wi-Fi-n az okostelefonos alkalmazással egyszerre csak egy gép vezérelhető, de gigabit LAN-on, kábeles összeköttetéssel van lehetőség egyszerre akár 10 gép vezérlésére is.

Az új gépbe új akku is került, az LP-E19 jelű akkumulátorból 30 Wh energiát tárol (a korábbi 28 Wh-s helyett).

A Canon EOS-1Dx Mark II áprilistól lesz kapható, ára 6.000 amerikai dollár, illetve 6.300 euró lesz.

A Canon EOS-1D X Mark II főbb tulajdonságai:

  • Időjárásálló szigetelésű fémváz
  • 400 000 expozícióra tervezett zárszerkezet
  • 20,2 megapixeles fullframe CMOS szenzor
  • Dual Pixel CMOS AF
  • Dupla DIGIC 6+ processzor
  • ISO100-51200 érzékenység 1/3 Fé lépésekben (kiterjeszthető: ISO50, ISO102400, ISO204800 és ISO409600-ra)
  • 3,2″ méretű, 1,62 millió képpontos, érintésérzékeny LCD
  • 14 kép/mp (RAW) sorozat folyamatos AF-fel teljes felbontásban, vagy LiveView módban max. 16 kép/mp (RAW is)
  • 4k (4096×2160 pixel, 60 kép/mp), Full HD (120 kocka/mp)
  • frissített 61-mezős AF rendszer, 41 keresztszenzorral, a középső -3 Fé érzékenységű
  • új fénymérő rendszer 360 ezer képponttal
  • CF és CFast 2.0 foglalatok USB3.0, Gigabit LAN, HDMI kimenetek

Mintafotók béta állapotú fényképezőgéppel (teljes felbontáshoz shift+kattintás a képre):

fotó: Richard Walch

fotó: Richard Walch

fotó: Richard Walch

fotó: Eddie Keogh

fotó: Eddie Keogh

fotó: Andy Rouse

fotó: Andy Rouse

Sajtóközlemény:

Másodpercenként 16 felvétel, autofókusz holdfényben: megérkezett a Canon EOS-1D X Mark II

Budapest, 2016. február 2. – A Canon bemutatta a várva várt EOS-1DX Mark II-t, az új zászlóshajóját a professzionális DSLR-ek között. Ez a fényképezőgép egy új mérföldkő a sebesség tekintetében – másodpercenként 14 képkockát készít teljes AF/AE követéssel, és 16 képkocka/másodperces sebességre képes Live View módban –, így ideális választás akár a természetben, akár a sportpályán, hogy a gyors mozgások legjobb pillanatait kaphassuk el – élesen.

Az EOS-1D X-et használó profik visszajelzései alapján továbbfejlesztett EOS-1D X Mark II egy új 20,2MP-es full-frame CMOS érzékelőt kapott. További újdonság még az új AI Servo AF III+, valamint a 4K videorögzítés másodpercenként 60 képkockás rögzítési rátával.

Kiemelkedő képminőség és pontos autofókusz gyenge fénynél is
Az EOS-1D X Mark II kiváló teljesítményt nyújt szinte bármilyen megvilágítás mellett, a vakító napsütéstől kezdve majdnem a teljes sötétségig. ISO tartománya – ISO100 és 51 200 között állítható, illetve ISO 50 és 409 600 közötti értékig terjeszthető ki.

Az új, továbbfejlesztett 61 pontos, precíziós AF-rendszer 41 kereszttípusú érzékelőt tartalmaz, így rendkívül nagy terület befogására képes, és még -3EV fényerő mellett, azaz például a teliholdnál is precízen fókuszál. Bizonyos konverterek és teleobjektívek használata esetén az új AF rendszer mostantól f/8-as AF támogatást biztosít mind a 61 pontra vonatkozóan, s ezzel lehetővé válik a fókuszpont szabad kiválasztása. A Canon népszerű AF technológiái mellett, mint amilyen az EOS iTR és AF Case beállítások, az EOS-1D X Mark II-ben az új AI Servo AF III+ a hirtelen elmozduló témák esetén még tovább növeli a követési pontosságot, így például egy gyorsan felrepülő madár, vagy egy lesből támadó állat esetén.

Az AF rendszerrel összhangban működő új 360k-s RGB+IR fénymérés pontos expozíciót és még jobb témaérzékelést biztosít. Az eredetileg az EOS 7D Mark II-nél bemutatott Flicker Detection (Villodzásérzékelés) technológia is garantálja, hogy még mesterséges fényben is egységes megvilágítású képek készüljenek, így például fedettpályás sportesemények megörökítéséhez is tökéletes választás.

Ragadd meg a pillanatot
A sorozatfelvételek sebességének határait feszegető EOS-1D X Mark II képes másodpercenként 14 RAW képet rögzíteni teljes AF/AE követés mellett, így egy sportesemény vagy természeti jelenség minden fontos pillanatát élesen örökíthetjük meg. Akik még ennél is többre vágynak, azok 16 kép/másodperc sebességgel is készíthetnek sorozatfelvételeket Live View módban AF nélkül. Az új CFast 2.0™ kártya segítségével a fényképezőgép korlátlan JPEG vagy 170 RAW kép készítésére is képes folyamatos sorozatfelvétel közben.

Az EOS-1D X Mark II a jelenleg ismert legnagyobb érzékenységű EOS DSLR részben az új kettős „DIGIC 6+” processzoroknak köszönhetően, amelyek az érzékelővel rögzített elképesztő mennyiségű képadat nagy sebességű feldolgozását biztosítják. A továbbfejlesztett tükörszerkezet új mozgató mechanizmust használ ahhoz, hogy minimális tükörvibráció és zaj mellett tegye lehetővé a gyors fényképezést.

Professzionális szintű, 4K minőségű videokészítés
A Canon 4K videózás terén meglévő tapasztalatát sikerült belesűríteni az új EOS-1D X Mark II-be, hiszen a géppel 60 kép/másodperc sebességgel rögzítetünk 4K (4096×2160) videókat CFast 2.0™ kártyára. Értelemszerűen a 60 kép/másodperc sebességgel rögzített, 4K filmek valamennyi ”filmkockája” 8,8MP-es állóképpé alakítható át. A lassított felvételek készítését támogatja a 120 kép/másodperc sebességű Full HD (1920x1080p) mód.

A Canon Dual Pixel CMOS AF technológiája és a Movie Servo AF gyors és egyenletes autófókuszt biztosít, az érintőképernyős LCD kijelzőn pedig gyorsan ki lehet jelölni az AF pontokat filmrögzítés közben.

Optimális képkezelés és megbízhatóság
A professzionális felhasználók minden szükséges kiegészítőt megkapnak a képkezeléshez, így a felvételeket egyszerűen, másodpercek alatt továbbítani tudják például a sajtónak. A beépített GPS EXIF adatként rögzíti a képkészítés helyét, ezzel is segítve a pontos nyilvántartást. Az Ethernet (vezetékes LAN) és a SuperSpeed USB 3.0 is lehetőséget ad a fotók megosztására – FTP vagy közvetlen számítógépes kapcsolaton keresztül. Emellett az új WFT-E8 (Wi-Fi) vezeték nélküli fájltovábbító1 is támogatja a nagysebességű, szabványos 802.11ac-t (5 GHz-es sáv).

Az EOS formatervezési hagyományait magába sűrítő EOS-1D X Mark II még biztosabb fogása és továbbfejlesztett vezérlőelemei jobb kezelhetőséget biztosítanak; a fényképezőgép természetesen simul a felhasználó kezébe; az időjárásálló kialakítás pedig a szabadtéri használatot is lehetővé teszi. Az Intelligens Kereső II majdnem 100%-os látómezőjében a képrögzítéssel kapcsolatos információk is megjelennek, s így a felhasználó folyamatosan a keresőn tarthatja a szemét.

Az EOS-1D X Mark II legfontosabb jellemzői:

  • Teliholdnál (-3EV) is precíz fókusz
  • Elképesztően pontos autofókusz
  • Modern 4K felbontású videofilm készítési lehetőség
  • Nagysebességű képfeldolgozás és –kezelés
  • Kettős „DIGIC 6+” processzorok
  • ISO100 és 51 200 között állítható