Melyik szűr jobban, az ND1000, vagy az ND3.0? Hány fényértéket szűr egyik és másik?

0

Ilyen és ehhez hasonló kérdések tehetők fel az ND szűrőkkel kapcsolatban, ahol a fényszűrési képességet háromféle módon is megadhatják. Bejegyzésünkben ezeket az értékeket párosítjuk és magyarázzuk el, melyik hogyan számítható.

ND-filters

Ha olyan tájképet szeretnénk készíteni, amely egy átlagos képnél hosszabb expozíciós idejű (mert így szépen elmoshatjuk pl. a vízesést, vagy a tenger hullámzását), esetleg verőfényes napsütésben szeretnénk igen kis mélységélességű portrét készíteni az igen nagy fényerejű (pl. f/1,2) objektívünkkel, de nem tud a gépünk 1/4000 mp-nél gyorsabb zársebességet, akkor az ND szűrő ad megoldást a bajunkra.
Némely nagy fényerejű objektívvel szerelt prémium kompaktba eleve beépítenek ND szűrőt, de MILC vagy tükörreflexes gépnél ezeket a szűrőket magunknak kell beszereznünk. A vásárlás előtt ki kell találjuk, milyen erős szűrőre van szükségünk, mennyivel csökkentse a gépbe jutó fény mennyiségét. ND szűrőt azonban több gyártó is kínál, s az általuk használt jelölések nem feltétlenül egyértelműek és könnyen átláthatók.

A legegyszerűbb az volna, ha minden gyártó fényértékben adná meg, mennyivel csökkenti a fényerőt a szűrője. Így az 1 Fé-es szűrő felére, a 2 Fé-es szűrő negyedére, a 3 Fé-es szűrő nyolcadára csökkenti a bejutó fény mennyiségét, azaz ezek esetében rendre 1 Fé-kel, 2 Fé-kel és 3 Fé-kel növelhetjük a záridőt ND szűrővel, hogy az ND szűrő nélküli képpel megegyező expozíciót kapjunk. Könnyű kitalálni, hogy egy 10 Fé-es ND szűrővel 10 Fé-nyivel növelhető a záridő (azaz pl. 1/125 mp helyett 8 mp-es záridővel dolgozhatunk).

A B+w, a Cokin és a Hoya ND szűrőinél megadott számmal a fényszűrési képességet decimális szorzószámmal adják meg, azaz az ND8-as (néha ND8x) szűrőjük a fény nyolcadát, az ND16-os (ND16x) a fény 16-odát, az ND128-as (ND128x) szűrő a fény 128-adát engedi át. Ahhoz, hogy ezekből a számokból fényértéket kapjunk, 2-es alapú logaritmusát kell vegyük, így az ND8 3 Fé-et, az ND16 4 Fé-et, az ND128 7 Fé-et szűr. Ha nincs olyan számológéped, amelyiken van bármilyen alapú logaritmus, csak olyan, amin 10-es alapú, akkor se kell megijedned, a hatványozásra vonatkozó matematikai szabályok értelmében X szám 2-es alapú logaritmusát úgy is kiszámolhatod, ha veszed a 10-es alapú logaritmusát és azt elosztod 2 10-es alapú logaritmusával, azaz EV = log N / log 2, ahol N az ND utáni számérték.

Így kiszámolhatod, hogy pl. az ND10000-es szűrő 13,28, azaz közelítőleg 13 1/3 Fé-kel növeli a záridődet.

A Lee és a Tiffen azonban más számozást alkalmaz. Náluk tizedes törteket látunk, mint pl. ND0.3 vagy ND1.5, esetleg ND3.0 vagy ND4.0 (természetesen a törteket a magyar nyelv szabályai szerint vesszővel kellene írnunk, de a dobozokon az angol formula szerint tizedesponttal jelölik a tört értékeket, így a jobb felismerhetőség kedvéért mi is ezt használjuk). De vajon mit jelentenek ezek a számok? Itt az ND után írt szám nem más, mint a fénycsökkentő képesség 10-es alapú hatványának kitevője. Vagyis egy ND0.3-as szűrő 100,3, azaz 2-szeres szűrő (a fény felét engedi át, megfelel az ND2x-nek), egy ND1.5-ös 101,5, azaz közelítve 32-szeres szűrő (megfelel az ND32x-nek), míg egy ND4.0 104, tehát 10.000 szeres szűrő (megfelel az ND10000x-nek). Ahhoz, hogy Fé-ben kapjuk meg a fényerő csillapítás mértékét, egyszerűen csak el kell osszuk az ND utáni tizedes értéket a 2 10-es alapú logaritmusával (kb. 0,301). Azaz EV = N / log 2, ahol N az ND utáni tizedes számérték.

Tehát egy ND0.3 1 Fé-et, egy ND1.5 5 Fé-et, egy ND4.0 13 1/3 Fé-et csillapít.

Reméljük ezzel a kis összefoglalónkkal sikerült néhány homályos foltot kitisztítani az ND szűrőkkel kapcsolatban.