Gary Fong vakuterelő lapocska és LCD védő Sony A6xxx MILC-ekhez

0

Gary Fong neve ismerősen csenghet azok számára, akik látták már a vaku fényformálóit. A főként rendszervakukhoz tervezett dómok a tervező elmondása szerint fantasztikusan csodálatosan elképesztő jó fényeket adnak. Persze aki egy kicsit is ért a fények használatához, az tudja, hogy lehet mindenféle barba-trükköt alkalmazni, igazán szép fényt sosem fog adni a gépre helyezett vaku, semmilyen diffúzorral, terelővel, körrel, gömbbel, tórusszal, UFO-val… Javítgatni lehet, de soha sem lesz olyan szép, mint akár egy közepes méret szoftboxszal ellátott vaku – mondjuk adott esetben nem a gépen.
Persze ha valakinek nincs lehetősége komolyabb szoftbox használatára és nincs, sem hely, sem idő állványos vakut alkalmazni, akkor szinte csak a gépre helyezett rendszervaku marad és akkor lehet próbálkozni ilyen-olyan fényformálókkal. De előbb-utóbb oda fog jutni a fotós, hogy rájön: ezek a csilli-villi fényformálók csak arra jók, hogy profinak tűnjön tőle valaki, valójában 1-2 méternél távolabbi témánál alig érnek valamit.

Gary Fong most kihozott egy vadiúj terméket a Sony Alpha ILCE-A6000 tulajdonosok számára, amely a beépített, felpattanó vaku fényét hivatott kicsit előre is terelgetni, no és persze a vakut felfelé irányítani.
gary_fong_bouncer
Az aprócska műanyag lapért 20 dollárt kér a fejlesztője, ami nyilván nem egy komoly összeg. A gond itt inkább az, hogy egyrészt az A6000 széria beépített vakujának annyira gyenge a teljesítménye, hogy indirekt vakuzásra kvázi alkalmatlan (6-os kulcsszám!! ISO100, m), másrészt pedig az, hogy a vakupapucsba csúsztatható műanyag terelőlapocska – amely egyébként a vakut is tartja -, igencsak kis mennyiségű fényt tud előre terelgetni, mivel a vaku mögé eső része csak minimális méretű, ráadásul anyagából adódóan is a fény egy része hátul fog távozni.

Ilyen fotókat lehet készíteni:
gary_fong_bouncer_sample

A terelőlapocskát egyébként fordítva is fel lehet helyezni, ilyenkor LCD védőként használható.

A panelből létezik sárga színű is, amely izzólámpás megvilágításhoz kínál a vakuhoz színmódosítást. No, ennek aztán már valóban komoly fényteljesítménye lehet 😉
gary_fong_bouncer_yellow

De akinek pont ilyenre van szüksége, az most már tudja, hogy létezik és megvásárolható.