Inverse Everest – előadás

0

Mire kell figyelni akkor, ha nem magasra, hanem mélyre visszük a fényképezőgépünket? Erről, és az expedíció tapasztalatairól tartottak előadást Adamkó Péter és Ambrus Gergely, akik a Canon támogatásával jártak a Kaukázus nyugati peremvidékén megtalálható Krubera-Voronya barlangban.

Az előadást Kováts Botond, a Canon Hungára Kft. marketing igazgatója vezette be, amelynek során elmondta, hogy a srácok egy hihetetlen túrára igényeltek fotós felszerelést. A Canon Hungária Kft. igent mondott a felkérésre, így a barlangi fotózás és videózás a Canon támogatásával valósulhatott meg.

Abháziában nem csupán a természet mostoha, a politikai helyzet miatt egyéb viszontagságokra is számítaniuk kellett az utazás során.

A négy magyar barlangász egy hónapot töltött a hegyekben. Ha éppen nem a 2197 méter mélységű barlangban voltak, akkor a 2300 méter magasságban lévő hegyi alaptáborban éltek: főztek, aludtak, tisztálkodtak, hóból ivóvizet főztek és pihentek. A nemzetközi expedícióban olyan hardcore barlangászok is részt vettek, akik 16 napig nem is jöttek fel a barlangból.

Az előadás fotós szempontból talán legérdekesebb része volt a felszerelés bemutatása.
A srácok fotózáshoz egy Canon EOS 6D-t vittek magukkal, 16-35mm-es objektívvel, a videókészítéhez pedig egy Canon EOS 80D-t használtak.
A vakukat és akksikat egy vízhatlan dobozban tárolták, de használatkor bizony semmi sem védte őket.

Egyik dolog a felszerelés és annak megóvása, a másik pedig a fotózás módja. Ehhez a náluk lévő, kis méretű utazóállványokat használták, amelyeket a sziklába vert kampókra akasztva, majd a lábaikkal a falnak kitámasztva használtak.

A fényekhez több vakut is alkalmaztak, főfénynek, ellenfénynek. A beállításokat kézzel végzik, egymással kommunikálva.

A fotózással kilenc napot töltöttek a barlangban.