Hangutasításon alapuló képszerkesztés jöhet az Adobe-tól

0

Az Adobe fejlesztőcsapata egy Siri-hez hasonló beszédfelismerő rendszeren dolgozik, amely lehetőséget adhat hangutasításon alapuló képszerkesztésre.

Vajon meddig mehet el így a technológia? A videóban látottak egyébként nem meglepőek, hiszen ma már a néhány tízezer Ft-os okostelefonok is képesek beszédfelismerésre, pl. navigációnál, vagy szöveges üzenet küldésnél, de egyes modellek alkalmazások indítására is használhatók, csupán a beszédünk segítségével.

Az mindenképpen elképzelhető, hogy a hangutasításokkal néhány egyszerű műveletet elvégezzünk, vagy elkezdjünk, de az biztos, hogy a tollat (vagy egeret, illetve érintést) nem fogja tudni kiváltani egy hang. A kisfilmben jól látható a képkivágás művelete, itt azonban csak a kép két szélét vágja a szoftver, igazítási lehetőség nincs. Az pedig elég bután nézne ki, ha a képkivágásnál 10-20-szor el kellene ismételni, hogy jobbra, jobbra, jobbra, jobbra, jobbra, jobbra, jobbra, jobbra… Ugyanígy problémás lehet a színekkel való munka. Az egyszerűbb szűrők aktiválása természetesen megoldható, de pl. egy gradációs görbe állításra már a hangutasítás kevés, hacsak nem előre létrehozott profilokkal.

A fő felhasználási terület tehát minden bizonnyal a okostelefonos/tabletes képfeldolgozás lesz, sőt, elképzelhető, hogy az Adobe Lightroom Mobile is kap majd néhány hangutasítást. Arra azonban nem kell számítanunk, hogy teljes egészében kiváltja majd a profi képfeldolgozás eszközeit.