Ideje másként gondolni a Kodakra is

0
385

Ha bármikor megkérdeznénk az utca emberét, hogy mit tud a Kodakról, biztosan mindenki rögtön a jó öreg patinás cégre gondolna, talán említenének negatívot, vagy diafilmet, talán még fényképezőgép is eszükbe jutna néhányuknak, hogy a nyomdatechnikában tett vívmányokról ne is beszéljünk.

De ma már más szelek fújnak. A Kodak még 2012-ben kért csődvédelmet, amelynek következtében egymás után adta el különböző üzletágait, végül a brandet is értékesítette. Gyakorlatilag ma már az nem gyárt Kodak név alatt terméket, aki nem akar (vagy akinek nincs elég pénze megvenni a nevet).

Azt remélhetőleg rendszeres olvasóink már tudják, hogy a Kodak fényképezőgépeket ma már a kínai JK Imaging fejleszti és gyártja, vagyis semmi köze már az eredeti Kodak termékekhez. De erről már többször is írtunk.

Az viszont újdonság lehet, hogy androidos készülékek is megjelentek Kodak név alatt, pl. két éve a Bullitt által gyártott okostelefonok, amiknek természetesen szintén semmi közük nincs az eredeti márkához. Ezen felül Kodak tabletek is voltak már piacon, sőt, most új belépőként az Archos is készít majd ilyet. A patinás névre pedig vélhetőleg a gyengülő eladásaik miatt van szükségük.

E korábbi Kodak tablet egyébként nagyjából az ipari hulladék kategóriába esett, a 7″-os IPS kijelző még ígéretesnek tűnhet, a felbontás azonban csupán 1024×600 pixel, memóriából mindössze 1 GB került a gépbe, ami egy androidnak annyi, mint oroszlánnak egy pocok. Háttértárban sem bővelkedik a tablet, ebből bruttó 8 GB került a gépház alá. “Csúcskategóriás” processzorának mind a négy magját 1,33 GHz órajelen hajtja a rendszer.
Az új tabletről nincs specifikáció, egyelőre annyit tudni, hogy 3G képes lesz és hátlapi kamerája 8 Mpixeles felbontást kínál majd.

A Kodakon kívül persze jó pár más, régi komoly gyártó neve került a gyengébb minőséget képviselő egyszerűbb gyártók kezébe, így az Akai, Telefunken, Polaroid és hasonló régi hangzatos nevek is.
Érdemes hát odafigyelni, hogy ne csupán a jól hangzó név miatt essen a választás egy-egy termékre, járjunk utána, hogy valóban a régi gyártó termékeivel állunk-e szemben, vagy csak egy brandvásárlás történt…