Budapest romantikus arca

0

Régi, XX. századi budapesti fotókra írt ki fotópályázatot a Városliget Café, amelyre nem csak saját, de megörökölt, vagy tulajdonolt fotóval is lehet nevezni.

A nevezési hátáridő 2017. április 27-e éjfél.
Nevezési díj nincs.

További részletek az alábbi sajtóközleményben és a pályázati kiírásban olvashatók:

Sajtóközlemény:

Budapest romantikus arcát rajzolja meg egy izgalmas fotópályázat

Budapest, az örök kiismerhetetlen. Budapest a rejtélyes, romantikus város, melyet a poéták – örök kiismerhetetlensége miatt – nőkhöz, szerelmekhez hasonlítottak már olyan sokszor. Kosztolányi Dezső, Dsida Jenő, Ady Endre költeményeiből felsejlenek a főváros régi képei, hangulatai, illatai. Az Andrássy útón sétáló dámák elegáns ruhái, a Budai Vigadóba kártyapartira igyekvő urak pedert bajusza, a Nyugatos költőktől hangos kávéházak nyüzsgő, kulturális élete, a Duna-parti kikötőkben megforduló hajósok világa, és a tavaszi Városliget friss illata. Ez a gondolatvilág ihlette meg Budapest szerelmeseit, így hirdették meg a „város romantikus arcát” kutató fotópályázatot. Itt van tehát a lehetőség, hogy mindenki feltúrja a nagymama almáriumát, vagy átlapozza a családi fotóalbumot, hátha akad benne egy kép, ami kiegészíti a mozaikot.

„Sehol nincs a világon olyan szép város….”- ezzel sokan egyetértünk, s vágyunk a régi Budapest romantikus arcára, át szeretnénk élni a régi város hangulatait.
2017. április elsején indul egy speciális, régi fotó pályázat, ami össze kívánja gyűjteni, majd egy fotókiállítás keretében bemutatja ezeket a nagyközönség számára ismeretlen, régi képeket.
A kiírás szerint feltúrható a nagyszülők almáriuma, kinyitandó a régi bútorok titkos fiókja, fellapozható a családi fotóalbum, melyből előkerülhetnek ezek a kedves fotók. A 20. században, annak bármely évtizedében készült fotókkal lehet nevezni, egészen az 1990-es évvel bezárólag. Ami pedig rendhagyó egy fotópályázatnál, nem feltétel, hogy a pályázó maga készítse a képet – hiszen a felölelt, régmúltba nyúló korszak ezt lehetetlenné is teszi – elég, ha az adott kép tulajdonosa, örököse a nevező.

A befogadott képek tematikája rendkívül vegyes. Bemutathatja a pezsgő társasági életet, a Városligetet, a kávéházi- és éttermi kultúrát, a főváros életképeit, építészetét, művészetét, fürdőit, sportéletét, egy korszak divatját, s tulajdonképpen bármely témakörbe illő felvételt, amely a nevező szerint illik a „Budapest romantikája” koncepcióhoz.

A pályázat zsűrizésében ismert szakemberek vesznek részt: Simonovics Ildikó (PhD) muzeológus (Nemzeti Múzeum), akit első sorban a divattörtének szakértőjeként ismer a nagyközönség. Dr. Saly Noémi muzeológus (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum), aki a századfordulós kávéházi kultúra minden egyes momentumáról órákat képes regélni. Végül a Budapest építészetet kiválóan ismerő, szókimondó és szellemes stílusáról ismert „urbanista”, Zubreczki Dávid újságíró.

Simonovics Ildikó a zsűrizésre készülve, így beszélt arról, milyen fotográfiákat, képeket vár és tart alapvetően értékesnek: „Hogy mitől lesz egy kép jó? A tökéletes vagy újszerű technikai kivitelezéstől, vagy a kép témájától, a pillanat helyes megragadásától? Nehéz erre válaszolni. Lehet, hogy az ember a legesetlegesebb, legesetlenebb fotográfiába szeret bele, mert benne van az a plusz, ami a másik csillagos ötös fényképben nincs meg, mert bármily tökéletes, nem ér el a szívemig. Lehet, hogy egy parkban egymásnak szerelmet valló pár, vagy a szökőkútban hűsölő emberek, vagy egy fodrászat portálja elé felsorakozó dolgozók lesznek a befutók.”

S hogy mi az első kép, ami eszébe jut, ha azt hallja, hogy „Budapest romantikus arca”? „Budai révén a Gül Baba Türbéhez felvezető girbegurba meredek utcácska, nekem az kis gyerekként is nagyon romantikusnak hatott.”

Megkérdeztük a budapesti „urbanistát” is, az ő számára milyen képeket idéz fel, ha a főváros romantikus arculatára gondol. „Romantikus Budapest? Elsőre az előző századforduló ugrik be – gondolom vagyunk így ezzel páran. Bár valószínűleg semmivel sem volt romantikusabb, mint a mostani, mégis fantasztikus elképzelni azt a világot, amit Krúdy mutatott be Óbudától a Margitszigeten át Ferencvárosig. Na meg amit Karinthy „A Csömöri úttól egészen a Filatori-gátig”. Persze vannak saját emlékek is, hiszen egykor a város legkülönbözőbb pontjaira jártam udvarolni én is, vannak városrészek, amiket így ismertem meg. Végigrandiztuk a jól ismert helyeket a Városligettől a Váron át a Margitszigetig, ami persze baromira közhelyesen hangzik, de gondolom ezzel is vagyunk így egy páran.”

S hogy milyen fotográfiák érkezését várja a leginkább? „Ami a fotókat illeti, tulajdonképpen mindennek örülök, amin megjelenik a város. Amíg nem volt mobil, nem csak azért készítettünk mi, budapestiek kevesebb képet Budapestről, mert takarékoskodtunk a filmmel, hanem mert egyszerűen az ember nem járkál a saját városában fényképezőgéppel a nyakában. Éppen ezért értékesebbek ezek a mobil előtti korszakban elkapott jelenetek, amiken felismerhető egy-egy utcarészlet vagy épület.”

A pályázat órája ketyegni kezdett, már várják a pályázó képeket. A kiírásról részletesen tájékoztat a Városliget Café honlapja, valamint a legnagyobb pályázatfigyelő oldalak.

A pályázatra jelentkezőknek útravalóul, Kosztolányi Dezső sorai adjanak inspirációt:
…szeretlek, édes, büszke város,
imádom a porod, köved,
a partot a nagy, zöld Dunával,
a szürke Gellért bércit által,
mely büszkén nyomja fel tovább
horpadt, de gőgös homlokát;
ott búg, süvöltöz a hajósip,
tolongnak a hidak előtt,
izzadnak a járókelők,
az elhagyott nyomor vivódik;
fuldoklik és felsír, az, ez,
de hangjok a zavarba vesz…
…Ó, én szeretlek áhitattal
tornyos, kavargó, büszke Pest!
Ha elpihensz, s fáradva halkal
leszáll a csókos, csöndes est,
édes gyönyörtől fuldokolva
megyek ki a körútra nyomba.
Kék és forró az éjszaka,
halk a hegedűhúr zaja…
***

További információ:
http://www.varosligetcafe.hu/fotopalyazat.html

Pályázati kiírás:

Budapesti romantika a múlt században – fotópályázat

Keressük azokat a 20. században készült fotográfiákat, melyek bemutatják Budapest romantikus arculatát.
A pályázaton az alábbi változatos témakörben várunk alkotásokat:
– pezsgő társasági élet, Városliget, kávéházi kultúra, a főváros hétköznapjai, a munka világa, a szórakozás világa, sport, fürdők, vendéglátás, kereskedelem, közlekedés, építészeti, művészeti, divattörténeti vonatkozású felvételek,
– és tulajdonképpen bármely témakör, amely illik a „Budapest romantikája” koncepcióhoz. (A zsűri szóban értékeli a díjazott alkotásokat, hogy mely szakmai szempontok miatt választották az adott képeket.)
Köztereken vagy a privát terekben, akár családi otthonokban született alkotásokkal egyaránt lehet nevezni.
A pályázatra a 20. században, 1900-1990. között készült felvételekkel lehet nevezni.

A pályázat kiírói:
A pályázat kiírója a Városliget Café, a pályázatot a VIPR Kommunikációs Ügynökség szervezi.

Milyen képeket várunk?
Olyan alkotásokat várunk, amelyek korábban még nem kerültek publikálásra (sem online sem offline), tehát a nagyközönség előtt ismeretlen, újszerű alkotások.

Nem feltétel, hogy a kép alkotója a pályázó legyen. Nevezni olyan fotókkal lehet, amelyeknek tulajdonosa, örököse vagy alkotója a pályázó, azaz rendelkezik a pályázatra benyújtott kép szerzői jogaival.

A pályázaton való indulás ingyenes.

Díjazás
A szakmai zsűri válogatja ki a húsz legjobb, shortlistre kerülő alkotást, melyek közül a díjkiosztón kihirdetésre kerülnek a nyertesek: az 1., 2., és 3. helyezett.
A helyezettek mellett a zsűri egy vagy több különdíjast is választhat, amennyiben arra méltónak ítéli az adott pályázati anyago(ka)t.
A Városliget Café Facebook oldalán pedig közönségszavazás útján kerül kiválasztásra a közönségdíjas alkotás.

Díjak:

  • 1. díj: 100 000 Ft értékű voucher, mely felhasználható a Városliget Caféban (2017. november 15-ig)
  • 2. díj: 50 000 Ft értékű voucher, mely felhasználható a Városliget Caféban (2017. november 15-ig)
  • 3. díj: 25 000 Ft értékű voucher, mely felhasználható a Városliget Caféban (2017. november 15-ig)
  • Különdíj(ak): 40 000 Ft értékű voucher, mely felhasználható a Városliget Caféban (2017. november 15-ig)
  • Közönségdíj: 40 000 Ft értékű voucher, mely felhasználható a Városliget Caféban (2017. november 15-ig)

A pályázat kiírója az eredményt állófogadással egybekötött, zártkörű díjkiosztó ünnepségen hirdeti ki, amelyre páros meghívást kapnak a shortlistre került képek nevezői.

Fotókiállításon részvétel
A fotópályázat célja a legkiválóbb húsz kép kiválasztása, és abból egy reprezentatív fotókiállítás szervezése.
A kiállítás helyszíne: a budapesti Városliget Café, 1146 Budapest, Olof Palme sétány 5.
A kiállítás várhatóan 2017. májusától lesz megtekinthető, a szervezők az időpont-változtatás jogát fenntartják.

Zsűri
A zsűri tagjai:

  • Simonovics Ildikó PhD., divattörténész, Magyar Nemzeti Múzeum, Textilgyűjtemény, főmuzeológus
  • Dr. Saly Noémi, muzeológus, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
  • Zubreczki Dávid blogger, Index/Urbanista

A zsűri tagjai változtatásának jogát fenntartjuk.

Milyen formában várjuk a pályázaton részt vevő fotókat?
A fotók leadhatók a következő formában:

  • bármely formátumban, digitálisan átküldve a gt@vipr.hu címre azzal a feltétellel, hogy a nevező birtokában van az eredeti kép, amelyet shortlistre kerülés esetén 300 dpi-s digitalizált formában is be kell küldeni. (lehet hogy szerencsés volna egy jogi nyiltakozat /formanyomtatvány/ kitöltetése, aláírása.)
  • 300 dpi-s minőségben beszkennelve, a következő e-mail címre elküldve: gt@vipr.hu
  • személyesen, a Városliget Café épületében, nyitvatartási időben, Fejes Gábor üzletvezetőnél, illetve Fodor Máté kollégánál, aki a helyszínen beszkenneli a fotót.
  • Érdemes a képeket személyesen hozni, mert amíg a képet beszkenneljük, vendégünk lesz egy finom kávéra!

A kép leadásakor kötelező megadni a következő adatokat: pályázó neve, postai cím, e-mail cím, telefon.

Pályázati feltételek
Képfelbontás: pályázni kisebb felbontású képekkel is lehet (tehát akár a mobiloddal is készíthetsz egy jó minőségű felvételt, természetesen olyan minőségben, amely a zsűri számára értékelhető, jól használható, nem elmosódott stb., ez elég a nevezéshez első körben, minimum az 1,2 MP méretet javasoljuk), de a shortlistre kerülő képekből szükséges lesz legalább 300 dpi felbontású változat, amelyből megfelelő minőségű másolat nyomtatható a kiállításra. Amennyiben a Városliget Caféban történik a szkennelés, automatikusan így készítjük el.
Egy pályázó összesen tíz darab egyéni képpel indulhat, vagy legfeljebb tíz képből álló sorozat illetve legfeljebb öt képpár benyújtására van lehetőség. Az egy pályázó által benyújtott képek teljes száma azonban nem haladhatja meg a tízet.

Határidők
A pályázati anyagok leadási határideje: 2017. április 1. – április 27. éjfél

Zsűrizés:
Első körös zsűrizés – a legjobb 50 fotó kiválasztás: április 27. – május 3.
Közönségszavazás, a shortlistre kerülők kiválasztása: 2017. május 3- 7.
Végső zsűrizés: 2017. május 7-14. között.
A határidő után beérkezett, hiányos, a kiírásnak nem megfelelő pályázatokat nem áll módunkban figyelembe venni a pályázatok elbírálásakor. A benyújtást követően hiánypótlásra nincs lehetőség.

Pályázók köre
A pályázatra 18-dik életévüket a pályázat benyújtásának időpontjában betöltött magyar állampolgárságú és/vagy magyarországi lakóhellyel rendelkező lakosok jelentkezését fogadjuk.
A pályázaton egyéni nevezők vehetnek részt.
A Városliget Café munkatársai, valamint a vele egyéb jogviszonyban álló személyek a pályázaton nem indulhatnak. A fotópályázat szervezésében és a teljes program kivitelezésében bármely formában részt vevő személyek szintén nem nevezhetnek.

Jogi és felhasználási feltételek
A pályázati feltételeket a pályázat kiírója és a pályázat lebonyolítója a pályázat közzétételével, a pályázó pedig a pályaművének benyújtásával magára nézve kötelezően elfogadja. A pályamű beküldésével egyidejűleg a pályázó hozzájárul a pályázaton való részvételhez, a nevezett fotó(k) továbbközléséhez, hivatalos internetes felületen, kiállításon, és egyéb, a pályázat kapcsán esetlegesen készülő egyéb alkotásokban való megjelenéshez, felhasználáshoz. A pályázat kiírójának jogában áll a beküldött pályamunkákat a szerző és a jogtulajdonos nevének feltüntetésével a pályázat eredményhirdetését követő 5 év során közzétenni és felhasználni. A verseny résztvevőinek szintén jogukban áll saját beküldött műveiket közzétenni.
A beküldött fotók tartalmi és teljes jogi felelőssége a pályázót terheli. Pályázni olyan fotókkal lehet, amelyeknek tulajdonosa vagy alkotója a pályázó. Nem feltétel, hogy a kép alkotója is a pályázó legyen. A pályázat feltétele, hogy a beküldött fotók nem sértik más személyek személyhez fűződő jogait. Amennyiben a beadott fotók mégis megsértik más személyek szerzői vagy egyéb személyhez fűződő jogait, az abból fakadó bármilyen igény tekintetében a pályázó teljes jogi felelősséggel tartozik és köteles a pályázat kiíróit mindennemű jogi igény érvényesítése alól mentesíteni.
A zsűri döntése végleges, az ellen fellebbezési lehetőséggel élni nem lehet.

További információ
E-mail-en kérjen további információt: gt@vipr.hu