Lomography Neptune variálható objektív rendszer

0

A Lomography új Kickstarter kampányba kezdett, amelyen Neptune nevű új, variálható objektív rendszeréhez kalapoz.

A termékcsalád fő alapelve, hogy a fényképezőgépre egy konvertert felhelyezve használhatjuk, illetve cserélhetjük a Neptune objektíveket, amelyek kétféle rekesz kialakítással érhetők el: folyamatos blendeállítással és különleges formájú rekeszekkel. A konverterre azért van szükség, mert így válik lehetővé az egyedi rekeszek beillesztése a konverter és az objektív közé (megjegyzés: ezt a Lensbaby-nek közbeiktatott adapter nélkül is sikerült megoldania úgy, hogy a rekeszt a frontlencse elé, mágneses úton történő rögzítéssel helyezhetjük be).




A Lomography az új Neptun családjával a francia Charles Chevalier előtt kíván tisztelegni, aki nem sokkal tinédzser korát követően kezdett objektíveket fejleszteni. 1835-ben Louis Daguerre kamerájához is tervezett egy objektívet. Az 1830-as évek végén megálmodta első variálható objektív rendszerét, amely szétválasztható kialakítású volt, így többféle gyújtótávolságú optikát lehetett létrehozni.

A Neptun szériában első körben három manuális fókuszú, fix gyújtótávolságú objektív jelenne meg, a 35mm f/3,5 az 50mm f/2,8 és a 80mm f/4. Az objektívek elé 52 mm átmérőjű szűrők helyezhetők.
Ha a kampány sikeres lesz, újabb objektívek is várhatók.

Az adaptereket Canon EF, Nikon F és Pentax K bajonettel vásárolhatjuk meg, MILC gépekhez további adapterek használatával csatlakoztathatjuk a Neptune objektíveket.
A három objektívet tartalmazó szett Kickstarteres ára 600 amerikai dollár, az első darabok szállítása 2017 novemberében kezdődik majd. Előrendelés a Lomography Neptune Kickstarter oldalán lehetséges.

A gyártó által közzétett mintafotók:

fotó: Daniel Schaefer
Lomography Neptune 35mm f/3.5

fotó: Kurt Prinz
Lomography Neptune 50mm f/2,8

fotó: Marine Toux
Lomography Neptune 50mm f/2,8

fotó: Kevin RC Wilson
Lomography Neptune 80mm f/4

fotó: Daniel Schaefer
Lomography Neptune 80mm f/4