Nagyot mondott a Nikon

0

Van annak a helyzetnek egy elég finom pikantériája, amikor a Nikon elnöke, Kazuo Ushida úgy nyilatkozik egy interjúban, hogy a Nikon egy nagyon nikonos tükör nélküli géppel kell meghódítsa a piacot (bár a pontos japán-angol fordítás terén még vannak viták, de a lényeg nagyjából ez volt).

Nos nem, nem azért pikáns ez, mert a Nikonnak nem kell ezt megtennie és még csak azért sem, mert túl nagy álom. Mindössze azért érdekes ezt hallani, mert a Nikon évek óta nem hallatja a hangját MILC fronton és ráadásul a legfrissebb MILC-e, amelyet még 2015 áprilisában jelentett be, csupán egy belépőszintű modell, amely az elődhöz képest csak néhány ponton tudott előrébb lépni (igaz, a 4k videofelvételi képesség 2015-ben azért elég jól hangzott).

Azért is kissé megmosolyogható az a kijelentés, hogy a Nikonnak lesz új MILC gépe, mert sajnos végignéztük, mi lett a nagy reményű prémium kompakt széria, a Nikon DL sorsa. Igaz, a kumamoto-i földrengés miatt valóban komoly csúszással tudta volna csak piacra dobni a gépet a japán gyártó, de azt az indokot nehéz elfogadni, hogy már nem lett volna versenyképes. Bár nyilván nem értek hozzá és a Nikonnál sokkal okosabb elemzők ülnek, azért én úgy gondolom, hogy ha a Canon kint tud lenni a PowerShot G..X prémium kompaktokkal, akkor ott elfért volna a jó képességekkel rendelkező Nikon DL sorozat is. De persze el kell fogadjuk a Nikon döntését, hiszen ők jobban érzik, hogy mire lett volna képes az új széria és mire nem.

De ezt látva az is eszébe jut az ember fiának, hogy nem történhet-e hasonló a most már nagyon nagy dobásra igényt tartó MILC szegmensben is?
Mert az 1″ szenzoros MILC-ek úgy látszik nem váltak be, ez tisztán látszik abban, hogy a fejlesztésük leállt, hiszen magasabb kategóriájú tükör nélküli, cserélhető objektíves gép utoljára 2014-ben jelent meg (Nikon 1 V3).

Az tehát biztosnak látszik, hogy ha komolyan gondolja a Nikon a MILC szegmens meghódításának második próbáját (hiszen az első elbukott), akkor nagyot kell durrantson. Nem biztos, hogy a jelenlegi helyzetben elég lesz egy átlagos képességű APS-C (bocsánat, DX) formátumú szenzorral szerelt masina, hiszen ilyen már sok van, így nagyobb konkurenciával találja magát szembe a gyártó. Ráadásul a jövőre nézve is életképesebbnek tűnik egy full-frame rendszer, amit a Sony Alpha széria full-frame eladásszámai is igazolnak.

Három esélyes tehát ennek a történetnek a kimenetele:

  • a legrosszabb verzió az, hogy a nyilatkozat csak altatás (megnyugtatásul közöljük, hogy ezerrel dolgozunk a sokak által várt gépen…)
  • jobb kiteljesedése lenne a sztorinak, ha valóban lenne egy új rendszer, akár APS-C szenzorral, de valami extra tulajdonsággal, ami másnál még nincs, vagy kevésbé van (alap a 4k video, de fontos a gyors fókuszrendszer és a bő objektív kínálat)
  • a legjobb persze az volna, ha a Nikon a Canont megelőzve nagyot dobbantana és bedobna egy full-frame rendszert, DSLR-nél kisebb objektívekkel, de adapteres DSLR objektív támogatással, gyors fókusszal, jó szolgáltatásokkal, DSLR-nél kisebb mérettel és tömeggel, fel-le dönthető LCD-vel, nagy felbontású elektronikus keresővel és VAKUPAPUCCSAL!

Utóbbi ellen szólhat, hogy egy ilyen okos masina már ténylegesen veszélyeztetheti a DSLR eladásokat.
De előbb vagy utóbb át kell szállni a MILC vonatra, különben lehet, hogy már egy ponton túl késő lesz…