Lemaradt a Canon EOS 6D Mark II?

0

A Canon pár hete jelentette be haladó amatőröknek szánt új full-frame fényképezőgépét, az EOS 6D Mark II-t. A sokak által várt masinát megkaptuk tesztelésre, így már van némi képünk róla, hogy mire számíthatunk.

Szolgáltatásokban nagyon sokat fejlődött az elődhöz képest, amelyről nagy vonalakban korábbi, Részletesen a Canon EOS 6D Mark II-ről című cikkükben már beszámoltunk. Ezek a képességek továbbra is tetszenek, a LiveView módban kínált Dual Pixel CMOS AF valóban gyors élességállítást nyújt, ráadásul nem is túl nagy az a terület, ahová fókuszálhatunk (a fókuszkeret viszonylag kicsi). A kezelhetőség is jó, gyakorlatilag szinte minden benne van már, amit csak kívánhatunk egy haladó amatőröknek szánt géptől (talán a 4k videofelvétel hiányozhat, ami most még nem akkora nagy érvágás, de elgondolkozva a gép várható 4 éves termékciklusán, 2020-ban már fura lesz, hogy csak FullHD-t tud a 6D Mark II, azt is max. 60 kép/mp-cel).

A funkciók azonban csak az egyik oldala a mérlegnek, a másik serpenyőben ott van a képminőség. A full-frame rendszerről nagyjából mindenkinek az APS-C-nél kisebb mélységélesség (azonos képkivágásnál) és az azonos érzékenységen kisebb képzaj jut eszébe.
Nem számítottunk másra a 6D Mark II-nél sem, a gyakorlat azonban kicsit mást mutat.

A mélységélesség természetesen valóban kisebb azonos képkivágásnál, azonos gyújtótávolságnál (de a nagyobb, full-frame szenzor miatt következésképp kisebb tárgytávolságnál), a képzaj terén azonban meglepő a tapasztalat.

A kéznél lévő, jó pár évvel ezelőtti APS-C szenzoros Canon EOS 60D-vel összevetve az látszik, hogy ISO3200 érzékenységnél nem sok előnye van a full-frame szenzoros 6D Mark II-nek, márpedig ez az az érzékenység, ahol eddig a legkomolyabb különbséget láthattuk APS-C és full-frame között.
A tesztkép egyelőre csak futtában készült, de hamarosan túl leszek az egy hónapja beszerzett bokaficam kiheverésén és terveim szerint holnap már eldobom a mankót és elviharzok a szokásos templomi érzékenység tesztképek elkészítésére.
Addig is álljon itt a 60D és a 6D Mark II ISO3200-on, RAW-ban készült, Lightroomban megjelenített tesztképeinek 1:1 kivágása (emlékeztetőül: a 60D 18 Mpixel felbontású, a 6D Mark II 26 Mpixeles).