Új védelem a képeidnek: IMATAG

0

A képek vízjelezése ma már nem csak divat, hanem egyfajta védelem a képek illetéktelen felhasználása ellen. Persze a magyar média egyes tagjai így is magasról tesznek a szerzői jogra, sokszor még fotós lapok is csennek el más fotóstól tesztképet és töltik fel saját cikkükbe anélkül, hogy a forrást feltüntetnék. Emellett sok (amerikai) fotós is találkozott már saját képével más fotós portfóliójában. Az ilyen eltulajdonítás ellen véd leginkább a vízjelezés, bár egy alsó sorban elhelyezett vízjel könnyen levágható a képről és máris védtelen a fotó.

Nem úgy az IMATAG esetében, amelynek fejlesztői azt ígérik, hogy láthatatlan vízjelet tesznek a fotóra, amely azt követően még jelentős képmódosítás során sem veszik el.

A szolgáltatást mi is kipróbáltuk és arra a következtetésre jutottunk, hogy valójában itt nem vízjelezés történik, azaz a képfájlba semmi sem kerül, egyszerűen arról van szó, hogy a feltöltött képeket az IMATAG szerverei eltárolják és amikor egy adott képre keresünk, akkor az adatbázisában lévő képekkel összeveti a mesterséges intelligenciát felhasználva, s így találja meg az azonos képeket. A módszer olyannyira bomba biztos, hogy sem a tükrözés, sem a kis mértékű elforgatás nem okozza a kép felismerhetetlenségét a rendszer számára.

Más kérdés persze, hogy ettől még a képeinket simán el lehet lopni és még csak tudomást sem szerzünk róla. Ez a rendszer maximum arra jó, hogy ha találunk egy képet a neten, akkor megpróbálhatjuk felderíteni az IMATAG által a készítőt.

A szolgáltatás egyébként kétféle csomagban vehető igénybe: ingyenes (1 GB tárhely) és fizetős, utóbbi esetben havi 10 euróért prémium csomagot kapunk 100 GB tárhellyel. Ezen kívül fotóügynökségeknek is kínálnak korlátlan csomagot.