Nikkor 180-400mm f/4E TC1.4 FL ED VR

0

A Nikon bejelentette új objektívét, a Nikkor 180-400mm f/4E TC1.4 FL ED VR modellt, amely a Nikon történelmében elsőként kínál beépített telekonvertert is.

Az objektív hátulján lévő telekonverter kapcsoló segítségével aktiválhatjuk az 1,4×-ezőt, amelynek köszönhetően 252-560mm-es gyújtótávolságú, f/5,6 objektívet kapunk.
A Nikkor 180-400mm f/4E TC1.4 FL ED VR, mint nevéből is látható, elektromágneses blendevezérléssel rendelkezik, belsejében alacsony szórású lencsetagot is felhasználtak, méghozzá nem kevesebb, mint 8 darabot (ezen kívül 1 fluorit lencse is a tökéletesebb képminőséget szolgálja).

Az optikai stabilizátor 4 Fé előnyt kínál, így 400 mm-es gyújtótávolságnál akár kézből is fotózhatunk 1/25 mp záridővel.
A mintegy 3,6 kg-os objektív elé szűrőket nem tekerhetünk fel, de ha szükségünk van szűrő használatára, akkor a hátsó szűrőtartót használhatjuk, amely 40,5 mm-es becsúsztatható szűrőket fogad. A könnyebb használat érdekében állvány gyűrűt és puha hordtáskát is kapunk az időjárásálló szigetelésekkel is ellátott objektívhez.

A Nikon ezen objektívének alkalmazásakor a Nikon 153 fókuszpontos profi DSLR vázainál (D5, D500, D850) a gép külső keresztszenzorait használva szélesebb AF lefedettséget kapunk, ehhez azonban elsőként firmware frissítést kell majd eszközölnünk a vázakon.

A telezoom további műszaki paraméterei az objektív adatlapján olvashatók, amelynek linkje hírünk alatt érhető el.

Az AF-S Nikkor 180-400mm F4E TC1.4 FL ED VR objektív márciustól lesz kapható, ára 12.400 amerikai dollár lesz.


Sajtóközlemény:

A NIKON KITERJESZTETT FUNKCIÓJÚ TELEOBJEKTÍVJE SPORT- ÉS TERMÉSZETFOTÓZÁSHOZ

Amszterdam, Hollandia, 2018. január 9.: A Nikon bemutatja az AF-S NIKKOR 180–400mm f/4E TC1.4 FL ED VR objektívet, az első teleobjektívet a NIKKOR sorozatból, amely beépített 1,4x telekonverterrel rendelkezik. A mindig éles és mindig stabil zoomobjektív 560 mm-es elérést biztosít az olyan események fényképezéséhez, amelyek ezt megkövetelik.

Akár a stadionban, akár a hegyvidéken fényképez, az AF-S NIKKOR 180–400mm f/4E TC1.4 biztosítja, hogy az összes lehetőséget kiválóan kihasználhassa a terepen. A masszív, jól elhelyezett karral könnyen és kényelmesen aktiválható a telekonverter. A fotós a 180–400 mm (f/4) gyújtótávolság-tartományt 560 mm-re (f/5,6) növelheti anélkül, hogy változtatnia kellene a fényképezőgép fogásán, vagy el kellene vennie a szemét a keresőtől. A korszerű optikai felépítés biztosítja, hogy a fotósok kiterjeszthetik az elérési távolságot az élesség bármilyen romlása nélkül. A Nikon rázkódáscsökkentő (VR) rendszere négylépcsős előnyt nyújt akkor is, ha a telekonverter be van kapcsolva. A SPORT VR megbízhatóan követi a gyorsan mozgó tárgyakat, a korszerű autofókusz pedig villámgyorsan élesre állítja a témát. A még jobb ergonómia érdekében a zoom- és fókuszgyűrűk megszokott sorrendjét megfordítottuk a jobb kiegyensúlyozás érdekében, a fluorit objektívelemnek köszönhetően pedig kisebb az objektív súlya.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmarketing-menedzsere szerint: „Ez a teleobjektív a sport- és természetfotósok igényei szerint készült, akik nagy távolságból szeretnek fotózni. Az optikai technológiában bekövetkezett fejlődésnek köszönhetően nagyobb sokoldalúság és nagyobb távolságok érhetők el a súly és teljesítmény terén szükséges kompromisszumok nélkül. Nem kell olyan gyakran objektívet cserélni, így kevesebb lesz a kihagyott fotózási lehetőség is a terepen.”

Főbb jellemzők
Beépített 1,4x telekonverter: a 180–400 mm (f/4) gyújtótávolság-tartomány 560 mm-re növelhető (f/5,6).
Minden gyújtótávolságnál éles: a kép teljes területén és a teljes zoomtartományban remek képélességet biztosít még maximális rekesznyílás mellett is.
Stabil működés gyors mozgásnál is: a VR lehetővé teszi akár négy lépésközzel rövidebb záridők alkalmazását is.1 A SPORT VR megbízhatóan követi a gyors mozgású témákat.
Mindig a célon: a továbbfejlesztett AF-követés lépést tart a gyors mozgású témákkal. Az elektromágneses rekesz pontos expozíciót biztosít nagy képkockasebességgel készített felvételek mellett is.
Terepre kész: az objektívváz minden mozgó része időjárásálló tömítéssel van ellátva. A fluorbevonat aktívan taszítja a vizet, a port és a szennyeződéseket a képminőség feláldozása nélkül.

1 A CIPA szabványai alapján