Találkozás az új videóguruval: Panasonic Lumix DC-GH5S

0

A Panasonic a CES 2018 szakmai kiállítás és vásár első napján bejelentette új, videográfusoknak és filmeseknek szánt mikro NégyHarmados vázát, a Panasonic Lumix DC-GH5S modellt. Az új géppel a magyar sajtó képviselői még decemberben megismerkedhettek egy zártkörű rendezvényen.

Bár írhattuk volna azt is, hogy új fényképezőgéppel, hiszen fotózni is lehet a GH5S-sel, viszont 10 Mpixeles szenzora miatt ezzel a funkcióval vélhetően kevesebben élnek majd. Az új, visszafogott felbontású Multi Aspect szenzornak köszönhetően a nagy érzékenységgel rögzített videók képzaja is alacsony marad, emellett azonban a széles formátumú felvételek sem csupán képkivágással készülnek, hanem azonos látószöget adnak.

A szenzor pixelei 1,96× nagyobbak, mint a GH5 esetében, a dupla érzékenység vezérlés pedig még alacsonyabbá teszi a képzajt azáltal, hogy a nagy érzékenység eléréséhez külön áramköröket használnak. A gép alapérzékenysége egyébként ISO160, de ezt kiterjeszthetjük lefelé ISO80-ra, míg felfelé akár ISO204800 is elérhető.


A videózás terén több ponton is előrébb lépett a gép, Cinema 4k módban 60 kép/mp-es frissítés a maximum, míg Full HD esetében akár 240 kép/mp is választható (2 kép/mp a minimum). A többkamerás felvételkészítéshez Time Code ki és bemenet is elérhető, így a felvételek szinkronizálása gyerekjáték lesz. A mozgóképek természetesen ezúttal is menthetők 10 bites színmélységű, 4:2:2 almintavételezésű formátumban, akár Long GOP, akár ALL-I tömörítéssel, így bőséges információtartalom áll majd rendelkezésre.

A maximális képminőség és utómunkázhatóság érdekében előre telepítették a V-logL mentési lehetőséget, így a videók utólagos gradálására is van lehetőség.

A hangminőség maximalizálására pedig a sztereó mikrofonon túl egy referencia zaj mikrofont is használhatunk, amelynek köszönhetően a gép mechanikai zajai könnyedén kiszűrhetők.

Átdolgozták a hőelvezetést is, így nyílt lehetőség arra, hogy korlátlan hosszú videófelvételt is készíthessünk a túlmelegedés problémája nélkül.

A fókuszrendszer maradt a GH5-ben már megismert 225 mezős DFD (Depth from Defocus), az érzékenységét azonban duplájára növelték, így a GH5S már -5 Fé megvilágításnál is használható (megfelel egy negyed Hold által adott megvilágításnak, ami ISO100 érzékenység mellett F2,0 fényerejű objektívvel 2 perces záridőt igényelne).

A decemberben tartott Panasonic GH5S bemutatón megbizonyosodhattunk róla, hogy a gép valóban minimális képzajjal rögzít nagy érzékenységen, ehhez összehasonlításképpen egy Sony Alpha 7S II géppel, ugyanott felvett anyaggal is összevethettük a GH5S felvételeit, meggyőző eredményt kaptunk.
Nem mellékes ezen kívül a gördülő zár (rolling shutter) működéséből adódó jello effektus csökkentéséért tett erőfeszítés sem, amelyre szintén láthattunk példákat. Itt is a Sony Alpha 7S II-vel hasonlítottuk össze:

Jól látható, hogy a GH5S mennyivel gyorsabb képkiolvasással dolgozik, amely a gyorsan mozgó tárgyak esetében is alig okoz torzulást.

A bemutatón főképp a technikai részletekkel ismerkedhettünk meg, erről a hírünk alatt található, a prezentáció diáinak fotóiból lehet többet megtudni (a terem sajnos elég világos volt, de igyekeztünk valamelyest fogyasztható képeket készíteni, a vegyes környezeti fények és a kis kontraszt miatt azonban néhol torzultak a színek, elnézést érte).

A Panasonic Lumix DC-GH5S e hó végétől lesz kapható, ára 2500 amerikai dollár lesz.

A Panasonic Lumix DC-GH5S főbb jellemzői:

 • Képérzékelő: 10,2 Mpixel, FourThirds formátumú Live MOS szenzor
 • Dual ISO képesség, alacsony képzaj nagy érzékenységen is, 1,5 Fé-kkel (+9,7 dB-lel) jobb jel/zaj arány
 • Érzékenység: ISO160-51200 1/3 Fé lépésekben, kiterjeszthető ISO80, ISO102400 és ISO204800 értékekre
 • Objektív: mikro NégyHarmad (mFT) bajonett
 • 200.000 expozícióval tervezett zárszerkezet
 • 3,68 millió képpontos OLED elektronikus kereső, 0,76×-es nagyítás, 120 kép/mp képfrissítés
 • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
 • 12 és új 14 bites RAW formátum
 • LCD: 3,2″, 1,62 millió képpontos (RGBW – 780×520 pixel), 3:2 oldalarányú, kihajtható és elfordítható, érintésérzékeny
 • éjszakai módú kijelzés (csökkentett világosság és piros téma)
 • Cinema 4k (4096×2160), Ultra HD videórögzítés (24-60 kép/mp) korlátlan ideig
 • változtatható képfrissítés 2 kép/mp-től, C4K és UltraHD max. 60 kép/mp-ig, Full HD videófelvétel akár 240 kép/mp-ig
 • 10 bites 4:2:2 rögzítés UHS-II memóriakártyára, LongGOP és ALL-I tömörítés
 • tömörítetlen HDMI kimenet
 • 225 mezős DFD (Depth from Defocus) fókuszrendszer, -5 Fé érzékenység, testreszabható AF csoportok és AF követési érzékenység
 • 7 vagy 8 kép/mp-es sorozatfelvétel folyamatos fókusszal (14 és 12 bites RAW), 11 vagy 12 kép/mp rögzített fókusszal (14 és 12 bites RAW)
 • 8 Mpixeles 4k Photo mód 30 vagy 60 kép/mp sebességgel
 • dupla SD/SDHC/SDXC kártyahely, UHS-II támogatás
 • csökkentett gördülő zár torzítás (jello effektus)
 • V-LogL és 4k HDR hybrid Log Gamma mentés, 12 Fé dinamika átfogás
 • Time-Code ki/bemenet (a vakuszinkron csatlakozónál)
 • vonali és mikrofon bemenet
 • anamorfikus objektívek támogatása (oldalarány korrekció élőképen és lejátszásnál)
 • videó oldalarány segédvonalak
 • zebra
 • zársebesség megjelenítése kifejezetten filmeseknek
 • világosság szint beállítása 10 bites módhoz
 • Li-ion akkumulátor

A részletes specifikációt adatlapunk tartalmazza, amelynek linkje hírünk alatt található.

Sajtóközlemény:


A világ első Cinema 4K 60p/50p videót rögzítő digitálistükör nélküli fényképezőgépe*1
Az új LUMIX DC-GH5S kiváló, magas fényérzékenységű teljesítménnyel
4:2:2 10 bites*2 videófelvételre és korlátlan rögzítési időtartamra képes

*1 A Digital Cinema Initiatives (DCI) által meghatározott Cinema 4K (C4K:4096×2160) felbontásnak megfelelő digitálistükör nélküli fényképezőgépek között (2018. január 8-i állapot). Egy Panasonic tanulmány eredménye alapján.
*2 4:2:0 8-bites felvétel C4K 60p/50p és 4K 60p/50p felbontással SD-memóriakártyán

A Panasonic büszkén mutatja be új, tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépét, a LUMIX GH5S-t, amely továbbfejlesztett videórögzítési funkciókkal és megnövelt képminőséggel rendelkezik gyengébb fényviszonyok között. A professzionális filmkészítők számára tervezett és fejlesztett LUMIX GH5S az eddigi legnagyobb érzékenységgel és legkiválóbb képminőséggel rendelkező LUMIX fényképezőgép.

Az új, 10,2 megapixeles Dual Native ISO technológiával és Venus Engine képfeldolgozóval működő Digital Live MOS képérzékelő a kép legsötétebb részeit is élethűen jeleníti meg, akár ISO 51200 érzékenységgel. A több képarányt kezelő képérzékelő megfelelő kapacitással rendelkezik, hogy azonos látószöget nyújtson azonos gyújtótávolságnál, 4:3, 17:9, 16:9 és 3:2 képaránynál is. Az képérzékelő támogatja a 14-bites RAW formátumú felvételeket is, nagyobb rugalmasságot biztosítva a professzionális RAW szerkesztési munkafolyamatoknál.

A LUMIX GH5 a világ első olyan digitális tükör nélküli fényképezőgépe*1, amely 4K 60p/50p felbontással képes videót rögzíteni. Ezenfelül a LUMIX GH5S azzal is új fejezetet nyitott, hogy a világ első 4K 60p/50p videorögzítését nyújtja Cinema 4K (4096×2160)*2 felbontásban. A fényképezőgép ráadásul belső 4:2:2 10-bites videórögzítésre*3 is alkalmas, amely a filmkészítésnél használt, élethű színmegjelenítést biztosító színminta-vételezés. A LUMIX GH5S 4:2:2 10-bites 400-Mbps All-Intra tömörítéssel Cinema 4K 24p és 4K 30p/25p/24p felbontással, valamint 200-Mbps All-Intra tömörítéssel Full HD felbontásban is rögzít videókat. Sem a Full HD, sem a 4K videóknál nincs korlátozva*4 a felvétel időtartama. A LUMIX GH5S Fotóstílus (Photo Style) üzemmódban megfelel a Hybrid Log Gamma (HLG) alkalmazásával készített 4K HDR felvételek követelményeinek. HLG-hez rendelkezésre áll egy alacsony bitrátájú 4K HEVC felvételi mód is, amellyel a videók lejátszhatók olyan, a HEVC tömörítési formátummal kompatibilis audiovizuális készülékeken, mint, amilyenek a Panasonic 4K HDR televíziók.

A VFR (Variable Frame Rate) funkcióval a felhasználók lassított vagy gyorsított videót készíthetnek C4K/4K (60 fps, maximum 2.5x lassított 24p-ben) és FHD (240 fps, maximum 10x lassított 24p-ben) felbontásban. A fényképezőgép gyárilag tartalmazza a V-LogL adatokat, hogy a felhasználóknak ne kelljen külön megvásárolni a frissítési szoftverkulcsot. A LUMIX GH5S kompatibilis az Időkód BE/KI (Time Code IN/OUT) funkcióval. A gyári csomagolásban lévő BNC átalakító kábellel és BNC kábellel, valamint a vakuszinkronizáló aljzattal beállított időkód-szinkronizálás segítségével egyszerűen megvalósítható a több fényképezőgéppel rögzített felvételek nemlineáris idővonalas szerkesztése. A 3,5 mm-es mikrofoncsatlakozó támogatja a LINE bemenetet.
A DFD (Depth From Defocus) technológia*5 és az ultragyors jelfeldolgozás lehetővé teszi a rendkívül gyors, körülbelül 0,07 másodperc*6 alatti autofókuszt és 12 (AFS) / 8 (AFC) fps-t ér el a 12-bites RAW, valamint 11 (AFS) / 7 (AFC) fps-t a 14-bites RAW formátumú sorozatfelvételnél. A pontos fókuszálást 225 fókuszterület, követő AF (Tracking AF) és precíziós AF (Pinpoint AF) segíti. A 4K FOTÓ funkció 60 képkocka/másodperc sebességű sorozatfelvétel készítését teszi lehetővé 8 megapixel egyenértékű felbontásban.

A gyenge fényviszonyok között is kiválóan teljesítő LUMIX GH5S a nagyobb fényérzékenységnek és a képérzékelő optimális kalibrálásának köszönhetően -5 fényértékkel jobb teljesítményt nyújt a Low Light AF üzemmódban. A Live View Boost is egy hasznos funkció, amely a fényérzékenység kizárólag élő nézőképben való megnövelésével lehetővé teszi a kompozíció megtekintését akár teljes sötétben is. Éjszakai Üzemmódban (Night Mode) a menü kezelőfelülete vörös megvilágítást kap, amely sötétben kellemesebb a szemnek. Az MF segéd (MF assist) nagyítási arányát a szokványos 10x-ről 20x-re növelték, ami különösen a csillagászati fényképezésnél praktikus.

Hogy kellően bírja a kemény terepi igénybevételt, a GH5S első és hátsó váza magnéziumöntvényből készült és nem csupán cseppálló*7, de a pornak és -10 Celsius fokig a fagynak is ellenáll. A GH5S kettő SD memóriakártya-foglalattal rendelkezik, amelyek kompatibilisek a nagy sebességű és kapacitású UHS-II és Video Speed Class 60 szabványokkal. A felhasználók Relay Recording, Backup Recording vagy Allocation Recording üzemmódok közül rugalmasan választhatnak felvételi módot. HDMI A típusú csatlakozó is rendelkezésre áll.

A GH5S fényképezőgép élőképes keresője (Live View Finder – LVF) elképesztő, körülbelül 1,52x / 0,76x (35 mm-es rendszer egyenértéke) nagyítási arányt biztosít, amely zökkenőmentes megjelenítést nyújt 120 fps-sel. A rendkívül precíz és gyors OLED (Organic Light-Emitting Diode) kijelző 3 680K képpontos felbontást és 100%-os látómezőt biztosít. A kettős tárcsákon kívül egy több irányban működtethető joystick segíti a rugalmas és felhasználóbarát működtetést.

A GH5S Bluetooth és Wi-Fi® kapcsolattal is rendelkezik, hogy rugalmasabban lehessen megosztani a fotózási élményeket, valamint azonnal és egyszerűen lehessen képeket továbbítani. A Bluetooth 4.2 kompatibilitás (az ún. BLE: Bluetooth Low Energy) lehetővé teszi az okostelefonhoz vagy tablethez történő azonnali csatlakozást minimális energiafogyasztás mellett. A hagyományos 2,4GHz-es (IEEE 802.11b/g/n) Wi-Fi kapcsolaton felül a még biztonságosabb és stabilabb 5GHz-es (IEEE802.11ac)*8 Wi-Fi kapcsolat is rendelkezésre áll.

A külön megvásárolható DMW-BGGH5 pótakkumulátoros markolattal hosszabb üzemidő és stabilabb tartás biztosítható. A DMW-XLR1 XLR mikrofon adapter (külön megvásárolható) nagy felbontású hangfelvételt*9 tesz lehetővé külső XLR mikrofonnal.

Az új LUMIX GH5S további innovációkkal gazdagítja a kreatív munkafolyamatokat, és új csúcsokat ér el a gyenge fényviszonyok között kiváló minőségben készített képeivel, amelyek nagyban bővítik a videókészítők rendelkezésére álló lehetőségeket.


*14K 60p/50p (digitálistükör nélküli fényképezőgépnél), 4:2:2 10-bites (cserélhető objektíves digitális fényképezőgépnél) (2017. január 4-i állapot)
*2 A Digital Cinema Initiatives (DCI) által meghatározott Cinema 4K (C4K:4096×2160) felbontásnak megfelelő tükör nélküli digitális fényképezőgépek között (2018. január 8-i állapot). Egy Panasonic tanulmány eredménye alapján.
*3 4:2:0 8-bites felvétel C4K 60p/50p és 4K 60p/50p felbontással SD memóriakártyán
*4Amíg az SD memóriakártya tárhelye el nem fogy vagy az akkumulátor le nem merül.
*5 A kontraszt autofókusz és a DFD technológia együttes alkalmazása csak a Panasonic Micro Four Thirds objektívekkel működik.
*6AFS (egyszerű autofókusz) módban, széles végállásban H-ES12060 objektívvel (CIPA).
*7A cseppálló kifejezés azt jelenti, hogy a fényképezőgép az általánosnál magasabb szintű védelmet nyújt minimális mennyiségű nedvesség, víz vagy por ellen. A cseppállóság nem jelent garantált védelmet arra az esetre, ha a fényképezőgépet közvetlenül víz éri.
*8 Az 5 GHz-es Wi-Fi sáv egyes országokban nem elérhető.
*9Csak MOV formátumban

• Mozgókép felvétele / 4K FOTÓ felvétel
– [AVCHD] vagy [MP4 (28 Mbps alatt)] formátumú mozgóképfelvételhez használjon „Class 4” SD sebességkategóriájú vagy annál gyorsabb memóriakártyát.
– [C4K/4K], [MOV] vagy [4K FOTÓ] üzemmódban történő [MP4] formátumú mozgóképfelvételhez használjon „UHS-I / UHS-II UHS Speed Class 3 (U3)” SD sebességkategóriájú memóriakártyát.
(Az SD sebességkategória a folyamatos írásra vonatkozó sebességszabvány.)
– MP4 mozgóképek [MP4] üzemmódban [C4K/4K] felbontással:
– SDHC memóriakártya használatánál: Megszakítás nélkül folytathatja a felvételt, akkor is, ha a fájl mérete meghaladja a 4 GB-ot, de a videofájl több részletben kerül rögzítésre, amelyek külön-külön játszhatók majd le.
– SDXC memóriakártya használatánál: Megszakítás nélkül folytathatja a felvételt, akkor is, ha a fájl mérete meghaladja a 96 GB-ot vagy a 3 óra 4 perc időtartamot, de a videofájl több részletben kerül rögzítésre, amelyek külön-külön játszhatók majd le.
– MP4 mozgóképek [MP4] üzemmódban [C4K/4K] felbontással:
Megszakítás nélkül folytathatja a felvételt, akkor is, ha a fájl mérete meghaladja a 4 GB-ot vagy a 30 perces időtartamot, de a videofájl több részletben kerül rögzítésre, amelyek külön-külön játszhatók majd le.

•[C4K/4K 60p][C4K/4K 50p] videokimenethez használjon HDMI logóval ellátott HDMI 2.0 kábelt, amelynek a leírásában szerepel, hogy „4K kompatibilis”.

1. A LUMIX történelmének legmagasabb fényérzékenységét és legkiválóbb képminőségét nyújtó fényképezőgép új képérzékelővel
Az új LUMIX GH5S fejlesztésénél a 10,2 millió valós pixelszámmal rendelkező, Dual Native ISO technológiát és Venus Engine képfeldolgozót alkalmazó Live MOS képérzékelővel a legkiválóbb képminőség elérése volt a cél a nagy fényérzékenységű videófelvételeknél. A professzionális Panasonic Varicam modellekben is használt Dual Native ISO technológia két külön ISO kör között teremt összeköttetést. Általában a zaj az érzékenység emelkedésével arányosan nő az egyszeres natív ISO-t alkalmazó képérzékelőknél. A GH5S-ben található új, Dual Native ISO technológiával rendelkező érzékelő az erősítés feldolgozása előtt az érzékenységnek megfelelő optimális kör kiválasztásával minimális szintre csökkenti a zajképződést. Ennek eredménye, hogy akár 51200-as ISO érzékenységgel is képes felvételt készíteni. A Dual Native ISO technológiát manuálisan lehet állítani LOW (ISO 160-800) és HIGH (ISO 800-51200) érték között.

A több képarányt kezelő képérzékelő megfelelő kapacitással rendelkezik, hogy azonos látószöget nyújtson azonos gyújtótávolságnál, 4:3, 17:9, 16:9 és 16:9 képaránynál is.

A nagy fényérzékenységű MOS képérzékelő és a Venus Engine képfeldolgozó együtt villámgyorsan olvassa ki a teljes mértékben digitális jeleket, így minden egyes képkocka kimagasló képminőséggel készül el. A jelolvasási sebesség 1,3x* mértékben gyorsult az új Digital Live MOS képérzékelőben, és a gyors jelolvasás a gördülő-zárhatást is csökkenti videofelvétel közben vagy elektronikus zár használatánál.

A képérzékelő támogatja a 14-bites RAW formátumú felvételeket is, nagyobb rugalmasságot biztosítva a professzionális RAW szerkesztési munkafolyamatoknál.

* A LUMIX GH5-tel összehasonlítva

2. Professzionális követelményeknek megfelelő, kimagasló videórögzítési teljesítmény
A LUMIX GH5 volt a világ első*1 tükör nélküli fényképezőgépe, amely 4K 60p/50p videófelvételt készített, az új GH5S viszont már C4K 60p / 50p minőségben is képes videót rögzíteni*2. A fényképezőgép ráadásul belső 4:2:2 10-bites videórögzítésre*3 is alkalmas, amely a filmkészítésnél használt, élethű színmegjelenítést biztosító színminta-vételezés. A felhasználók szabadon választhatnak a MOV, MP4, AVCHD Progressive és AVCHD formátumok között, amelyeket a felhasználástól függően [1. ábra] különböző kamerasebességgel használhatnak, és a felvételek időtartama sincs korlátozva*4 se Full HD-ban, se 4K videónál. A LUMIX GH5S 4:2:2 10-bites 400- Mbps All-Intra tömörítéssel Cinema 4K 24p és 4K 30p/25p/24p felbontással, valamint 200-Mbps All-Intra tömörítéssel Full-HD felbontásban is rögzít videókat. A professzionális felhasználók számára a rendszerfrekvencia is rugalmasan állítható 59,94Hz / 50,00 Hz / 24,00 Hz között. A LUMIX GH5S megfelel a 4K HDR videófelvételek követelményeinek. A HDR (High Dynamic Range) képes megjeleníteni egy kép sötét és világos részeit olyan formában, ahogyan azt az emberi szem is látja. A kamera a videókat egy adott gammagörbével rögzíti, ami kompatibilis az ITU-R BT.2100-zal, és a felhasználók mostantól a Hybrid Log Gammát (HLG) is választhatják a [Photo Stlye]/[Fotóstílus] beállításnál. Ez utóbbit nem csak 4K/FHD felbontással, hanem 10-bites videórögzítési üzemmódokban is lehet használni. HLG-hez rendelkezésre áll egy alacsony bitrátájú 4K HEVC felvételi mód is, amellyel a videók lejátszhatók olyan, a HEVC tömörítési formátummal kompatibilis audiovizuális készülékeken, mint amilyenek a Panasonic 4K HDR televíziók.

A videós műfaj kifejezési eszköztárának bővítéséhez több effekt is rendelkezésre áll a LUMIX GH5S-en. A VFR (Variable Frame Rate – változtatható kamerasebesség) funkcióval a felhasználók lassított vagy gyorsított videót készíthetnek C4K/4K (60 fps, maximum 2.5x lassított 24p-ben) és FHD (240 fps, maximum 10x lassított 24p-ben) felbontásban [2. ábra]*5. A gyorsított videónál a legkisebb kamerasebesség 2 képkocka/másodperc. A Fókuszátvitel (Focus Transition) funkció az előzetes beállításnak megfelelően automatikusan helyezi át a fókuszt egyik témáról a másikra. Statikus jelenetnél ez vizuális vezetést ad a célalanyhoz vagy mozgáshoz.

A V-LogL már gyárilag megtalálható a LUMIX GH5S-en. A Log formátumú felvétel rendkívüli rugalmasságot és az utómunkálatok során történő színszerkesztéshez nagyobb dinamikus tartományt biztosít. A V-Log L funkció a logaritmikus karakterisztikát 12 állásra terjeszti ki. A Rec.709 szabvány szerinti LUT (Look Up Table – színhivatkozási táblázat) gyárilag megtalálható a fényképezőgépen, a felhasználók pedig VLT formátumban személyre is szabhatják. A felvételt a LUT megjelenítésével nem csak az élőképpel lehet megnézni, hanem a V-LogL View Assist funkcióval lejátszás közben is. Videórögzítésnél a filmkészítési szempontból hasonló gammabeállítási tulajdonságokkal rendelkező “Cinelike D” és “Cinelike V” is elérhető a Fotóstílus menüpontban. A LUMIX GH5S „Like709” funkciót is biztosít a HDTV-vel való kompatibilitáshoz. „Like709” beállításnál aktív a Könyökbeállítás (Knee Control) is. Mostantól a V-LogL és a Like709 is használható a Késleltetett exponálási (Time Lapse Shot) üzemmód megadott időközönként készített felvételeinél.

A LUMIX GH5S kompatibilis az Időkód BE/KI (Time Code IN/OUT) funkcióval, amelyet a gyári csomagolásban lévő BNC átalakító kábellel és BNC kábellel, valamint a vakuszinkronizáló aljzattal együtt lehet használni. Így egyszerűen megvalósítható a több fényképezőgéppel rögzített felvételek nemlineáris szerkesztése. A 3,5 mm-es mikrofoncsatlakozó támogatja a LINE bemenetet. Ez lehetővé teszi a hangfelvételt egy külső audioeszközről, amivel még hatékonyabbá válik a videókészítés.

Olyan praktikus eszközök is rendelkezésre állnak, mint a Waveform Monitor és a Vector Scope. HDMI A típusú csatlakozó is megtalálható. A HDMI kábelhez egy kábelrögzítőt is mellékeltek a LUMIX GH5S-nél, hogy forgatás közben véletlenül se essen ki a kábel.

Ezenfelül a LUMIX GH5S egy külön mikrofonnal is rendelkezik, amely a fényképezőgépben és az objektívben az elmozdulások által keltett zajt figyeli és szűri. Ez -10dB-lel csökkenti a mechanikus zajt, hogy még tisztább és minőségibb legyen a hangfelvétel.

*14K 60p/50p (tükör nélküli fényképezőgépnél), 4:2:2 10-bites (cserélhető objektíves fényképezőgépnél) (2017. január 4-i állapot)
*2 A Digital Cinema Initiatives (DCI) által meghatározott Cinema 4K (C4K:4096×2160) felbontásnak megfelelő tükör nélküli fényképezőgépek között (2018. január 8-i állapot). Egy Panasonic tanulmány eredménye alapján.
*3 4:2:0 8-bites felvétel C4K 60p/50p és 4K 60p/50p felbontással SD memóriakártyán
*4Amíg az SD memóriakártya tárhelye el nem fogy vagy az akkumulátor le nem merül.
*524p lejátszásnál. A hatás értéke a felvétel formátumától és frekvenciájától függ. A látószög szűkül 204 vagy annál nagyobb kamerasebesség használatakor.

3. Kiemelkedően gyors és pontos autofókusz és kiváló követési teljesítmény
A DFD (Depth from Defocus) technológia*1 két eltérő élességi szintű kép kiértékelésével és a használatban lévő objektív optikai tulajdonságainak kiolvasásával határozza meg a kép alanyának távolságát. A Panasonic a kontraszt AF és a DFD technológia együttes használatával villámgyors és kitűnő pontosságú autofókuszt valósított meg. A LUMIX GH5S-ben rendkívül gyors, körülbelül 0,07 másodperc*2 az autofókusz és 12 (AFS) / 8 (AFC) fps-t ér el a 12-bites RAW, valamint 11 (AFS) / 7 (AFC) fps-t a 14-bites RAW formátumú sorozatfelvételnél. A LUMIX GH5S-ben a továbbfejlesztett DFD technológia még pontosabb követő fókuszt biztosít videófelvétel közben.

A gyenge fényviszonyok között is kiválóan teljesítő LUMIX GH5S a nagyobb fényérzékenységnek és a képérzékelő optimális kalibrálásának köszönhetően -5 fényértékkel jobb teljesítményt nyújt a Low Light AF üzemmódban. A Venus Engine nagy teljesítményű képfeldolgozásának köszönhetően a LUMIX GH5S Deep Learning (gépi mély tanulás) technológiát alkalmaz, amely a megszokott arc és szem felismerésen túl az emberi testet is érzékeli. A pontos fókuszálást 225 fókuszterület mellett arc/szem felismerés, követő AF (Tracking AF), 1-területes AF (1-area AF) és precíziós AF (Pinpoint AF) segíti. A felhasználók 225 fókuszterületet rendezhetnek csoportba, amit aztán az adott kompozíciónak megfelelően tetszőlegesen mozgathatnak és átméretezhetnek. A fókuszálási műveletek egyszerűen vezérelhetők a hüvelykujjnál elhelyezettjoystickkel, így akár az élőképes kereső használata közben sem kell a fotósnak a szemét levennie a témáról vagy az ujját a kioldó gombról. A LUMIX GH5S-en egyéni autofókusz beállításokat is meg lehet adni (AF Custom Settings), amelyen belül a felhasználók módosíthatják az autofókusz érzékenységét (AF Sensitivity), az autofókusz-területek közötti váltás érzékenységét (AF Area Switching Sensitivity) és a mozgó tárgyak előrejelzésének szintjét (Moving Object Prediction Level). A leggyakrabban használt beállításokat négy különböző sablonba lehet elmenteni.

A 4K FOTÓ funkció 60 képkocka/másodperc sebességű sorozatfelvétel készítését teszi lehetővé 8 megapixel egyenértékű felbontásban. A szituációtól függően három különböző üzemmódban lehet használni a 4K FOTÓ funkciót: 4K Sorozatkép, 4K Sorozatkép (Start/Stop), 4K Elő-sorozatkép. A felhasználók a megszokott egyenkénti képkészítés mellett az adott szituációhoz legjobban illő sorozatfelvételi módot is választhatják a legnagyobb felbontás mellett.

A Live View Boost is egy hasznos funkció, amely a fényérzékenység kizárólag élő nézőképben való megnövelésével lehetővé teszi a kompozíció megtekintését akár teljes sötétben is. Az MF segéd (MF assist) nagyítási arányát a szokványos 10x-ről 20x-re növelték, aminek köszönhetően csillagászati fényképezésnél például kényelmesen lehet fókuszálni egy apró csillagra.

*1 A kontraszt autofókusz és a DFD technológia együttes alkalmazása csak a Panasonic Micro Four Thirds objektívekkel működik.
*2AFS (egyszerű autofókusz) módban, széles végállásban H-ES12060 objektívvel (CIPA), LVF120 fps beállítással.

4. Megbízható, strapabíró kialakítás a komoly kültéri igénybevételhez
A fényképezőgép első és hátsó váza magnéziumöntvényből készült, hogy ellenálljon a komoly kültéri igénybevételnek. Masszív kialakításának és az illesztések, programtárcsák és gombok szigetelésének köszönhetően a LUMIX GH5S nem csupán cseppálló*, de a pornak és az akár -10 Celsius fokos fagynak is ellenáll.

A zár körülbelül 200 000 ciklust is kibír. A leggyorsabb 1/8000 másodperces záridővel a spontán pillanatokat és a gyorsan mozgó tárgyakat is lencsevégre lehet kapni, illetve gyors objektívek is használhatók teljesen nyitott rekesszel akár kültéren is, a megragadó „bokeh hatás” eléréséhez. A külső vaku akár 1/250 másodperces záridővel is szinkronizálható.

A LUMIX GH5S kettő SD-memóriakártya-foglalattal rendelkezik, amelyek kompatibilisek a nagy sebességű és kapacitású UHS-II és Video Speed Class 60 szabványokkal. A felhasználók a Relay Recording, Backup Recording vagy Allocation Recording felvétel üzemmódok közül rugalmasan választhatnak felvételi módot. Relay Recording üzemmódban, ha elfogy az első foglalatban lévő SD-memóriakártya tárhelye, az adatok mentése a második foglalatban lévő memóriakártyán folytatódik. A Backup Recording üzemmódban a fényképezőgép első és a második foglalatban lévő SD-memóriakártyára is elmenti ugyanazt az adatot. Az Allocation Recording felvétel üzemmódban az adat a tartalom típusától (RAW, JPEG, 4K FOTÓ vagy videoadat) függően az arra kijelölt SD-memóriakártyára íródik. Tehát, például a felhasználók tárolhatják a fotókat az első foglalat SD-memóriakártyáján és a videókat a második foglalatban lévőn. Ráadásul mindkét foglalat rendelkezik státuszjelző fénnyel, így egy pillantás alatt megállapítható, melyik SD-memóriakártyára ír a fényképezőgép, és melyik távolítható el a foglalatból.

A LUMIX GH5S fényképezőgép élőképes keresője (Live View Finder – LVF) elképesztő, körülbelül 1,52x / 0,76x (35 mm-es rendszer egyenértéke) nagyítási arányt biztosít. A rendkívül precíz és gyors OLED (Organic Light-Emitting Diode) kijelző 3 680 K képpontos felbontást és 100%-os látómezőt nyújt. Az OLED technológiával az LVF folyamatos, 120 képkocka/másodperc sebességű képpel, kimagasló érzékenységgel, minimális, 0,005 másodpercnél kisebb késéssel, valamint 10 000:1 arányú, nagy kontraszttal biztosít kiemelkedően jó láthatóságot. A kereső képe körülbelül 21 mm-es távolságból is teljes egészében látható, így szemüveget viselő felhasználók számára is kényelmes. A megjelenített kép mindig éles, középen és a sarkokban egyaránt.

A statikus, érintésvezérelt, 3,2 hüvelykes, szabadon forgatható, 3:2 képarányú, 1620 K képpontos felbontású hátsó kijelző a látómező körülbelül 100%-át megjeleníti. A kijelző az RGB (vörös-zöld-kék) pixelek mellett fehér pixelekkel is rendelkezik, jobb láthatóságot biztosítva kültéri, napfényes körülmények között is. Felfelé és lefelé 270 fokban elforgatható, így alsó és felső szögből is egyszerűbben lehet fényképezni. A LUMIX GH5S-ben található éjszakai nézet egy enyhe háttérvilágítást ad a keresőnek. Ez lehetővé teszi, hogy a felhasználó akkor is jól lássa a témát, ha előtte sötét helyen hosszabb ideig nézte a monitort.

*A cseppálló kifejezés azt jelenti, hogy a fényképezőgép az általánosnál magasabb szintű védelmet nyújt minimális mennyiségű nedvesség, víz vagy por ellen. A cseppállóság nem jelent garantált védelmet arra az esetre, ha a fényképezőgépet közvetlenül víz éri.

5. Kibővíthető munkafolyamatok
Bluetooth 4.2 és Wi-Fi 5GHz (IEEE802.11ac)* / 2,4GHz (IEEE802.11b/g/n)

A LUMIX GH5S Bluetooth és Wi-Fi® kapcsolattal is rendelkezik, hogy rugalmasabban lehessen megosztani a fotózási élményeket, valamint azonnal és egyszerűen lehessen képeket továbbítani. Ha a fényképezőgépet olyan okostelefonhoz vagy tablethez csatlakoztatja a felhasználó, amelyre már telepítette a Panasonic saját, iOS és Android operációs rendszeren is elérhető Panasonic Image App alkalmazását, akkor a mobileszközzel távolról is vezérelheti a fényképezőgépet, képeket készíthet és oszthat meg, valamint böngészhet. Az Image App segítségével a felhasználók kiválaszthatják, milyen képminőséget kívánnak továbbítani. A Bluetooth 4.2 kompatibilitás (az ún. BLE: Bluetooth Low Energy) lehetővé teszi az okostelefonhoz vagy tablethez történő azonnali csatlakozást minimális energiafogyasztás mellett. A kapcsolat segítségével okostelefonról vagy tabletről lehet vezérelni a fényképezőgépet, és automatikus helymeghatározó GPS-címke is társítható így a fényképekhez. Ezenfelül a LUMIX GH5S beállításai is vezeték nélkül átmásolhatóak egy másik GH5S fényképezőgépre, ha egyszerre több GH5S van használatban.

A hagyományos 2,4GHz-es (IEEE 802.11b/g/n) Wi-Fi kapcsolaton felül a még biztonságosabb és stabilabb 5GHz-es (IEEE802.11ac)* Wi-Fi kapcsolat is rendelkezésre áll. A Wi-Fi nem csak az okostelefonokkal és a tabletekkel teremt biztonságos és stabil adatátvitelt, de egyéb, a helyszínen található eszközzel is gördülékeny távvezérlést tesz lehetővé. A fénykép- és videofájlok adatainak még gyorsabb átvitelt nyújt az 5 GHz-es sáv.

*Az 5 GHz-es Wi-Fi sáv egyes országokban nem elérhető.

6. Opcionális tartozékok
DMW-BGGH5 pótakkumulátoros markolat
A LUMIX GH5S kompatibilis a DMW-BGGH5 pótakkumulátoros markolattal. A tartozék kialakítása hasonlít a GH5S saját markolatához, így nyújt biztos fogást függőleges helyzetben is. A joystickkel pedig felhasználóbarát a kezelése. A fényképezőgépben és a DMW-BGGH5 markolatban lévő akkumulátor együttes használata jelentősen megnöveli az üzemidőt, ami hasznos a hosszabb fotózásoknál. A kifejezetten a LUMIX GH5/GH5S-hez kialakított DMW-BGGH5 strapabíró, csepp-*, por- és fagyálló kialakításával tökéletes egységet alkot a fényképezőgéppel.
*A cseppálló kifejezés azt jelenti, hogy a fényképezőgép az általánosnál magasabb szintű védelmet nyújt minimális mennyiségű nedvesség, víz vagy por ellen. A cseppállóság nem jelent garantált védelmet arra az esetre, ha a fényképezőgépet közvetlenül víz éri.

DMW-XLR1 XLR mikrofon adapter
A DMW-XLR1 XLR mikrofon adapter plug-in típusú adapter XLR mikrofonokhoz, amely minőségi sztereó hangfelvételt tesz lehetővé. A tartozék segítségével 4K videofelvételekhez nagy felbontású, 96 kHz/24 bites hang* biztosítható. Ideális szinkronizált hangfelvételek készítéséhez. A külön kialakított gombokkal gyorsan és közvetlenül vezérelhető. MIC, LINE és CONDENSER mikrofonok kapcsolhatók be.
*Csak MOV formátumban.

DMW-BTC13 akkumulátortöltő
A DMW-BTC13 akkumulátortöltő a mellékelt AC adapterrel csatlakozik az AC kimenetekhez, és gyorsan feltölti a DMW-BLC12 akkumulátort.

•Az Android és a Google Play a Google Inc. védjegye illetve bejegyzett védjegye.
•Az IOS ez Egyesült Államokban és más országokban a Cisco védjegye illetve bejegyzett védjegye és használata licenchez kötött.
•Az egyéb vállalat- és terméknevek az adott szervezetek védjegyei.
•Egyes tartozékok nem elérhetőek bizonyos országokban.
•A rögzített vagy nyomtatott anyagok szerzői jog által védettek, és a személyes felhasználáson kívül más célú felhasználásuk tilos, mivel az sértené a szerzői jog birtokosának jogait.
•A kialakítás és a specifikációk előzetes értesítés nélkül változhatnak.