Tovább gyorsulnak az okostelefonok kamerái

0

Akár már a Samsung Galaxy S9-ben is megjelenhet az a kameramodul, amelyet a koreai gyártó a napokban jelentett be.

A korábban napvilágot látott ISOCELL továbbfejlesztéseként létrehozott Tetracell szenzor több újítást is hoz. Egyrészt lehetővé teszi, hogy kiolvasás során négy szomszédos pixelt vonjon össze a képérzékelő, így alacsony képzajú képet létrehozva, ugyanakkor arra is van lehetőség, hogy egy exponálással többféle expozíciós idejű kép készülhessen, így a világos és sötét részeken is több részlet jelenhet meg.

A dupla fázis-érzékelő fókuszpontok a gyors élességállítást teszi lehetővé, míg a 3 rétegű FRS (Fast Readout Sensor) rétegelt technológia a gyors kiolvasásért felel.
Ez utóbbi teszi lehetővé azt is, hogy Full HD felbontásban akár 480 kép/mp-es frissítéssel is készülhessenek felvételek.
Igaz, nem ez jelenti a csúcs sebességet, hiszen a Sony Xperia XZ Premium készüléke 960 kép/mp sebességre is képes, igaz, csak HD (720p) felbontásban, azt is nagyon rövid időtartamban, Full HD-ben pedig 120 kép/mp a maximum. Ebből aztán adódik is, hogy ha a Samsung ezt beépíti a közelgő S9-ébe, akkor az sokkal inkább használható funkció lehet, mint az XZ 960 kép/mp-s HD rövid snittje.

Az új képérzékelők 1/2,6″ kialakításban, 12-16 Mpixeles felbontásban készülnek.