4k videóval: Canon EOS M50

0

A Canon igen ígéretes tükör nélküli, cserélhető objektíves vázat is bemutatott, a középkategóriás Canon EOS M50-et.


Az új MILC a legutóbbi modelleknél már alkalmazott 24 Mpixeles APS-C szenzor köré épül. A gyors automatikus élességállítást a Dual Pixel CMOS AF szolgálja, amely az EOS M5-nél is nagyobb területet fed le: vízszintesen a képterület 88%-át, függőlegesen pedig a teljeset (de ez nem minden objektívvel használható ki).

A külsőre talán leginkább az EOS M5-re hasonlító gépre nagy felbontású, 2,36 millió képpontos OLED elektronikus kereső is került, emellett pedig ez az első Canon MILC, amely teljes egészében kihajtható és elforgatható LCD-t kapott. A 3″-os LCD érintésérzékeny felülettel rendelkezik, így a gép vezérlése, kezelése még könnyebb, pl. a fókuszterületet is kiválaszthatjuk közvetlen a kijelző megérintésével, akár folyamatos sorozat mód közben is.


Szintén elsőként jelent meg Canon MILC-ben az Ultra HD videofelvétel lehetősége, amelyet viszont érdekes módon csak az üzemmódtárcsa videó állásában érhetünk el, fotó módból videofelvételt indítva max. Full HD felbontást kapunk (ez persze nem feltétlenül marad így a végleges változatban, az általunk kipróbált gép még béta firmware-ű volt).

A Canon EOS M50-ről részletes bemutatót is végignézhettünk, amelyből sok-sok olyan részletre is fény derült, amelyek általában a specifikációkban, illetve a sajtóközleményekben nem köszönnek vissza, így nagy örömmel osztjuk meg ezeket az információkat is. Elsőként nézzük felsorolás jelleggel a gép főbb képességeit, majd az erről szóló diák következnek.

A Canon EOS M50 főbb tulajdonságai:

 • 24,2 megapixeles APS-C CMOS szenzor
 • ISO100-25600 érzékenység, 1/3 Fé lépésekben
 • DiG!C 8 feldolgozórendszer
 • Dual Pixel CMOS AF fókuszrendszer (fázis-különbség érzékeléssel támogatott kontraszt alapú AF), 143 (13×11) fókuszmezővel, vízszintesen 88%, függőlegesen 100% képmező lefedettséggel (elérhető az EF-M 18-150mm f/3,5-6,3 IS STM, EF-M 28mm f/3,5 Macro IS STM, EF-M 55-200mm f4,5-6,3 IS STM és néhány EF-S és EF objektívvel)
 • az EOS M5-énél hatékonyabb témakövető fókusz
 • arcfelismerés, szem érzékeléssel: fókusz a közelebbi szemre, de ez felülbírálható (csak egyszeri fotó módban érhető el, sorozatnál és videónál nem)
 • 1 Fé-kel jobb AF érzékenység
 • kis méretű fókuszkeretnél folyamatos AF sorozatfelvételnél
 • 5×5-ös több mezős zóna AF (EOS M5-nél 3×3-as)
 • 3″-os, 1,04 millió képpontos, kihajtható és elforgatható, érintésérzékeny LCD
 • 2,36 millió képpontos elektronikus kereső
 • 7,4 vagy 10 kép/mp sorozat sebesség, előbbi folyamatos élességállítással
 • optikai hibák szoftveres korrekciója
 • automatikus megvilágítás optimalizálás, csúcsfények védelme, a korábbinál is hatékonyabban (főképp arcbőrnél)
 • újraparaméterezett élesítés
 • CR3 RAW formmátum, 14 bites színmélységgel, a CR2-énél 30-40%-kal kisebb mérettel
 • vakupapucs külső vakunak, 1/200 mp vakuszinkron idő
 • Ultra HD vagy Full HD videó, előbbi max. 25 kép/mp, utóbbi 24/25/30/50/60 kocka/mp sebességgel
 • mikrofon bemenet
 • fotók készítése videofelvétel közben
 • 8 Mpixeles képek kimentése 4k videóból, akár képkivágással
 • 4×-s lassítású slow-motion videó HD felbontásban
 • 4k (Ultra HD) time-lapse (időzített sorozatból összeállított videó) rögzítés
 • HDR képküldés HDMI kimeneten (a video nem HDR)
 • Wi-Fi, Bluetooth, NFC, fényképezőgép vezérlése okostelefonról, képek átküldése vezeték nélkül, akár fotózás közben is automatikusan
 • automatikus képszinkronizálás számítógéppel

Frissítés (02.26. 14.50): Sajnos a Canon letiltotta a prezentáció diáinak publikálását, így a galériát törölnünk kellett.

A Canon EOS M50-et áprilisban kezdik forgalmazni, a váz ára 580 euró lesz, az EF-M 15-45mm f/3,5-6,3 IS STM objektívet tartalmazó kitet 700 euróért, míg az előzőt és az EF-M 55-200mm f/4,5-6,3 IS STM objektívet is tartalmazó dupla kitet 950 euróért lehet majd megvásárolni.

Sajtóközlemény:

4K felbontású videók és remek képek a legújabb Canon tükör nélküli fényképezőjével: itt az EOS M50.

2018. február 26. – A Canon Europe ma bemutatja az EOS M50-et, az EOS M sorozat legújabb tagját, amely a Canon legintelligensebb és legfejlettebb tükör nélküli fényképezőgépe. A modern világ kalandorai számára tervezett EOS M50 a Canon első olyan tükör nélküli fényképezője, amely 4K felbontású videókat készít, Vari-Angle érintőképernyővel van felszerelve és a Canon legújabb DIGIC 8 képfeldolgozó processzorát használja.

A beépített Wi-Fi és Bluetooth® funkciónak köszönhetően számtalan kapcsolódási lehetőség áll rendelkezésre, az APS-C méretű 24,1 megapixeles CMOS szenzor gyenge fényviszonyok között is garantálja a gyönyörű lágy háttereket és a nagy felbontású felvételek élességét, a 10 képkocka/másodperces (fps) sorozatfelvétel pedig a tovatűnő pillanatok legapróbb részleteit is képes megörökíteni.
A Canon EOS M50 tökéletes választás az okostelefon kamerájával és a kompakt fényképezőgéppel már magabiztosan bánó fotósok számára, akik magasabb szintre szeretnének lépni egy pehelysúlyú és rendkívül könnyen hordozható, cserélhető objektíves fényképezőgéppel, melynek felvételeit büszkén mutogathatják majd.
A Canon EOS M50 kompakt kialakításban kínálja a DSLR minőséget, és kis mérete alkalmassá teszi arra, hogy a rázósabb kalandokra is magunkkal vigyük. A szupergyors és azonnal reagáló autofókusz rendszernek és a Dual Pixel CMOS AF zársebességnek köszönhetően gyönyörű, nagy felbontású képek és Full HD videók készíthetők, lenyűgöző mélységélesség-szabályozással, amely a témát élessé, a háttereket pedig lággyá teszi. A 24,1 megapixeles APS-C CMOS szenzorral elérhető filmes megjelenés a 4K videofelvétellel kiegészítve új dimenziókat tár fel a Full HD felbontás négyszeresét kínáló gazdag részletességgel.

Az EOS M50 a Canon legmodernebb DIGIC 8 képfeldolgozó processzorával van felszerelve, elsőként a Canon fényképezőgépek között. Az új processzor a fényképező számos funkcióját vezérli, többek között a következőket: 4K videofelvétel, 4K time-lapse és 4K képkockák 4K videókból; gyors sorozatfelvételi sebesség és standard 25,600 ISO maximális fényérzékenység, ami gyenge megvilágítás mellett is éles képeket eredményez. A DIGIC 8 képfeldolgozó processzor emellett az autofókusz, az automatikus megvilágítás-optimalizáló, a digitális lencseoptimalizáló és a csúcsfényelsőbbség funkció működését is hatékonyabbá teszi, így kiváló minőségű képeket készíthetünk, amelyek közvetlenül a fényképezőgépről megoszthatók.

Az EOS M50 merész és korszerű formatervezése a hagyományos fotózási élményt helyezi modern keretek közé nagy méretű, középen elhelyezett elektronikus keresőjével. A felhasználók bátran kísérletezhetnek a kreatív látószögekkel, nagyszerű szelfiket készíthetnek, és a 7,5 cm-es Vari-Angle érintőképernyővel könnyedén rögzíthetik a videoblogok anyagait is. A továbbfejlesztett érintőképernyős funkciók lehetővé teszik az érintéssel és húzással működő autofókusz használatát, így az autofókusz pontja intuitív módon, zökkenőmentesen állítható be anélkül, hogy a keresőt el kellene emelnie a szemétől.

Csatlakoztatás és vezérlés Wi-Fi és Bluetooth segítségével

A Canon EOS M50 könnyedén csatlakoztatható okoseszközökhöz az iOS és Android rendszerhez egyaránt elérhető ingyenes Canon Camera Connect alkalmazás segítségével. Az állandó, alacsony energiafogyasztású Bluetooth-kapcsolat lehetővé teszi az okoseszköz számára, hogy „felébressze” a fényképezőt vagy távoli exponálást végezzen, továbbá megkönnyíti a Wi-Fi-re történő átváltást a távoli Live View felvételekhez és a képek átviteléhez.

A fotók és videók automatikusan átvihetők a fényképezőgépről az okoseszközökre, így egyszerűen megoszthatók a közösségi oldalakon, zökkenőmentessé téve a felvételkészítés és a megosztás közötti átmenetet. A tartalmak emellett a Canon Irista felhőbe is feltölthetők, vagy automatikusan és vezeték nélkül szinkronizálhatók olyan PC és Mac számítógépekkel, amelyeken telepítve van a Canon Image Transfer Utility 2 alkalmazás.

Csoportképekhez, videoblogok anyagaihoz és érdekes kreatív beállításokhoz a felhasználó a Remote Live View és a Canon Camera Connect alkalmazással könnyedén kezelheti az EOS M50 beállításait, a felvételek előnézetét pedig okoseszközön is megtekintheti.

Inspiráló technológia a képekkel elmesélt nagyszerű történetekhez

A Canon EOS M50 automatikusan készíti el a részletgazdag fényképeket és videókat, köszönhetően a DIGIC 8 képfeldolgozó processzor által támogatott integrált optimalizálási technológiáknak. Az emlékek filmszerű megörökítése immár 4K felbontásban és a Canon valósághű színeivel is lehetséges.

Az akár 120 képkocka/másodperc sebességű HD videofelvétel a gyors mozgásokat is élethűen rögzíti, de még több lehetőséget biztosít a lassított lejátszás terén. A rendkívül gyors, 10 fps sebességű sorozatfelvétel funkcióval fantasztikus akciófelvételek készíthetők: ez az első olyan tükör nélküli Canon fényképezőgép, amelynél ez, valamint a folyamatos autofókuszt biztosító 7,1 fps sebességű sorozatfelvétel is lehetséges.

Több kép, több megörökített pillanat. Az EOS M50 az első olyan fényképezőgép, amely az új CR3 14 bites RAW fájlformátumot használja, valamint egy új C-RAW elnevezésű opciót is biztosít, amely teljes felbontású RAW fájlokat hoz létre, miközben nagyjából 30–40%-kal kisebb a szabványos RAW fájlok méreténél – így több kép fér el a memóriakártyán, mégse kell lemondani a RAW formátum rugalmasságáról.

Objektív minden alkalomra

Az EOS M50 kompatibilis a Canon kompakt és kiváló minőségű EF-M objektíveivel, így ideális kompakt rendszer kialakítását teszi lehetővé. Az EOS M50 több mint 80 népszerű EF és EF-S cserélhető objektívvel szerelhető fel a Mount Adapter EF-EOS M adapternek köszönhetően, így rugalmasan alakítható az adott igényekhez. Ez a vakus fényképezésre is igaz, köszönhetően a gyorscsatlakozó sarunak, amely a Canon Speedlite vakuk egyszerű felhelyezését teszi lehetővé. A kiváló minőségű hangfelvételekről a 3,5 mm-es mikrofonbemenet gondoskodik, amelyhez dedikált mikrofon, például a Canon DM-E1 sztereó puskamikrofon csatlakoztatható.

A Canon eddigi legintuitívabb és leghatékonyabb tükör nélküli fényképezőgépe a legújabb fényképészeti technológiákat és funkciókat egyesíti és teszi egyszerűvé. A képfeldolgozási teljesítmény, a 4K videofelvétel és a legújabb szenzortechnológiák kombinációja lehetővé teszi a modern videósok számára, hogy lenyűgöző képekkel támasszák alá elképesztő kalandjaikat is.

A Canon EOS M50 a hivatalos Canon kereskedőknél 2018. február 26-tól előrendelhető, kiskereskedelmi forgalomba április elején kerül.

Részletes információ a termékről: http://www.canon.hu/cameras/eos-m50/

Előnyök a teljesség igénye nélkül:

 • Modern kialakítás és egyszerű kezelhetőség
 • Kompakt, ergonomikus és intuitív
 • Számtalan csatlakoztatási lehetőség Wi-Fi2 és Bluetooth1 segítségével
 • Inspiráló technológiák a képekkel elmesélt nagyszerű történetekhez
 • Kreatív szabadság, amely nem ismer akadályokat