Motoros fejmozgatással: Canon Speedlite 470EX AI

0

A Canon innovatív megoldású új vakut is piacra dob, amely nem csak a zoomreflektort, de magát a fejet is képes motor segítségével automatikusan mozgatni.


A Canon Speedlite 470EX AI 47-es kulcsszámú E-TTL II kompatibilis rendszervaku, amelyet DSLR és MILC gépekkel egyaránt használhatunk. A beépített zoomreflektor 24-105 mm közötti gyújtótávolságnak megfelelő villantási szögre állítható be manuálisan, de természetesen a gép által közölt adatokat is képes követi a vaku (APS-C szenzor esetében az ekvivalens értéket is).

A vaku egyik legnagyobb érdekessége a motorosan mozgatott fej, amely automatikusan képes a legideálisabb pozícióba állni.

Az E-TTL vezérlésen túl a kézi teljesítmény beállítás is elérhető, illetve nem csak a gépvázon, de attól eltávolítva is használhatjuk a vakut az optikai slave üzemmódnak köszönhetően (a Canon saját rádiós vezérlésével viszont nem kompatibilis).

A Canon Speedlite 470EX AI áprilistól lesz kapható 400 amerikai dollárért.

Frissítés (02.26. 14.50): Sajnos a Canon letiltotta a prezentáció diáinak publikálását, így a galériát törölnünk kellett.

A Canon Speedlite 470EX AI főbb jellemzői:

 • kulcsszám: 47 (ISO100, m)
 • zoom fej: 24-200 mm
 • motoros zoom reflektor és fej mozgatás
 • beépített diffúzor segítségével 14 mm gyújtótávolság lefedése is elérhető
 • -180..+180° között körbeforgatható, 0..+120 fokban felfelé dönthető
 • üzemmódok: E-TTL, manuális (1-1/128; 1/3 Fé lépésekben)
 • stroboszkópikus mód: nincs
 • időjárásálló szigetelés: nincs
 • szinkron módok: 1. redőny, 2. redőny, HSS, hosszú szinkron
 • áramellátás: 4 AA elem/akkumulátor
 • teljes feltöltés ideje: max. 5,5 mp
 • AF segédfény

Sajtóközlemény:


A világ első vakuja AI Bounce funkcióval
A Canon Speedlite 470EX-AI páratlan megvilágítást biztosít

2018. február 26. – A Canon Europe ma mutatja be a világ első olyan vakuját, amely a vakus fényképezést jelentősen megkönnyítő új, automatikusan működő intelligens AI Bounce funkcióval van felszerelve. Ez a forradalmian új technológia intelligens módon kiszámítja a vaku optimális helyzetét, és automatikusan úgy pozicionálja a vakut, hogy tökéletes megvilágítást biztosítson a gyönyörű képekhez. A Canon Speedlite 470EX-AI nélkülözhetetlen társ a vaku használatával még csak most ismerkedő lelkes amatőröktől kezdve a gyakorlott profi fotósokig.

A portréiról, esküvői képeiről és életstílust bemutató fotóiról ismert Jo Thorne már a fejlesztés közben kipróbálhatta az új vakut. A tapasztalatait így foglalta össze: „Miután nemrégiben alkalmam nyílt több különféle fotózáson is kipróbálni a Speedlite 470EX-AI vakut, az a benyomásom alakult ki, hogy olyan jó felvételek készíthetők vele, amelyek messze meghaladják a várakozásaimat. A Speedlite 470EX-AI egyszerű beállításának köszönhetően gyorsabban el tudom kapni a megfelelő pillanatot. Kevesebb időt kell töltenem az utómunkálatokkal, és sokkal több jó kép közül válogathatok. Ez a vaku újra lángra gyújtotta bennem a fény iránt érzett rajongást, ami hatalmas pluszt jelent a képeknél.”

Forradalmian innovatív vakutechnológia – AI Bounce
Az AI Bounce funkció automatizálja a vakus fényképezést. Ez a korábban sehol máshol nem használt technológia egy tesztvaku segítségével kiszámítja a tökéletes szöget a természetes, optimális megvilágításhoz, miközben automatikusan a legjobb helyzetbe mozgatja a motoros vakut a tökéletes megvilágítás érdekében. A teljes automata üzemmód minden egyes új felvételnél finoman kalibrálja a vakufejet, kiküszöbölve a nemkívánatos komplikációkat. Nem kell többé időt tölteni a felvétel kiértékelésével és a vakufej manuális átállításával. Ennek köszönhetően az amatőr és profi fotósok egyaránt magabiztosan használhatják a vakut, annak tudatában, hogy a Speedlite 470EX-AI hozzájárul a megbízhatóan jó minőségű felvételek készítéséhez.
Azok számára, akik nagyobb tapasztalattal rendelkeznek a vakus fényképezésben, a félautomata üzemmód lehetővé teszi a különböző visszaverődési szögek beállítását a különféle fotózási helyzetekhez. A Speedlite 470EX-AI automatikusan beállítja a vakufejet a különböző fényképezőgép-pozíciókhoz. Ez az innovatív technológia növeli a kreatív megvilágítás lehetőségeit, miközben biztosítja a felvételek egyenletesen jó minőségét. Ez döntő fontosságú a portréfotósok számára, akik rendszeresen váltanak a vízszintes és függőleges tájolás között.

Hatékony és megbízható
A Speedlite 470EX-AI a Canon vakutechnológiájának teljesítményét és megbízhatóságát kihasználva fantasztikus megvilágítást biztosít a különböző fotózási helyzetekben. Ez az innovatív vaku 47m-es kulcsszámmal (GN) rendelkezik, így nagyobb távolságokban is intenzív megvilágítást képes biztosítani; kiváló választás nagy termekben történő fényképezéshez vagy komplex fotózási helyzetekben, ahol minden témánál fontos a tökéletes megvilágítás. A lenyűgözően széles lefedettségi tartomány – 24 mm-től 105 mm-ig, illetve 14 mm a beépített adapterrel – olyan fényeloszlást biztosít, amely akár nagylátószögű objektívvel történő fotózáshoz is alkalmas. Ez különösen előnyös az esküvői fotósok számára, akiknek gyakran kell készíteniük csoportképeket.

Még a legspontánabb pillanatokat is természetes megvilágítással lehet megörökíteni, hiszen a Speedlite 470EX-AI gyorsan és csendesen, alig 5,5 másodperc alatt töltődik fel teljes energiára a 4 db AA/LR6 elemmel, illetve 3,5 másodperc alatt az újratölthető NiMH elemekkel. Ez az egymást gyorsan követő felvételeknél, például esküvőkön vagy bulikban nagyon jól jön. A Speedlite 470EX-AI nagysebességű szinkronizálási funkcióval rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a vaku gyors egymásutánban többször is felvillanjon, és így a szokásosnál nagyobb zársebesség is használható. Ez különösen hasznos az akciófelvételek készítésekor, illetve a sötét vagy elmosódott hátterek létrehozásához a témát kiemelő fényképeken.

Kreativitás és kontroll – egyikről sem kell lemondania
A vakufej 180 fokban képes elfordulni balra és jobbra, illetve 120 fokban felfelé: az AI Bounce funkció így lehetővé teszi a fotósok számára, hogy alkalmazkodjanak a különböző környezetekhez és eltüntessék a nem kívánt árnyékokat. A fényvisszaverődési adapter a Speedlite 470EX-AI-re rögzíthető, hogy lágyabb megvilágítást biztosítson, ami sokkal ragyogóbb portréfelvételek készítését teszi lehetővé. A vaku kiváló kezelhetőségének köszönhetően a fotósok a kiváló minőségű, jól megvilágított felvételek készítésére összpontosíthatnak, képről képre.

A 19 egyéni funkcióval rendelkező Speedlite 470EX-AI teljes körű kreatív kontrollt biztosít: a beállítások könnyedén testre szabhatók, hogy minden alkalommal gyönyörű és egyedi felvételek készülhessenek. A vezeték nélküli optikai vevő a fényképezőgéptől akár 10 méteres távolságból is lehetővé teszi a vaku használatát. A beépített Speedlite jeladó vagy optikai jeladó további kreatív lehetőségeket kínál a különböző megvilágítási helyzetekkel való kísérletezés révén. Ez ideális azoknak a fotósoknak, akik saját megvilágítási stílusukat szeretnék fejleszteni és kidolgozni. A pontmátrixos LCD-panel intuitív kezelőfelületet biztosít, amely segíti a fotósokat a vakubeállítások közötti egyszerű navigálásban és a megvilágítás diffúz vagy koncentrált jellegének beállításában a prioritási opciókon keresztül. A maximális vakuteljesítmény elérése érdekében a beállítások gyorsgombokkal és egy vezérlőtárcsán keresztül is elérhetők, és gyorsan beállíthatók a különféle kreatív effektek vagy a fényeloszlás.

Előnyök:

 • AI Bounce teljesen automata és félautomata üzemmóddal
 • Kulcsszám (GN): 47 (m, ISO 100)
 • Széles lefedettség: 24–105 mm
 • Vezeték nélküli optikai vevő
 • Nagy LCD és intuitív felhasználói felület