Olvadó jövőnk – az Északi- és Déli-sarkvidék törékeny jelene

  0

  2018. április 20-án nyílik meg

  Kércz Tibor és Komáromi Csaba
  Olvadó jövőnk – az Északi- és Déli-sarkvidék törékeny jelene

  című fotókiállítása.

   

  Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, Kupolaterem
  Budapest, VIII. ker., Ludovika tér 2-6.

  A megnyitó időpontja: 2018. április 20., péntek 11.00.

  A kiállítást megnyitja: dr. Áder János köztársasági elnök.

  Köszöntőt mondanak: dr. Juhász Árpád geológus,
  valamint dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója.

  A megnyitón való részvétel regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot április 15-ig kérjük jelezni az mtm_sajto@nhmus.hu e-mail címen.

  A kiállítás a múzeum nyitvatartási idejében 2018. június 30-ig látogatható.

  Sajtóközlemény:

  Kércz Tibor és Komáromi Csaba fotókiállítása a Magyar Természettudományi Múzeumban

  Földünk és az emberiség egyik legégetőbb, legfontosabb feladata a klímaváltozás mértékének csökkentése. Naponta szembesülünk a hírekben a kibillentett természet válasz-reakcióival, melyek világszerte különböző formákban jelentkeznek. A levegő és a tengerek hőmérsékletének emelkedése, a globális felmelegedés a sarkvidékek területeit sújtja a leglátványosabban. Az Északi-sarkvidéken 2010 óta a jég vastagsága 42%-kal csökkent, e térség átlaghőmérséklete kétszer olyan gyorsan növekszik, mint a világ más részein. Az olvadó jég és talaj egyre több megkötött szén-dioxidot és metánt bocsájt a levegőbe, ezzel is fokozva az üvegházhatást. A sarkvidékek ökoszisztémája rendkívül érzékeny a beköszöntött változásokra, az itt zajló folyamatok bolygónk egészére hatnak.

  Az előbb vagy utóbb mindenkit érintő változások ellen mi magunk is tehetünk. Ennek egyik kézenfekvő, legegyszerűbb és talán leghatékonyabb formája a célzott figyelemfelkeltés, a tudatos szemléletváltoztatás ösztönzése saját környezetünkben.

  Kércz Tibor és Komáromi Csaba elhivatott magyar természetfotósként felelősségének érzi e távoli vidékek törékeny szépségének bemutatását. A két fotós két arktiszi és az antarktiszi útjaikon több tízezer természetfotót készített. Önerőből kivitelezett három sarkvidéki expedíciójuk (2016-18) anyagát méltó helyen, a Magyar Természettudományi Múzeum Kupolacsarnokában kerül kiállításra. Félszáz képből álló válogatásuk 2018-ban, a Föld Napja alkalmából április 20-án tárul a nagyközönség elé.

  A kiállítás megtekinthető 2018. április 20-tól június 30-ig.