Dana Lixenberg – Imperial Courts 1993-2015

0

2018. május 24-én nyílik meg

Dana Lixenberg
Imperial Courts 1993-2015

című fotókiállítása.

Helyszín: Mai Manó Ház
Budapest, VI., Nagymező utca 20.

A megnyitó időpontja: 2018. május 24. 18.00

Köszöntőt mondanak: dr. Baki Péter, a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház igazgatója, és
Claudia Küssel, a kiállítás kurátora.

A kiállítást megnyitja: René van Hell, a Holland Királyság nagykövete.

A kiállítás megtekinthető 2015. május 25-től augusztus 16-ig,
keddtől vasárnapig 12.00 és 19.00 között
hétfőn és ünnepnapokon zárva.

Az Imperial Courts egy hosszútávú fotográfiai projekt eredménye, amelyen a holland fotográfus, Dana Lixenberg 1993 és 2015 között dolgozott. 1992-ben Lixenberg egy holland folyóirat megbízásából utazott Los Angeles déli központjába, hogy dokumentálja a Rodney King rendőri bántalmazása és az érintett rendőrök sorozatos felmentése körül kiéleződött helyzetet. Felkereste azt a területet, ahol a zavargások zajlottak, így került kapcsolatba a Watts negyedében található Imperial Courts nevű szociális telep lakóival.

Bár kezdetben gyanakvással fogadták, végül sikerült hosszútávú kapcsolatot kiépítenie az itt élőkkel. Nagyformátumú kamerájával számtalan alkalommal visszatért a helyszínre. Ellentétben az általánosan egyoldalú, szenzációhajhász közmédiával, tiszteletteljes, lenyűgöző portrékat készített e kicsiny, zárt közösség lakóiról, akik szó szerint a társadalom peremén élnek. Lixenberg rögzítette a közösség sajátos ritmus szerint hullámzó életciklusát: sokakat látott születni és meghalni, a bandaháborúk több áldozatot követeltek, mások eltűntek vagy a börtönben végezték. Gyermekek felnőttek, majd maguk is szülőkké váltak.

Akárcsak korábbi projektjeiben, Lixenberg itt is olyan egyénekre és közösségekre fókuszált, akik nehéz szociális körülmények közt próbálják fenntartani magukat. Türelmes és figyelmes megközelítésének köszönhetően intenzív közös munka alakult ki a lakók és az alkotó között, melyből olyan magával ragadó, bensőséges portrék születtek, amelyek távol tartják magukat a társadalmi sztereotípiáktól. 2012-ben Lixenberg audio- és videofelvételeket kezdett készíteni és kifejlesztett egy interaktív web-dokumentumfilmet Eefje Blankevoort filmkészítővel közösen. Ez a réteg új összefüggésekbe helyezi a képeket, közelebb hozva a nézőt a közösséghez és személyes történeteikhez. A projekttel Lixenberg az Imperial Courts lakóinak állít emlékművet, és komplex módon ábrázolja az emberi sorsot, valamint az idő múlását.

Az Imperial Courts című sorozatával Dana Lixenberg 2017-ben elnyerte a rangos Deutsche Börse Fotográfiai Díjat. A Mai Manó Házban megrendezett kiállítás a fekete-fehér portrék mellett, videókat, hangfelvételeket és egy interaktív web-dokumentumfilmet ölel fel, amik bővítik a portrék kontextusát és amiken keresztül közelebb kerülünk a lakókhoz és az ő személyes történetükhöz. A projektről megjelent egy szintén több díjat nyert kiadvány is a Roma Publications kiadónál.

Dana Lixenberg (1964 Amszterdam, NL) az egyik legkiemelkedőbb hang a kortárs dokumentarista fotográfiában, aminek egyik oka sajátos érzékenysége és a személyes megközelítése a szociálisan sebezhető egyénekhez és közösségekhez. Fotográfiai tanulmányait a London College of Printing-en folytatta 1984 és 1986 között, majd a Gerrit Rietveld Akadémián Amszterdamban 1987-töl 1989-ig.

Munkáit számos nemzetközi kiállítóhelyen bemutatták már, mint a New York-i Aperture az amszterdami Rijksmuseum, vagy a Centre Photographique (Rouen); The Photographer’s Gallery, London; Busan Biennial, Busan; Huis Marseille, Amszterdam; Kunsthal, Rotterdam; Stedelijk Museum, Amszterdam; FOAM, Amszterdam; Frans Halsmuseum De Hallen, Haarlem; and LACPS, Los Angeles.

Az Imperial Courts mellett a következő publikációi jelentek meg: Set Amsterdam (2011), The Last Days of Shishmaref (2008), Jeffersonville, Indiana (2005), united states (2001). Imperial Courts és a korábbi kiadványait a Mai Manó könyvesboltban lehet megvásárolni.

Lixenberg alkalmazott munkái gyakran megjelennek olyan népszerű amerikai és angolszász újságokban, magazinokban, mint a Newsweek, Vibe, The New York Times Magazine, The New Yorker és Rolling Stone.

Dana Lixenberget a GRIMM, Amszterdam/New York képviseli.

Dana Lixenbergmájus 25-én, 18 órakor tart előadást a Mai Manó Házban.

A kiállítás a Holland Királyság Nagykövetsége Budapest, a Mondriaan Alap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.