Konica Minolta objektívet kínál a Leica aranyáron?

0

Bizonyára sok olvasónk emlékszik két évvel ezelőtt a Huawei P9 okostelefon megjelenésére, amely után az okostelefon kameráját kapcsolatba hozták a Leicával, pontosabban a Huawei a bejelentés után dobta még be, hogy „ja és a kamerát a Leica tervezte”. Később olyan hírek röppentek fel, hogy mégsem ők fejlesztették, csak ők hitelesítették, aztán végül a Huawei tisztázta a dolgot, miszerint a Leica valóban segédkezett a fejlesztésben, a gyártást azonban nem ők végzik, hanem a kínai Sunny Optical.

Nyilvánvaló, hogy a Leica név sokat dob a Huawei megítélésén, hiszen nem mindenki követi nyomon, hogy ki mikor kinek és mit fejleszt, vagy éppen mit gyárt. Pl. milyen mutatós lenne egy új Lada bejelentésekor azt mutatni, hogy a motor fejlesztésében a VW vagy az Audi segédkezett (pedig igazából a Nissanhoz tartozik közelebb ez a gyártó). A lényeg, hogy ha van egy jó brand, azzal egy másik, kevésbé ismert márka jól erősíthető, ha valami kapcsolatot mutatunk a kettő között, pl. hogy a nagyobb segítette a kisebbet.

De mi van akkor, amikor kiderül, hogy az istenített nagy márka gyakorlatilag más fejlesztését árulja horror áron? Most ugyanis úgy tűnik, hogy ezt teszi a Leica az áprilisban bejelentett Super-Vario-Elmar-SL 16-35mm f/3,5-4,5 ASPH. objektívénél.

A Mirrorless Rumors oldalon publikálták elsőként azt az igen érdekes egybeesést, amely az új Leica objektív és egy tavalyi Konica Minolta objektív szabadalom felépítése között található.

A Leica saját weboldalán ezt az ábrát közli az 5.500 amerikai dolláros Super-Vario-Elmar-SL 16-35mm f/3,5-4,5 ASPH. objektíve felépítéséről:

Ez pedig a Konica Minolta által 2017. novemberében benyújtott szabadalom képe:

Vajon csak véletlen az egybeesés? Vagy ha nem és a Leica valóban a Konica Minolta szabadalmát vette meg és azt adja saját neve alatt mennyiben etikus, hogy ezt nem közli a vásárlóival? Nyilván azért, mert más gyárhoz tartozó mérnökök terveznek egy objektívet, még lehet kiváló, de talán egy Leicától elvárja a rajongótábora, hogy eredeti Leica termékeket kapjanak… Vagy nem?