20 Mpixeles, teljes elektronikus záras FourThirds szenzor

0

A Sony nemrégiben közzétette új szenzorai között azt a NégyHarmados (4/3″ típusú) CMOS szenzort, amelyről az egyik pletykalap azt álmodozza, hogy ez lehet az új Olympus MILC modell szenzora.

Az IMX367LLA 20 Mpixeles, nem gördülő, azaz teljes elektronikus záras (global shutter) CMOS képérzékelő valóban ígéretesnek tűnik első ránézésre és azt is jól mutatja, hogy már megvan a technológia a nagy méretű, teljes záras szenzorok készítésére, azonban igencsak kicsi az esélye annak, hogy konkrétan ez kerüljön a következő Olympus MILC-be.

Ennek pedig több oka is van.
Egyrészt a szenzort ipari alkalmazásra szánják, ahol nem a színhelyesség és nagy színmélység a lényeg, ez már csak abból is látszik, hogy monokróm szenzorról van szó. Másrészt a gyártó a kilépő nyílás távolságánál legalább 100 mm-t ad meg, ami valljuk be, egy MILC esetében elég nehezen lenne megvalósítható, max. valami igen nagy telénél.

Egyébként hasonlóan érdekes lehet a 31,5 Mpixeles APS-C szenzor, amelynek már van színes változata is, de ez is ipari alkalmazásokhoz készült (pl. gyártás során nagy sebességű folyamatos felvételkészítés minőség ellenőrzési célokra).

Persze nincs kizárva, hogy a fenti modellnek készül egy fényképezőgépekbe szánt színes változata is, jó színhűséggel, de erről egyelőre nincs információ a Sony Semiconductor weboldalán.