Csordogálnak a Panasonic full-frame MILC infói (frissítve!)

0

Jövő héten kedden, azaz a Photokina sajtónapján jelentheti be a Panasonic az első full-frame szenzoros tükör nélküli gépének gépeinek fejlesztését. A közelgő MILC-ről MILC-ekről egyelőre nincs kiszivárgott specifikáció, de az eddig tudni vélt adatok alapján nem a kis pénzűek kedvenc gépe lesz.

Az új rendszer első tagja a G9-éhez hasonló külsővel érkezik, a 36×24 mm-es képérzékelő elé pedig Leica SL bajonettes objektíveket tekerhetünk majd fel.

Ez részben jó, részben rossz hír. Egyrészt jó, mert rögtön egy rakás objektív használható lesz, hiszen az SL rendszerben már jó pár modell elérhető, mind a nagy fényerejű fixek (50mm f/1,4, 75mm f/2, 90mm f/2), mind a zoomok (16-35mm f/3,5-4,5, 24-90mm f/2,8-4, 90-280mm f/2,8-4). Viszont a Leica árszabását ismerve hiába lesz a váz ára elfogadható magasságban (mondjuk 2-2,5 ezer euró körül), a hozzá való objektívek bizony drágák lesznek. Csak érdekességképpen: a Leica Vario-Elmarit-SL 24–90mm f/2,8–4 objektív idehaza 1,5 millió Ft, de a szériában legolcsóbbnak számító Leica APO-Summicron-SL 75mm f/2-ért is 1,38 millió Ft-ot kérnek el.
Talán valami adapteres megoldással elérhető árú objektívek is használhatók lesznek a full-frame Panasonic MILC-el, esetleg a Panasonic is készít majd saját név alatt objektívet, jóval kedvezőbb árban, ellenkező esetben Magyarországon túl sok felhasználója nem lesz a közelgő gépeknek.
Szombaton egyébként erről is szivárgott ki információ, állítólag 3 Panasonic SL objektív érkezik, 24-70mm-es, 70-200mm-es és 50 mm-es.

Két új gép megjelenésére is számíthatunk, egy kisebb és egy nagyobb felbontású modellére, mindkettő szenzorstabilizálással. Utóbbi több képes pixeleltolásos módban akár 150 Mpixeles kép létrehozására is képes lesz.

A váz várhatóan márciusban kerül majd forgalomba, a pontos specifikációra is akkor derül majd fény, de annyit már rebesgetnek, hogy felbontása 42 Mpixelnél kicsit több lesz és nem csak fotózásra lesz kiváló, de videós képességei is remekek lesznek.

Mi mindenesetre ott leszünk a Photokinán és a sajtótájékoztatóra is hivatalosak vagyunk, így első kézből kaphattok tőlünk részletes információkat a bejelentésről.