10×-es zoomos okostelefont hoz az Oppo

0

Lerágott csont az a téma, hogy a kompakt fényképezőgépeket kicsinálták a kamerás okostelefonok. Az is egyértelmű, hogy a kompakt fényképezőgépek a nagy zoomátfogású és a prémium szegmensben tudtak megmaradni. Az azonban eddig kérdéses volt, hogy a nagy zoomos kompaktokat le tudják-e váltani az okostelefonok. De most úgy tűnik, hogy igen.

Noha voltak már próbálkozások optikai zoomos okostelefonok készítésére, ezek vagy túl vastagok (lásd Samsung Galaxy Zoom), vagy nem túl jó minőségűek voltak (Asus Zenfone Zoom). Az Oppo azonban most úgy tűnik valóban ígéretes készüléket tervez bemutatni, amelybe összesen 10×-es zoomos fényképezőt használhatunk, 15,9 mm-től 159 mm-ig.

Azért van itt is csel, ugyanis a 10×-es zoom úgy jön létre, hogy egy 5×-ös optikai zoomos kamera (amelynek koncepcióját még a tavalyi MWC-n mutatta be az Oppo) alatt egy nagylátószögű kamera is megtalálható. A kamerák dupla stabilizátorral is rendelkeznek, és egy harmadik, tele gyújtótávolságot is kínáló modul is kerül a készülékre. Azt egyelőre nem tudni, hogy a tele kameramodul a zoomtartományon belülre esik-e, de vélhetően igen, hiszen ha kívül esne, akkor gondolkozás nélkül rámondanák a három kamerás rendszerre, hogy az biza’ 15×-ös zoomos…

Az mindenesetre jól hangzik, hogy a gyártó úgy nyilatkozott, készen állnak a tömeggyártásra, így arra is megvan az esély, hogy a márciusi Mobile World Congressen már magát a készüléket is bemutatják.

Eljöhet még tehát az az idő, amikor a nagy zoomos kompaktok is kihalnak és helyüket is az okostelefonok veszik át.