Olympus FL-700WR vaku és FC-WR – FR-WR rádiós vakuvezérlők

0

Az Olympus új időjárásálló vakut, valamint szintén időjárásálló vezeték nélküli vakuvezérlőket jelentett be, amelyeket profi fotósoknak kínál.

Az FL-700WR a korábban már piacra került FL-900R kistestvérének tudható be, hiszen zoomfeje 24-200mm helyett „csak” 24-150mm ekv. gyújtótávolság kivillantására állhat be, illetve a teljesítménye is picit visszafogottabb: 42-es kulcsszámú (ISO100, m, 150 mm ekv.).

Szolgáltatásai azonban igazán bőségesek, hiszen a fej oldalra és felfelé is forgatható, kioldási módjai között nagy sebességű szinkron, második redőnyre szinkronizálás is megtalálható, beépített rádiós vevőjének köszönhetően pedig külön vevőegység nélkül használhatjuk az FC-WR rádiós vezérlővel. A vaku elején folyamatos videófényt is szolgáltat, így a videofelvételek során is hasznát vehetjük.
A fej elé a beépített diffúzor húzható ki, így 14 mm ekv. gyújtótávolság látószöge is kivillantható.

Az Olympus FL-700WR február végétől lesz kapható, ajánlott fogyasztói ára bruttó 120 ezer Ft.

A vaku mellett egy időjárásálló rádiós jeladót/vakuvezérlőt, illetve egy vevőegységet is bemutatott az Olympus, amellyel több vakus rendszert használhatunk vezeték nélküli kioldással és vezérléssel. Ezek szintén február végétől lesznek kaphatók, áruk 100 ezer illetve 65 ezer Ft lesz.

Sajtóközlemény:


Új időjárásálló vakurendszer az Olympus profi fotósoknak szánt kínálatában

Megbízható vakurendszer vezeték nélküli vezérléssel a most bemutatkozó OM-D E-M1X fényképezőgép professzionális kiegészítéséhez

2019. január 24., Hamburg – Az Olympus tovább bővíti profi fotósoknak szánt sorozatát egy időjárásálló, vezeték nélküli – rádióhullám-vezérelt – vakurendszerrel, mindenféle környezetben alkalmazható kivitelben.
Az FL-700WR vaku, az FC-WR vezeték nélküli vakuvezérlő és az FR-WR vezeték nélküli vevőegység az Olympus legújabb professzionális fényképezőgépével, az OM-D E-M1X modellel indul útjára 2019 februárjának végétől.

FL-700WR: nagy intenzitású, időjárásálló kivitelű vaku, 42 kulcsszámmal

  • Kisméretű és könnyű, ugyanakkor nagy teljesítményű vaku 42 kulcsszámmal1 (ISO 100/m) professzionális használatra
  • Por-, csepp- és (-10°C-ig) fagyálló kivitel2
  • Vezeték nélküli, rádióhullám alapú kommunikáció, akár 30 méter távolságig
  • Többféle vakumód használata, például: High Res Shot6, Focus Bracketing és Focus Stacking
  • Méretek: 70,4 mm sz. x 106,3 mm ma. x 100,2 mm mé.
  • Tömeg: kb. 303g (akkumulátor nélkül)
  • Elérhető: 2019 februárjának végétől, 119.990.- HUF javasolt fogyasztói áron7

Ez a kisméretű és könnyű vaku kiemelkedő, 421 kulcsszámmal (ISO 100/m) büszkélkedhet. A por-, csepp- és fagyálló2 kivitel megbízható működést tesz lehetővé szinte mindenféle környezetben, például esőben (Olympus OM-D E-M1X, vagy más por- és cseppálló váz, illetve objektív használata esetén). A vaku használói számára rendkívül élvezetes a kb. 1,5 másodperc3 teljes töltési idő, melynek köszönhetően a rendszer gyors, kényelmes és egyszerűen használható. A rövid töltési idő által vakus sorozatfelvételeket is készíthetünk4, akár 10 fps sebességgel.

A vaku vezeték nélküli, rádióhullám-jelvezérelt működtetésre képes, mely fényes környezetben és a területen elhelyezett tárgyak esetén – tehát rálátás nélkül – is alkalmazható. Akár 30 méter távolságból is pontos kommunikáció építhető fel, még abban az esetben is, ha a vaku a téma mögött helyezkedik el.

Az FL-700WR vakuvezérlőként és jelvevővel ellátott vakuként is használható. Vakuvezérlőként használva akár három csoporthoz is csatlakoztatható – korlátlan számú vaku vezérlésére. Kiválaszthatjuk, melyik csoportot szeretnénk használni, illetve megadhatjuk a vaku intenzitás kompenzációt is. Emellett használhatjuk hagyományos RC módban (optikai kommunikációval), vezérelt vakuként.

Sokoldalú felvételi üzemmódok és fejlett alapfunkciók
A Multi Flash mód5 lehetővé teszi a téma mozgásának megjelenítését a vaku többszöri használatával hosszú expozíciós idő, illetve bulb felvételi mód alkalmazása esetén. Az intenzitás, intervallum (frekvencia) és a felvételek száma beállítható, lehetővé téve a témától függően legoptimálisabb konfiguráció használatát.

A High Res Shot6, Focus Stacking, illetve Focus Bracketing funkciók – melyek például az OM-D E-M1X és OM-D E-M1 Mark II fényképezőgépek funkciói – a vakuval együtt használhatók.

Kifinomult alapfunkciói között megtaláljuk:
1) Super FP vaku: nagysebességű szinkront tesz lehetővé, mely meghaladja a fényképezőgép maximális szinkronsebességét.
2) Első/második függöny szinkron: a zár nyitásakor, illetve lefutásakor működő vaku.
3) TTL mód: a vaku előzetesen villant a szükséges intenzitás megállapításához – ekkor a teljesítmény automatikusan az optimális szintre áll.
4) LED fény a videók derítéséhez: 77° bevilágítási szög és 100 lux fényerő egy méter távolságban.
5) Döntés: a vakufej vízszintesen 180°-ban elforgatható, illetve függőlegesen 90°-ban dönthető.
6) Fényszóró lappal és széles fényterelő ernyővel: a villanófény bevilágítási szöge akár 7mm gyújtótávolság (35mm ekvivalens érték: 14mm) esetén is optimális széles fényterelő használata esetén.
7) Auto zoom funkció: a villanófény szöge a 12-75mm (35mm ekvivalens érték: 24-150mm) gyújtótávolságot támogatja.
8) Teljes töltöttség jelzése: az FL-700WR vaku hangjelzést ad, amikor a töltés befejeződik.

FC-WR (vezeték nélküli vakuvezérlő) és FR-WR (vezeték nélküli vevőegység): maximális megbízhatóság és intuitív vezérlés – korlátlan számú vaku vezérelhetőségével
Az FC-WR több vakuegység vezérlésére alkalmas a fényképezőgép beállításainak megfelelően – így egy rendkívül sokoldalú vakurendszerrel fotózhatunk. Mivel az FL-700WR vakuhoz hasonló, por-, csepp- és (-10°C-ig) fagyálló konstrukcióval büszkélkedhet, a legkülönfélébb környezetben is alkalmazhatjuk. A vezérlőegység három vakucsoportot kezel – korlátlan számú vakuegységgel.

Az FC-WR külön gombokkal biztosítja az A, B és C csoport gyors elérését – ezzel a csoportok beállítása még gyorsabban lehetséges a felvételi módtól a vaku intenzitás megadásáig, a kijelzőt figyelve.
A csoportok és csatornák egyszerűen beállíthatók és ellenőrizhetők az FC-WR és FR-WR egységen is.

A további funkciók között találjuk:
1) FR-WR szinkron terminál: Az FR-WR szinkron terminál különféle vakuegységek csatlakoztatását teszi lehetővé – például fejgenerátoros vakukat, melyek távirányítással villanthatók.
2) FR-WR teljes töltöttség jelzése: a vaku hangjelzést ad, amikor a töltés befejeződik.

Elérhetőség – árak
A teljes vakurendszer 2019 februárjának végétől érhető el a következő javasolt fogyasztói áron7: 119.990.- HUF (FL-700WR vaku), 99.990.- HUF (FC-WR vezeték nélküli vakuvezérlő), 64.990.- HUF (FR-WR vezeték nélküli vevőegység)

1 Bevilágítási szög 75 mm / standard fényszórás módban, ISO 100/m
2 Alacsony hőmérsékleten, az akkumulátort zsebben felmelegítve
3 Ni-MH akkumulátor használata esetén. Kb. 2,5 másodperc alkáli elemek esetén
4 Csak OM-D E-M1X, illetve OM-D E-M1 Mark II használatánál, mechanikus kioldóval, 1/16 fényteljesítménnyel (2019. januári adatok alapján)
5 OM-D E-M1X, OM-D E-M1 Mark II, OM-D E-M10 Mark III, illetve Olympus PEN E-PL9 esetén (2019. januári adatok alapján)
6 Manuális beállítások használatával. Nem érvényes Handheld High Res Shot funkcióval az
OM-D E-M1X esetén
7 Ajánlott fogyasztói ár