Tovább csökkentek a fényképezőgép eladások

0

Nem lélegezhetnek fel a fényképezőgép gyártók, hiszen az évek óta tartó recesszió tovább folytatódik.

Tavaly tovább csökkent az eladott fényképezőgépek össz darabszáma, legalábbis amelyeket Japánban gyártanak (de mint tudjuk, ez bőven meghaladja a teljes termelés 90%-át). A legrosszabb számokat tavaly is a kompakt fényképezőgépek adták, amelyekből a 2017-ben eladottakhoz képest 2018-ban csupán 65%-át sikerült értékesíteni.
Nem pörögtek túl jól a cserélhető objektíves fényképezőgépek sem, itt éves szinten 7%-os visszaesés volt tapasztalható. A cserélhető objektíves fényképezőgépek közül a tükörreflexesek voltak azok, amelyek e rossz statisztikát eredményezték, hiszen míg ezek a gépek 12%-kal kisebb volumenben fogytak, a tükör nélküli (MILC) modellekből több fogyott, mint 2017-ben (ezt nyilván az év végén piacra került Nikon Z és Canon EOS R modellek is jól megnyomták).

Az biztos, hogy a kompakt gépeknek nincs túl fényes jövőjük, az okostelefonokba lassan beszivárognak a zoomobjektívek, így ténylegesen csak az ultrazoomoknak lesz előnyük majd ezekkel szemben. A DSLR palettán sem várható már erőteljes fellendülés, gyakorlatilag az látható, hogy a hosszú időn át tartó folyamatos fejlődés és előrelépés 2-3 éve megrekedni látszik. A nagy gyártóknak már nem sikerül óriási újításokat bemutatni. Ugyanakkor a tükör nélküli szegmens határozott fejlődést mutat, egyes vélemények szerint ezek a gépek hamarosan többet tudnak majd, mint a tükrös társaik.