20 éves a Pixinfo

0

Bár egyik napról a másikra szemlélve a környezetünket talán nehéz észrevenni, de a világ folyamatosan, és talán egyre gyorsuló ütemben változik. Ez persze egy közhely, mégis egyre nehezebb megérteni és követni ezt a változást. Míg korábban évtizedekre volt szükség, hogy egy új technológia elterjedjen, addig ma már néhány év alatt lesöpörheti a színről az új a régit. Tíz évvel ezelőtt az érintőképernyős okostelefon húzta ki a szőnyeget a hagyományos mobiltelefonok lába alól, de ugyanígy járt a filmes fotó piac is, amikor 20 éve megjelentek az első megfizethető árú digitális fényképezőgépek.

Ma már szinte hihetetlen, de akkoriban az emberek többsége nem tudta elképzelni és elfogadni, hogy a digitális fényképezőgép valaha elterjedhet. Az akkori digitális fényképezőgépeknek pici volt a felbontása, egy kártyára ennek ellenére alig fért 20-30 fotó (a nagyobb kapacitású kártyák pedig csillagászati áron cseréltek gazdát), a gépeken pedig szinte semmit sem lehetett beállítani. 1998-99 környékén ezek az eszközök valóban még csak a proof-of-concept szinten voltak, igazolva, hogy a technológia működik. A fotónyersanyag gyártók és forgalmazók (már akik egyáltalán megértették) érthető módon féltették a piacukat, de a piacot uraló nagyobb gyártóknak sem volt érdeke egy új frontot nyitni a piacért való küzdelemben. A technológia azonban egy olyan új gyártói körnek is lehetővé tette a fotópiacra való belépést, amely gyártók korábban semmilyen fotós eszközt nem gyártottak.

A változást a tőkeerős mamutok piacra lépése mellett egy másik, akkor kialakuló új technológia, az internet is gyorsította, hiszen ezen az új kommunikációs csatornán már nem lehetett mit kezdeni a papíron vagy filmen meglévő fotókkal. Égető szükség volt a digitalizációra, de az első években szinte alig akadt ember, aki el tudta képzelni ennek a változásnak a gyorsaságát.

Az eredeti site-on mobiltelefonos híreket, ingyenes SMS küldést és bármely e-mail fiókhoz webmail felületet is nyújtottunk.

A Pixinfo.com, eredetileg Digicam néven épp 20 éve, 1999. február 16-án indult kizárólag online fotós magazinként. Ma persze lehet, hogy blognak hívnák, de ez a szó is csak két hónappal a Digicam indulása után jelent meg először poénként a neten. Rendkívüli módon bosszantott, hogy a körülöttem lévők közül szinte senki sem akarta elfogadni azt a számomra egyértelmű tényt, hogy a digitális fotózás teljesen átalakítja a világot. Egyszerűen be akartam mutatni azokat a történéseket, amikről idehaza szinte semmit sem tudtunk, pedig megállíthatatlanul közeledett, hogy mindent elsöpörjön.

A publikálást megfelelő nyomtatott lap híján az internet tette lehetővé, ami biztosította, hogy valaki rengeteg munkával komoly pénzügyi háttér nélkül is eljuttathassa az gondolatait a nagyvilágnak. De a viszonylagosan alacsony belépési küszöb mellett az internetnek volt még egy óriási előnye a nyomtatott magazinokkal szemben: lehetővé tette, hogy egy fényképezőgép képminőségét eredeti fájlokon keresztül mutassam be az olvasóknak.

 

Az Index Digicam címlapja az első indexes dizájnváltás után.

Az események az Index.hu hírportál megalakulásakor pörögtek fel megállíthatatlanul, aminek a Digicam pillanatok alatt kiemelt melléklete lett. Megkaptuk az Index technikai támogatását illetve az olvasói elérését, cserébe pedig egy olyan témában nyújtottunk napról napra hasznos információt az olvasóknak, amire a 2000-es évek elején a leginkább szükségük volt. Ezekben az években nőttünk ki blogból egy komolyabb magazinná, ami nem csak hírekkel és tesztekkel, de precíz és részletes termékadatbázissal is segítette az új fényképezőgépek megismerését. A lendület egészen 2006-ig tartott, amikorra lényegében lezajlott a fotózás digitalizációja. Nem kellett már elmagyarázni senkinek, hogy mi az a digitális fényképezőgép, hogyan működik és mit kezdhet a kártyán lévő képeivel. A film 6 év alatt tulajdonképpen eltűnt létezni, és már a profik között is inkább cikinek, mintsem coolnak számított, ha valaki még filmre dolgozott. 2006-ban egy merész lépéssel nevet váltottunk, és átköltöztünk a most is használatban lévő Pixinfo.com domainre.

Majdnem tíz évig élő első Pixinfo dizájn 2016. áprilisában.

A hat év során azonban történt néhány rendkívül fontos változás házon belül is. 2002 nyarán csatlakozott hozzám Irházy Róbert, alias Birdie, aki a szisztematikus és pragmatikus tesztek kialakításával egy újabb minőségi szintre emelte lap tartalmát. Így lett az addig egyszemélyes lapból szerkesztőség, ami kiszámíthatóan ontotta magából a tartalmat. Ebbe a csapatba érkezett 2005-ban Budai Péter, vagy ahogy az olvasók ismerhették Petur, aki a hírek és tesztek mellett történelmi sorozat, szoftveres bemutatók és egyéb érdekfeszítő anyagok készítésével kisebb nagyobb kihagyásokkal egy évtizedig gazdagította a lapot. De az évek során többen is megfordultak a lapnál, így rendkívül színes, és sok azóta is páratlan tartalom születhetett meg.

Bár a 2008-as gazdasági válság, illetve a kamerás okostelefonok megjelenése komoly hatással volt a fotós piacra is, érdekes módon a Pixinfo.com látogatottsága egészen 2012 végéig fokozatosan növekedett. Decemberben 140 ezer egyedi olvasó több mint 1,1 millió oldalt nézett meg a site-on.

A MILC-ek közötti eligazodáshoz egy külön oldalt is létrehoztunk.

2008-ban egyébként nem csak az iPhone és az okostelefonok robbantak be a mindennapi életünkbe, de megjelent egy olyan új termékkategória is, aminek a jelentőségét ugyanúgy nehéz volt felfogni mint 10 évvel korábban a digitális fényképezőgépekét. A tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépek a digitalizáció következő lépcsőfokát jelentették. A felbontás növekedése, a kijelzők képességeinek fejlődése és a növekvő képfeldolgozási teljesítmény lehetővé tette, hogy a gyártók elhagyják a gépekből az addig a cserélhető objektíves gépeknél kötelezőnek gondolt tükröt és pentaprizmát, jelentősen csökkentve a gépek méretét és bonyolultságát. Megszületett a MILC kategória, ami érdekes módon pont 10 évvel később, 2018-ban érett meg arra a szintre, hogy az összes talpon maradt gyártó komolyan vegye. Ma már a két legnagyobb DSLR gyártó is aktívan fejleszt a MILC kategóriában is, így a tükör nélküli rendszergépek visszafordíthatatlanul elfoglalták a helyüket a fotósok táskáiban.

Az elmúlt 20 évben nem csak a fényképezőgépek, de a fotós lapok piaca is folyamatosan változott. Az első 5-6 évben a nyomtatott magazinok taroltak a hirdetőknél, hiszen kézzel fogható terméket árultak, miközben a marketingesek jelentős része hiába használta már maga is szinte minden vásárlás előtti tájékozódására az internetet, a marketingterv összeállításakor képtelen volt elszakadni a sok évtizedes szokásoktól és a nyomtatott sajtótermékektől. Szerencsére ez nagyjából 10 évvel ezelőtt végérvényesen megváltozott, és győzött a józan ész. Büszkék vagyunk rá, hogy a Pixinfo.com az elmúlt 19 évben folyamatosan a legnépszerűbb fotós magazin volt Magyarországon, bármely időpontban több embert elérve, mint amennyit az összes többi fotós témájú kiadvány együtt elért.

A válság és a mobiltelefonos fotózás elterjedése nálunk csak késleltetve éreztette hatását. A hirdetési bevételek 2010-től ugyan jelentősen visszaestek, de a fotózás iránti érdeklődés egészen 2012-ig fokozatosan emelkedett. Majdnem a csúcson egy merész lépéssel a komfortzónánkon kívülre léptünk, és a rendezvényszervezés területén rendkívüli tapasztalatokkal rendelkező Csuha Pállal nagyobb lélegzetű fotós összejövetelek szervezésébe kezdtünk. 2012-től 2017 végéig 6 PHOTOEXPO-n, 4 Nyári Fotófesztiválon, 2 Fotóműtermek Hétvégéjén és egy Fotózz Klub hétvégén láttuk vendégül a valódi közösségi élményre vágyó fotósokat. Ezeken az eseményeken felsorolhatatlanul sok előadás, workshop és fotózási lehetőség várta az érdeklődőket, akik az egyre színvonalasabb standokkal megjelenő kiállítóknak hála minden évben megismerkedhettek a legújabb fotós felszerelésekkel is.

Telt házas előadások az egyik PHOTOEXPO-n.

A legszebb dolog az interneten, hogy a tartalom bárki számára szabadon elérhető, így akinek szüksége van az információra, az ingyen hozzájuthat. Persze „ingyen ebéd” még az interneten sincs, így a Pixinfo.com sem működhetne, ha nem lennének azok a fotós cégek, amelyek az elmúlt húsz évben folyamatosan támogatták a működését. Nélkülük már rég kénytelenek lettünk volna feladni a munkát, és sosem készült volna el az  a 2200 cikk, 12 ezer hír, 2650 fényképezőgép adatlap és sok tízezer tesztfotó, ami ma a Pixinfo.com legnagyobb értéke. Köszönjük nekik, hogy az elmúlt 20 évben hosszabb-rövidebb ideig mellettünk álltak!

Bárcsak tudhatnánk, hogy mit tartogat a jövő! A rengeteg átalakulás ellenére a fotózás reneszánszát éli, az új tükör nélküli rendszerek megjelenése, és a hozzájuk hamarosan érkező objektívek technológiailag nagyon izgalmas időszakot vetítenek előre. Legolvasottabb hazai fotós kiadványként az a küldetésünk, hogy ezekről az újdonságokról a korábban megszokott részletességgel és alapossággal beszámoljunk, illetve segítsünk az újdonságok közötti eligazodásban. Tartsatok a jövőben is velünk!