Felhajtható LCD-t kapott a Sony RX0 II

0

A Sony bejelentette profi képességekkel rendelkező minikamerájának második kiadását, az RX0 II-t, amely mindössze 59×40×35mm méretű, tömege pedig csupán 132 gramm.

Az új modell örökli az előd főbb képességeit, így a

 • 15,3 Mpixeles, 1″ típusú rétegelt szenzort
 • a 24 mm ekv. gyújtótávolságú, f/4 fényerejű objektívet
 • a víz- és ütésálló kialakítást (akciókameraként is használható)
 • Full HD 1000 kép/mp slow-motion felvételt
 • a 16 kép/mp-es sorozat sebességet

Új viszont a 180 fokban felhajtható LCD, amely a szelfi videók készítésénél jön majd jól, de a belső 4k videofelvétel lehetősége is új, hiszen az elődmodell csak FullHD-t volt képes menteni, 4k-t csak a HDMI kimenetére juttatott, amelyről külső rögzítővel menthettük le a nagy felbontású videofolyamot. Szintén bővíti a lehetőségeket az elektronikus képstabilizálás, a mikrofon bemenet és a Vlog mentési lehetőség is.

A Sony RX0 800 euróért lesz megvásárolható májustól.
Opcionális kiegészítőként külön markolat is kapható lesz.

Frissítés (2019. április 1. – megérkezett a magyar nyelvű sajtóközlemény):
Sajtóközlemény:


A Sony bemutatta az RX0 II-t, a világ legkisebb prémiumkategóriás ultrakompakt fényképezőgépét

 • A kiváló képminőségről az 1” méretű rétegelt 15,3 MP-es képszenzor gondoskodik. A fényképezőgép pehelykönnyű, vízálló és strapabíró kialakítással rendelkezik
 • ZEISS® Tessar T* 24 mm F4 rögzített széles látószögű lencsével
 • A fényképezőgép képes saját belső tárhelyére 4K felbontású videókat készíteni, valamint továbbfejlesztett képstabilizáló megoldásokkal is ellátták
 • Olyan korszerű funkciók támogatják az állóképek készítését, mint az 1/32000 másodperces torzításmentes zár és az akár 16 fps sorozatfelvétel
 • A vízhatlan, 180 fokban dönthető LCD panel és a Clear Image Zoom számos beállítást tesz lehetővé
 • A továbbfejlesztett színvisszaadásnak, az új Soft Skin Effect üzemmódnak és a korszerű Eye AF funkciónak köszönhetően szelfikészítésre is kiválóan alkalmas
 • A mikrofon csatlakozó és a VCT-SGR1 markolat egyszerű és ideális megoldást biztosítanak vlogoláshoz
 • Többkamerás megoldás, amely különböző nézőpontokból teszi lehetővé a kreatív videók készítését

A Sony új készülékkel, a világ legkisebb és legkönnyebb prémium kompakt kamerájával, az RX0 II-val (DSC-RX0M2 modell) bővítette rendkívül közkedvelt kompakt fényképezőgép választékát. Az eredeti víz-, por-ii, ütés- és törésálló RX0 készülék kiváló tulajdonságainak továbbfejlesztésén alapuló új modell képes 4K felbontású videókat rögzíteni belső tárhelyére, víz alatt is működő ,ii 180 fok és 90 fok között dönthető LCD képernyőt kapott, valamint videofelvételek készítéséhez új képstabilizáló megoldásokat tartalmaz.

Az RX0 II lelke egy 1” méretű rétegelt, 15,3 megapixeli felbontású Exmor RS™ CMOS képérzékelő és a korszerű BIONZ X™ képfeldolgozó motor, amely továbbfejlesztett színvisszaadást (többek között gyönyörű bőrszíneket) biztosít. A két funkció együttesen nem csak villámgyors teljesítményre képesek, de kiváló képminőségű állóképeket és filmfelvételeket eredményeznek széles, ISO 80 – 12800-ig terjedő érzékenységi tartományban. A ZEISS® Tessar T* 24 mmiii F 4.0 rögzített széles látószögű lencse rövidített minimális fókusztávolsága 20 cm, ami kiválóan alkalmassá teszi szelfik vagy asztali képek készítésére.

Bármilyen körülményhez igazodik
Az RX0 II fényképezőgépet bárhová gond nélkül magával viheti. A mindössze 59 mm x 40,5 mm x 35 mm méretű és csak 132 g súlyú RX0 II kényelmesen elfér a zsebben, és időjárási körülményektől függetlenül kényelmesen használható. A kamera 10 méter mélységig vízállóii, mindemellett porállóii, 2 méter magasságig ütésállóvii és 200 kg erőhatásig törésállóviii is.

„Az eredeti RX0 fejlesztésével az volt a célunk, hogy egy olyan kamerát építsünk, amely a formájának és műszaki tulajdonságainak köszönhetően a kreatív önkifejezés új formáit teszi lehetővé. Az RX0 továbbfejlesztésével alkottuk meg az új RX0 II-t, amely bővített képességeket és funkciókat tartalmaz. Ezek az új funkciók ideálissá teszik az új modellt a legkülönbözőbb utazásokhoz. Az új kamera képkészítés és vlogolás során kiválóan használható állóképek és videók készítéséhez szinte bármilyen helyzetben,” – mondta Yann Salmon Legagneur, a Sony Europe Digital Imaging termékmarketingért felelős vezetője.

Filmezés és egyéb funkciók
Az RX0 II 4K 30p belső filmfelvételekiv készítésére alkalmas teljes pixel-kiolvasással, pixel binning nélkül, a 4K videókhoz szükségesnél kb. 1,7-szer gyorsabb adatolvasási sebességgel. A rendkívül gyors mintavételezési eljárás csökkenti a moiré és raszter effekteket, és egyenletes átmenetekkel rendelkező, kiváló 4K felbontású, kivételesen részletgazdag és mély felvételeket biztosít. A nemrégiben bemutatott Sony „Imaging Edge™” mobil alkalmazás segítségével ezek a felvételek egyszerűen továbbíthatók okostelefonra , szerkeszthetők és a közösségi oldalakon megoszthatók.

Az RX0 II beépített elektronikus stabilizációt biztosít, amellyel még a kamerát kézben tartva is rázkódásmentes felvétel készíthető. Az egyenletes hatás még tovább javítható, ha az elkészült felvételt a „Movie Edit add-on” alkalmazással okostelefonra vagy táblagépre továbbítjuk, ahol a felvétel készítése során rögzített kiegészítő információk segítségével a gimbal felfüggesztéshez hasonlóan tökéletesen egyenletes videókat készíthetünk. Egy másik új funkció, amelyet a Sony „Movie Edit add-on” alkalmazása segítségével vehetünk igénybe, az ún. „Intelligens képkivágás”, amely a kiválasztott tárgyat a kép középpontjában tartja, a képtorzítást pedig az utólagos szerkesztés során korrigálja. A videó megosztási helyéhez igazodva választhatjuk ki a kívánt oldalarányt.

Az RX0 II további filmes funkciói közé tartozik a Super Slow Motion, amely akár 1000 fps sebességű lassított felvételt biztosít, a tömörítetlen 4K jeladás HDMI csatlakozón keresztül és az egyidejű proxy filmfelvétel. Igénybe vehetjük a Picture Profile, S-Log2 és Time Code / User Bit funkciókat is, hogy a végeredmény pontosan megfeleljen az eredeti kreatív elképzelésnek.

Tűpontos képfelvételezés
Az RX0 II sokoldalúságához tartozik, hogy a videofelvételi lehetőségek mellett sokféle funkciót kínál állóképek készítéséhez is. Akár 1/32000 másodperces torzításmentes zárral rendelkezik, és akár 16 fpsv sebességgel képes felvételeket készíteni, amelyek képesek élethűen visszaadni az alany arcán megjelenő érzelmeket. Az eredeti RX0 készülék továbbfejlesztése során tökéletesítették a színvisszaadást, hogy képes legyen megjeleníteni az emberi bőr természetes, élénk színeit, míg az opcionális „Soft Skin Effect” a kisebb bőrhibák és ráncok elfedésére alkalmas. A „Rating” és a „Protect” funkciók a kamerán belül is használhatók, és a folyamatosan készített állóképeket egymás mellett, csoportba rendezve tekinthetjük meg a kamerán.

Az RX0 II a Sony a portréfotósok körében világszerte rendkívül népszerű Eye AF funkció továbbfejlesztett verzióját tartalmazza. Tovább tökéletesítettük az Eye AF gyorsaságát, pontosságát és működését, hogy még könnyebben lehessen gyönyörű portrékat készíteni; a kioldó gomb félig nyomva tartásával a készülék az alany szemére fókuszál. Az így bemért szemet a menüben (bal / jobb / auto) vagy egy általunk beállított gombbal tudjuk kiválasztani, hogy a felhasználó kizárólag a kompozícióra koncentrálhasson.

A kamera beállított időközű sorozatfelvételek készítésére is használható. Az elkészült képeket a Sony „Imaging Edge” alkalmazás segítségével tudjuk szerkeszteni, és gyorsított („time-lapse”) videókat is készíthetünk belőlük.

Többkamerás lehetőségek
Akár 5 db RX0 II kamerát vezérelhet vezeték nélküli kapcsolaton keresztül a Sony „Imaging Edge Mobile” alkalmazás segítségével, a későbbiekben pedig egy hozzáférési ponton keresztül 6–50 kamera is egyidejűleg vezérelhető lesz (várhatóan 2019 nyarától). Az RX0 II a CCB-WD1 kameravezérlővel is kompatibilis, amely lehetővé teszi akár 100 kamera vezetékes, többkamerás konfigurációban történő összekapcsolását és vezérlését. Ezek a többkamerás megoldások a filmkészítés teljesen új lehetőségeit nyitják meg a felhasználók számára, hogy a szabad önkifejezés során minden lehetséges nézőpontot kihasználjanak.

Elérhetőség
Az RX0 II kit – amely tartalmazza a VCT-SGR1 markolatot és tartókart –2019 májusától érhető el Európában.